Marius Andreescu: Principii si valori ale dreptului si culturii. Stefan Deaconu: Institutii politice. Daniel-Catalin Velicu: Regimul juridic al institutiilor din dreptul urbanismului

18 sept. 2017
Vizualizari: 1030
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Marius Andreescu: Principii si valori ale dreptului si culturii

Marius Andreescu: Principii si valori ale dreptului si culturii

Marius Andreescu: Principii si valori ale dreptului si culturii

În studiile și eseurile pe care le propunem spre lectură cititorului, intenția noastră este de a evidenția câteva aspecte ale complexității valorice a dreptului, legătura indisolubilă dintre drept și valorile existențiale – omul, libertatea și demnitatea –, în contextul valorilor culturale și morale. Numai în acest fel sistemul juridic poate fi considerat în cadrul mai larg al culturii și se poate susține existența unei culturi juridice. Componenta normativă sau jurisprudentiala a dreptului și nici chiar doctrina juridică nu sunt suficiente prin ele însele pentru a argumenta existența dreptului ca fapt cultural.

Volumul se adresează tuturor celor preocupați și pasionați de înțelesurile complexe ale principiilor și valorilor culturale, în mod special ale dreptului, fiind un instrument de lucru util pentru studenți, doctoranzi și specialiști în științele sociale și reprezintă o continuare a studiilor cuprinse în volumul precedent, „Principii și valori constituționale”.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Stefan Deaconu: Institutii politice

Stefan Deaconu: Institutii politice

Stefan Deaconu: Institutii politice

Despre lucrare

Instituțiile politice sunt instituții prin intermediul cărora se exercită puterea statală. Ele nu sunt altceva decât forme prin care se exteriorizează puterea politică. Ceea ce determina natura  instituțiilor politice este capacitatea acestora de a folosi puterea pentru realizarea unui interes general. În lipsa instituțiilor politice puterea se exercită conjunctural, arbitrar și uneori conflictual, de către indivizi. Adevărata  natură a instituțiilor politice constă în locul pe care acestea îl acordă legii, garanțiilor de echitate și libertate care ocrotesc viața  și interesele cetățenilor.

Despre ediția 3

Necesitatea unei noi ediții a cursului a fost impusă de evoluția legislației în domeniu și de acumulările doctrinare, dar și de evoluția și dinamică modificărilor survenite în sistemul de guvernământ actual. Lucrarea este redactată în așa fel încât ea să reprezinte și o sursă importantă de informație pentru cei interesați de fenomenul constituționalismului și al instituțiilor constituționale, în ansamblu, abordând instituțiile politice nu doar din perspectiva teoretică, ci și din perspectiva practică, ținând cont de experiență pe care autorul a acumulat-o până în prezent datorită funcțiilor publice deținute.

Fundament juridic

Una dintre instituțiile politice este statul că instrument social organizat, iar o altă instituție politică este reprezentată de partide care, deținând dreptul de conducere a statului, pot transpune în practică programul de acțiune propriu. Ori, o parte semnificativă a acestei lucrări are în vedere exact analiza  modului de organizare și funcționare a statului și a partidelor politice. Din multitudinea instituțiilor politice care sunt în același timp și instituții juridice, fac parte și instituțiile fundamentale ale statului: Parlamentul, Șeful de stat, Guvernul și Curtea Constituțională. Toate aceste instituții reprezintă organe împuternicite de popor cu exercițiul funcției publice, iar de bună funcționare a lor depinde gradul de democratizare a unei societăți. Întreg acest sistem instituțional și raportul dintre principalii actori politici statali fac obiectul de studiu al cursului de față, autorul utilizând metodele: analitică, istorică și comparativă în descrierea modului de funcționare a instituțiilor fundamentale ale statului.

Din cuprins

  • conținutul lucrării este realizat și structurat respectând standardele europene privind învățarea: obiective de învățare, rezumat și bibliografie prezentate distinct în fiecare capitol
  • problemele fundamentale legate de modul de organizare și funcționare a partidelor politice
  • sistemului electoral
  • separația puterilor în stat
  • organizarea administrativă a teritoriului

Puncte forte

  • toate instituțiile juridice ale instituțiilor politice sunt examinate și analizate în contextul jurisprudenței jurisdicțiilor constituționale române și ale altor state
  • abordare interdisciplinară cu referiri la științele de ramură
  • conceptele juridice într-o abordare modernă și foarte actuală, analizând teoria statului și principalele instituții ale sale, cu accent deosebit pe instituțiile statale românești
  • principalele instituții politice și constituționale ale statului, precum Parlamentul, Șeful statului și Guvernul, dar și alte instituții adiacente acestora, ca partidele politice sau sistemul electoral sunt tratate din perspectiva activității lor practice de zi cu zi.
  • noțiunile explicate sunt ușor de asimilat, iar prezentarea temelor este făcută într-un stil clar și logic.
  • ample referințe bibliografice la finalul fiecărui capitol

Despre autor

Ștefan Deaconu este profesor univ. dr. și îndrumător de doctorat la Facultatea de Drept a Universității din București; avocat în Baroul București; arbitru și președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Daniel-Catalin Velicu: Regimul juridic al institutiilor din dreptul urbanismului

Despre lucrare

Daniel-Catalin Velicu: Regimul juridic al institutiilor din dreptul urbanismului

Daniel-Catalin Velicu: Regimul juridic al institutiilor din dreptul urbanismului

Lucrarea conține 30 de hotărâri comentate, pronunțate în litigii de contencios administrativ având ca obiect aspecte de legalitate ale procedurii emiterii autorizațiilor de construire/desființare a unor construcții.

În țara noastră, mai întâi s-au emis autorizațiile de construire, pe baza prevederilor legale, și apoi au început să se contureze regulile de urbanism. Că urmare a faptului că instituțiile de dreptul urbanismului nu au avut o reglementare unitară, ci se regăsesc în cuprinsul mai multor acte normative, a modificărilor legislative succesive și a fenomenului extinderii zonelor urbane și al supraaglomerării orașelor mari, au apărut tot mai multe litigii referitoare la diversele aspecte de ilegalitate ivite în procedura de emitere a autorizațiilor de construire/desființare. A rezultat necesitatea conturării unui Drept al Urbanismului și a unor principii care să stea la baza emiterii unei autorizații de construire/desființare. Din cauza unei insuficiente dezbateri doctrinare și a lipsei de claritate în legislație, i-a revenit jurisprudenței rolul de a contura regulile care să formeze principiile dreptului urbanismului.

Lucrarea subliniază aspecte controversate din jurisprudența în materie și invită la o analiză mai serioasă și la inițierea unor dezbateri cu privire la spiritul și litera dispozițiilor legale care reglementează instituțiile juridice din dreptul urbanismului, de natură să favorizeze o dezvoltare urbană care să răspundă atât necesităților actuale, cât și dezideratului de a crea condiții pentru generațiile viitoare.

Viziunea autorului

Scopul pe care l-am avut în vedere a fost acela de a informa cititorul vizat cu privire la specificul instituțiilor juridice fundamentale din Dreptul Urbanismului, inclusiv asupra istoricului acestor instituții. Prin cunoaștere, persoana interesată va putea înțelege rolul actual și efectele juridice ale autorizațiilor de urbanism.

Prin urmare, în prim-plan nu am așezat soluția instanțelor, ci instituția juridică relevanță pentru speța soluționată. După cum vom observă, majoritatea instituțiilor sunt prevăzute în mai multe acte normative. În acest caz, este esențială întoarcerea la principii, fiind necesară invocarea lor de fiecare dată pentru a răzbate prin hățișul legislativ.

Dezideratul actelor normative specifice vizează ca autorizațiile de urbanism să respecte și să protejeze dreptul generațiilor viitoare la existența și la propria dezvoltare. Acest ideal, un veritabil model social european, contribuie la respectarea Principiului dezvoltării urbane durabile, dar și la satisfacerea necesităților prezentului.

Din cuprins

Din temele care fac obiectul hotărârilor comentate, menționăm:

  • emiterea autorizațiilor de construire
  • acordul coproprietarilor pentru obținerea unei autorizații de construire
  • nesoluționarea în termenul legal de 30 de zile a cererii de emitere a certificatului de urbanism sau a autorizației de construire/demolare
  • refuzul nejustificat de a emite certificatul de urbanism sau autorizația de construire/de demolare
  • interdicția emiterii autorizației de construire din cauza unor litigii privind dreptul de proprietate asupra terenului
  • răspunderea emitentului autorizației
  • sancțiunea aplicabilă în cazul neemiterii autorizației de construire în termenul impus de instanță • actele necesar a fi desființate în cazul radierii unui imobil înscris în cartea funciară
  • suspendarea executării construcției pe baza autorizației de construire
  • modificarea legislației între emiterea certificatului de urbanism și data autorizației de construire
  • autorizarea amenajării unor parcaje acoperite
  • interdicția de construire în zona de protecție/siguranță a capacităților electrice
  • necesitatea realizării studiului de însorire pentru emiterea autorizației de construire
  • reglementarea parcelării
  • interdicția emiterii unei autorizații de construire pentru spațiul verde

Puncte forte

  • lucrarea cuprinde 30 de hotărâri din practică recentă a instanțelor judecătorești, rezumate și însoțite de comentarii
  • aduce în atenție aspecte și instituții juridice controversate din dreptul urbanismului
  • sunt rezumate și comentate cele mai relevante hotărâri privind emiterea autorizațiilor de construire/desființare, răspunderea emitentului autorizației, anularea autorizațiilor de construire, suspendarea realizării construcțiilor în baza autorizațiilor de construire emise, necesitatea respectării drepturilor terților în procedura emiterii autorizațiilor de construire/desființare, precum și a dispozițiilor legale privind regimul juridic al unor spații publice
  • sunt subliniate aspecte din practică judecătorească cu privire la funcționarea instituțiilor din dreptul urbanismului
  • lucrarea conține un index alfabetic bogat

Despre autor

Daniel-Cătălin VELICU este avocat, membru al Baroului București din 2010.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

 

 

Marius Andreescu: Principii si valori ale dreptului si culturii. Stefan Deaconu: Institutii politice. Daniel-Catalin Velicu: Regimul juridic al institutiilor din dreptul urbanismului was last modified: septembrie 18th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: