Marile dosare de corupţie, în atenţia Inspecţiei Judiciare

11 mai 2018
Vizualizari: 978

Azi presa scrie despre o nouă acțiune a Inspecției Judiciare.

„Inspecția Judiciară va efectua un control tematic privind dosarele de mare corupție aflate pe rolul instanțelor judecătorești în anul 2018. Controlul se va realiza la toate curțile de apel și instanțele arondate, inclusiv la instanțele militare, precum și la Înalta Curte de Casație și Justiție”, transmite IJ, citată de News.ro.

„Verificările vor viza dosarele având ca obiect atât infracțiuni de corupție cât și infracțiuni asimilate acestora pentru care fie inculpații sunt persoane ce ocupă funcții de demnitate publică cum ar fi parlamentari, miniștri, secretari de stat, conducători ai autorităților administrative centrale, prefecți, consilieri județeni etc., fie valoarea prejudiciului este mai mare de 50.000 lei. De asemenea, vor fi avute în vedere dosarele de mare corupție aflate pe rolul instanțelor judecătorești, indiferent de stadiul procesual, inclusiv cele care, deși nu se mai află efectiv pe rolul instanțelor de judecată, nu au fost încă soluționate definitiv (dosare în curs de motivare a hotărârilor judecătorești, aflate în termenul legal de exercitare a căilor de atac sau care urmează a fi înaintate instanței de control judiciar sau altei instanțe), precum și dosarele care sunt susceptibile de exercitarea recursului în casație”, mai scrie News.ro.

Într-un astfel de dosar, fostul premier Victor Ponta și fostul senator Dan Șova au fost achitați, joi, de magistrații Instanței Supreme. Decizia nu este definitivă.

„Astfel, Victor Ponta a fost achitat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătura privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, iar Dan Șova a fost achitat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală și spălare de bani.(…) Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care până acum a fost amânată de cinci ori, nu este definitivă, putând fi atacată de procurori la Completul de 5 judecători”, mai arată News.ro.

Despre politicieni și modul în care sunt acuzați și urmăriți penal a vorbit și președintele PSD, Liviu Dragnea, într-un interviu acordat Associated Press, despre care scrie azi News.ro.

„Descris de jurnaliștii americani drept «cel mai puternic politician din România», care a fost împiedicat să devină prim-ministru din cauza condamnării penale, Liviu Dragnea spune, în interviu, că lupta anticorupție a mers prea departe în România și s-a trecut de la perioada în care niciun politician de la putere nu era cercetat la situația în care toți politicienii sunt acuzați, urmăriți, cercetați, fiindu-le ruinate carierele din cauza proceselor”, notează News.ro.

„Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea O.U.G. nr. 92/2017 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat”, scrie Agerpres.

Prin acest program pilot copiii din aceste unități  scolare vor primi cu titlu gratuit, o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoare adăugată.

Presa scrie despre o nouă vizită a premierului Viorica Dăncilă, de această dată la Vatican.

„În această după/amiază (n.n. joi, 10 mai) voi pleca într-o vizită la Vatican, unde voi fi primită în audiență de Sanctitatea Sa Papa Francisc. Vizita este în baza bunelor relații bilaterale din România și Vatican”, a anunțat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern de joi, scrie Mediafax.

„Premierul va avea, totodată, întrevederi cu cardinalul Pietro Parolin, Secretar de stat al Sanctității Sale, cu Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, precum și cu președintele Comunității Sant’Egidio, Marco Impagliazzo. Vizita prim-ministrului la Vatican are loc pe fondul unor relații bilaterale foarte bune, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a României, care va fi marcat la Sfântul Scaun printr-o serie de manifestări culturale și academice de ținută”, mai notează Mediafax.

În finalul Revistei scriem despre noul premier al Ungariei care nu este decât același binecunoscut politician maghiar, Viktor Orban.

„Viktor Orban, a primit, joi, vot favorabil din partea Parlamentului de la Budapesta pentru a ocupa, pentru a patra oară, funcția de prim-ministru al Ungariei, după ce coaliția condusă de Fidesz a câștigat alegerile parlamentare din luna aprilie”, relatează agenția MTI, citată de Mediafax.

În discrusul de inaugurare, Orban a afirmat că „era democrațiilor liberale s-a încheiat”.

„În locul democrațiilor liberale care au eșuat, vom construi o democrație creștină a secolului XXI care să garanteze demnitatea umană, libertatea și securitatea, care protejează egalitatea, modelul familiei tradiționale și cultura noastră creștină și care să ofere națiunii noastre șansa de a supraviețui și a prospera”, a declarat premierul Ungariei, scrie Mediafax.

Seară frumoasă!

Marile dosare de corupție, în atenția Inspecției Judiciare was last modified: mai 11th, 2018 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: