Marcela Comșa: Regulamentul privind procedurile de insolventa – Jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Mircea Ursuța: Codul rutier. Actualizat la 1 septembrie 2017. Adrian Radu: Infractiunile rutiere.

13 sept. 2017
Vizualizari: 891
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Marcela Comșa: Regulamentul privind procedurile de insolventa – Jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene

Marcela Comșa: Regulamentul privind procedurile de insolventa – Jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene

Marcela Comșa: Regulamentul privind procedurile de insolventa – Jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene

Lucrarea Regulamentul privind procedurile de insolvență – Jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene este concepută ca un instrument pus la dispoziția celor ce se pot confrunta la un moment dat cu o situație de insolvență cu element de extraneitate. Aceasta are ca obiectiv familiarizarea practicienilor dreptului (judecători, practicieni în insolvență, avocați, juriști), dar și a altor persoane interesate (posibili creditori, debitori) cu insolvență transfrontalieră prin prisma hotărârilor pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în materia procedurilor de insolvență.

Deciziile CJUE prezentate în prima parte a lucrării, în număr de 30, grupate în 8 secțiuni în funcție de aspectele vizate, analizează și interpretează, în principal, dispoziții din Regulamentul (CE) nr. 1346/2000 privind procedurile de insolvență, dar și alte acte normative europene cu incidență în această procedură colectivă.

La fiecare cauză se prezintă situația de fapt, întrebările preliminare puse de instanțele naționale, soluția pronunțată de CJUE și considerentele hotărârii. Prin nota autorului se realizează un comentariu avizat și pertinent al cauzei respective atât din perspectiva legislației naționale române, cât și raportat la prevederile Regulamentului (UE) 2015/848 privind procedurile de insolvență, ce a intrat în vigoare, cu mici excepții, la 26 iunie 2017.

Demersul este completat de o a doua parte, teoretică, în care se prezintă concis domeniul de aplicare al noului regulament, care a fost substanțial extins. Regulamentul (UE) 2015/848 urmărește, în principal, rezolvarea conflictelor legate de competență și de dreptul aplicabil în procedurile de insolvență transfrontalieră și asigură recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie de insolvență în întreaga Uniune Europeană. În consecință, prin dispoziții normative se soluționează aspecte de drept internațional privat. Instrumentul analizat nu armonizează drepturile materiale ale insolvenței din statele membre. Dispozițiile de drept material au un caracter de excepție și sunt de strictă interpretare și aplicare. Regulile clare se datorează, în mare parte, și valorificării jurisprudenței CJUE.

Participarea autoarei ca reprezentant al Ministerului Justiției în Grupul de lucru JUSTCIV, din cadrul Consiliului Uniunii Europene, pentru negocierea Propunerii de Regulament de modificare a Regulamentului nr. 1346/2000 privind procedurile de insolvență, negociere finalizată cu adoptarea Regulamentului (UE) 2015/848 privind procedurile de insolvență (reformare), aduce un plus de valoare informațiilor furnizate.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Mircea Ursuța: Codul rutier. Actualizat la 1 septembrie 2017

Mircea Ursuța: Codul rutier. Actualizat la 1 septembrie 2017

Mircea Ursuța: Codul rutier. Actualizat la 1 septembrie 2017

Îngrijită de avocat dr. Mircea Ursuța, lucrarea Codul rutier (actualizat la 1 septembrie 2017) conține:

  • Studiu introductiv
  • Extrase din Noul Cod penal și din Legea poliției locale
  • Acte normative conexe esențiale, inclusiv Procedura de utilizare a aparatelor radar și Reglementarea „cazierului rutier”, Procedura de ridicare a vehiculelor și noua Lege privind RCA (cu normele de aplicare)
  • O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările ulterioare
  • TABELUL SANCȚIUNILOR RUTIERE

Încercând să îmbunătățim permanent prezenta lucrare, astfel încât aceasta să constituie un instrument util de lucru pentru practicienii dreptului, dar și pentru orice cetățean confruntat cu o problema de aplicare a legislației rutiere, am considerat necesar să înserăm în această ediție noi acte normative cu impact în materia rutieră.

În primul rând, este vorba despre Legea poliției locale nr. 155/2010, din care prezentăm un extras necesar în domeniul rutier, având în vedere competențele polițistului local în materie, cu atât mai mult cu cât, recent, a fost pronunțată Decizia nr. 11/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a stabilit că doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicarii relațiilor solicitate.

De asemenea, având în vedere efectele civile generate de accidentele de circulație, am considerat necesar să includem în prezența culegere și Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților.

Am păstrat, la final, tabelul care cuprinde o sinteză a aplicării normelor rutiere în materia constatării contravențiilor la regimul rutier.

Tabelul este util atât polițiștilor rutieri care sunt chemați să constate contravenții rutiere, cât și persoanelor sancționate, care pot verifică foarte rapid dacă încadrarea juridică făcută de agentul constatator este corectă.

Practic, tabelul cuprinde, în ordine alfabetică, încălcările normelor rutiere, temeiul de drept al sancțiunilor, cuantumul amenzii și eventualele sancțiuni complementare ce urmează a fi aplicate – puncte de penalizare, suspendarea dreptului de a conduce, reținerea certificatului de înmatriculare etc. Ultima coloana indică valabilitatea dovezii de circulație în ipoteza aplicării unei sancțiuni complementare mai grave.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Adrian Radu: Infractiunile rutiere

Adrian Radu: Infractiunile rutiere

Adrian Radu: Infractiunile rutiere

Lucrarea Infracțiunile rutiere. Comentarii și jurisprudență reprezintă prima analiză teoretică și practică a infracțiunilor contra siguranței circulației pe drumurile publice reglementate de art. 334-341 din Codul penal, în contextul realităților sociale și economice existente în România ultimilor ani.

Prin comentariile făcute, cu trimiteri la opiniile din doctrina în materie și extrasele din jurisprudența relevantă a instanțelor judecătorești de toate gradele și a Curții Constituționale a României, autorul, practician cu experiență de peste 14 ani în domeniul dreptului penal, a urmărit să acopere probleme de actualitate întâlnite în practică și să ofere soluții chiar și asupra unor chestiuni controversate, iar într-o oarecare măsură nerezolvate, dar și sugestii de adaptare a cadrului normativ la exigențele tehnicii de legiferare.

Astfel, au fost analizate și criticate, când a fost cazul, soluții legislative și jurisprudentiale clasice precum legea penală mai favorabilă, structura încriminării, condiții preexistente, conținutul constitutiv, formele de săvârșire, sancțiuni și aspecte procesuale în materia infracțiunilor rutiere, dar și situații deosebite întâlnite adesea în practică, asupra cărora doctrina nu s-a aplecat prea mult.

Dintre aspectele abordate, amintim:

– cazul persoanelor care sunt depistate în trafic conducând un autovehicul înmatriculat în străinătate, care are contractul RCA expirat;

– cazul persoanelor care conduc autovehicule netranscrise în evidente pe numele noilor proprietari (pentru care de curând Guvernul a încercat să găsească o soluție legislativă adoptând O.G. nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice);

– tipicitatea faptei când vehiculul condus este un tractor (aspect tranșat în practică prin Decizia nr. 11/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, și din punct de vedere constituțional prin Decizia nr. 224 din 4 aprilie 2017 a Curții Constituționale a României);

– traficul cu autoturisme având o proveniență ilicită sau care prezintă vicii;

– consecințele neconstituționalității sintagmei „la momentul prelevării mostrelor biologice” din textul infracțiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) NCP;

– veridicitatea și necesitatea recalculării alcoolemiei când conducătorul auto este surprins conducând un autovehicul sub influență băuturilor alcoolice;

– temeinicia invocării fobiei de ace atunci când conducătorul auto refuză recoltarea mostrelor biologice de sânge;

– consecințele noii reglementări a infracțiunii de „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia”, ținând cont că singura condiție impusă de lege pentru ca fapta să fie tipică este aceea ca în urma accidentului să nu fi rezultat doar pagube materiale.

Cartea Infracțiunile rutiere. Comentarii și jurisprudența se adresează în primul rând practicienilor din domeniul dreptului penal (avocați, judecători și procurori) și polițiștilor din formațiunile de poliție rutieră, dar și celor care studiază dreptul penal.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Marcela Comșa: Regulamentul privind procedurile de insolventa – Jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Mircea Ursuța: Codul rutier. Actualizat la 1 septembrie 2017. Adrian Radu: Infractiunile rutiere. was last modified: septembrie 13th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: