Maratonul Legal Point 3 organizat cu ocazia Congresului Avocaților 2018 – av. dr. Petruţ Ciobanu: „Percheziția sediului profesional al avocatului”

17 apr. 2018
Vizualizari: 1861
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Domnule profesor, am vrea să vă întrebăm: Cu ce gânduri, cu ce intenții, cu ce proiecte la această ediție a Congresului avocaților 2018?

Petruț Ciobanu: Este un congres extrem de important pentru profesia de avocat, are un subiect, cred eu, foarte important pentru profesia de avocat – secretul profesional al avocatului – și are ca obiectiv principal sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Și aici cred că rolul congresului, în primul rând, este să scoată în evidență rolul pe care l-au avut avocații în societate și în ceea ce privește Marea Unire.

Nicolae Cîrstea: Un rol determinant, dacă bine ne aducem aminte din istorie.

Petruț Ciobanu: Așa este. Avocații întotdeauna au avut un rol predominant în cetate și în societatea civilă. Au fost oameni de cultură și care s-au implicat în evenimente sociale pozitive pentru țara românească.

Nicolae Cîrstea: Întotdeauna întâlnirea anuală a avocaților a ridicat pe lista de dezbateri o serie de problematici, o serie de inițiative, de proiecte. Ce se întâmplă anul acesta, dacă puteți să ne…?

Petruț Ciobanu: Sunt, pe ordinea de zi a congresului foarte multe propuneri pentru a fi discutate în congres. Dacă vreți o opinie, sunt propuneri bune, unele sunt foarte bune, dar sunt și unele cu caracter pur teoretic, care cred că nu vor avea niciodată un caracter aplicativ. Dar cred că pentru democrația profesională ele trebuie discutate în congres, pentru ca fiecare să-și spună opinia.

Nicolae Cîrstea: Cum se situează profesia de avocat astăzi? Este o pauperizare care se simte din ce în ce mai mult? Este o situație echilibrată? Cum sunt colegii dumneavoastră?

Petruț Ciobanu: Din păcate, vă spun cu sinceritate, profesia de avocat suferă ca și alte profesii. 90% dintre avocați sunt la limita subzistenței, foarte mulți dintre aceștia trăiesc din avocatura din oficiu. E adevărat că puterea de cumpărare a cetățeanului a scăzut foarte mult și datorită economiei, care se află în impas. Noi, ca avocați, depindem de puterea de cumpărare a cetățeanului. Degeaba un cetățean are o cauză complexă, vrea să te angajeze, apreciază efortul intelectual, dar spune: Nu pot să plătesc onorariul pe care mi l-ai solicitat sau care ți se cuvine. Și de asta nu mai sunt atât de multe procese pe rolul instanțelor, ceea ce s-ar putea să fie și un lucru bun: cetățenii se gândesc de două ori înainte de a iniția un proces; la taxa de timbru, la durată, la energia consumată…

Nicolae Cîrstea: Practic, o legătură de dependență între situația societății și…

Petruț Ciobanu: Este ca și mediul de afaceri: Degeaba vrei să faci o afacere dacă nu ai capital, dacă băncile nu-ți acordă un credit sau dacă condițiile de creditare sunt împovărătoare.

Nicolae Cîrstea: Știu că dumneavoastră sunteți implicat și în avocatura de business. Este altfel acolo? Adică, înainte de a intra într-o problemă apelează, firmele, la un avocat, sau se întâmplă destul de mult să fie după ce apare problema?

Petruț Ciobanu: Într-o anumită zonă a avocaturii de business – și aici mă refer la dreptul penal al afacerilor –, nu dau consultanță în mediul afacerilor, dar există solicitări din partea instituțiilor bancare sau din partea unor societăți multinaționale, înainte de a efectua o tranzacție sau de a încheia o afacere se solicită opinie scrisă, din două surse externe, cu privire la riscurile de natură penală, dacă se încheie afacerea. Și aici vă dau un exemplu: dacă o societate vrea să vândă niște active și societatea respectivă este subiect procesual, are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză pentru infracțiuni de evaziune fiscală sau de spălare de bani, ce riscuri se transferă… Și sunt solicitate opinii scrise, am spus, din cel puțin două surse, de la avocați care au o anumită reputație profesională. Și într-adevăr, din ce văd și eu pe piață, nu se mai încheie atât de multe tranzacții. Chiar dacă se doresc, chiar dacă au un business-plan bine pus la punct, dacă n-au infuzia de capital nu se poate încheia tranzacția. Ai un teren, vrei să construiești o unitate hotelieră, un bloc de locuințe, dar dacă nu ai capital pentru a cumpăra materia primă, pentru a angaja oameni… Sau începi un stadiu de execuție și la un moment dat afacerea se blochează.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Nicolae Cîrstea: Un titlu interesant, provocator, nu, pentru colegii din toată țara, al acestui congres – secretul profesional –, după un alt congres tematic, de anul trecut. Cum vă situați față de tema de acum a congresului?

Petruț Ciobanu: pentru mine este o temă dragă secretul profesional al avocatului, cu mențiunea că el este pentru orice categorie profesională de avocați, fie că este avocat de consultanță, fie că este avocat specializat în cauze civile, fie că este specializat în cauze penale. Dar pentru noi, avocații care suntem specializați în cauze penale este mult mai pregnant, este mult mai vizibil. De ce – fiindcă ne confruntăm cu confidențialitatea relației dintre avocat și client, ne confruntăm cu abuzurile pe care le fac organele de urmărire penală, de regulă statul, împotriva cetățeanului și, din păcate, de cele mai multe ori secretul profesional nu este respectat; are un caracter pur teoretic.

Cornel Dărvășan: Îmi imaginez că sunt un avocat, la un birou de avocatură și apare percheziția. Nu e și un sprijin moral atunci când vine decanul și zice: Dacă ești OK, stai liniștit, că nu se întâmplă nimic, e o cercetare…

Petruț Ciobanu: Și dacă se vor întâmpla abuzuri, eu le voi sancționa.

Cornel Dărvășan: Uităm acest aspect, care este esențial, în fond, în munca aceasta de avocat – sprijinul moral, chestiuni de ordin psihic care te pot bulversa teribil într-un proces, într-o acțiune în instanță ș.a.m.d. Uităm aceste lucruri.

Petruț Ciobanu: Sunt cazuri de avocați care au fost scoși din anumite cauze penale prin faptul că au fost puși sub acuzație. Nimănui nu-i este de dorit să fie subiect al unei investigații penale; dar în practică, trebuie să recunoaștem, sunt abuzuri. Și atunci, prezența decanului, într-o poziție reglementată de lege, cred că ar fi benefică și pentru avocat, și pentru procuror, fiindcă de multe ori au tendința să exagereze; nu neapărat să comită nelegalități, să exagereze.

Cornel Dărvășan: Nu degeaba Spania, Franța, alte țări au introdus aceste aspecte.

Petruț Ciobanu: Vreau să vă spun că am discutat cu decanul baroului de la Nisa. Și am rămas uimit când îmi spunea că este anunțat când un avocat este interceptat. Când se percheziționează sediul unui avocat – ceea ce este firesc, e normal. În Franța există posibilitatea să atace încheierea judecătorului de drepturi și libertăți care a încuviințat percheziția. Și judecătorul se pronunță dacă obiectele ridicate fac obiect de interes pentru cauza penală respectivă. Dacă nu, se restituie. Deci trebuie să fie reglementat și la noi acest lucru. Încheierea prin care se pronunță judecătorul de drepturi și libertăți și emite mandatul de percheziție nu este prevăzută în nicio cale de atac, ceea ce nu-i normal. De multe ori, se solicită, în practică, printr-un referat încuviințarea unei percheziții. Fără să fie toate probele, toate datele – aici mă refer la societățile de avocatură sau la cabinetele de avocat. De multe ori sunt simple povestiri, fără să fie probate, în niciun sens. Nu se descrie în concret care sunt faptele, nu se descrie în concret care sunt datele care se caută, obiectele… De cele mai multe ori se ia toată corespondența profesională a avocatului, ceea ce distruge secretul profesional.

Cornel Dărvășan: Ce garanții sunt, în contextul acesta? Pentru că, în aparență, cele două lucruri se contrazic: secretul profesional al avocatului și o percheziție de genul acesta. Când spui „percheziție”, deja în mintea oricui există îndoieli. Percheziție înseamnă să-ți iau tot ce ai la dispoziție ca să văd despre ce este vorba.

Petruț Ciobanu: Până la un punct se poate face acest lucru, dacă interesează cauza penală. Sunt două remedii; din păcate, sunt teoretice. Unu: Codul de Procedură Penală prevede că se poate face plângere împotriva oricărui act de urmărire penală, oricărei activități – și aici am în vedere dispozițiile art. 336, art. 339 Codul de procedură penală –, dar se face la propunerea superiorilor și niciodată nu se va admite o astfel de plângere făcută de către un procuror; și doi: Din păcate, în această procedură de cameră preliminară, mult ciuntită de Curtea Constituțională, se pot ataca, din punct de vedere al legalității și al loialității, aceste percheziții efectuate, unele în mod nelegal, altele în mod ilegal sau altele în mod abuziv. Din păcate, se ajunge la o procedură de cameră preliminară după foarte mult timp de la efectuarea percheziției – un an, doi… Imaginați-vă situația unui avocat care a fost percheziționat, ce cetățean mai apelează la serviciile acestuia? Fiindcă imaginea profesională a fost distrusă. Noi avem independența profesională și imaginea profesională. Imaginea profesională ți-o faci foarte greu.

Cornel Dărvășan: Știți care este drama, dle profesor? Că acel drept procuror face cumva să apară din aceste corespondențe și din anumite detalii și în presă câteva lucruri. Și aici intrăm în…

Petruț Ciobanu: Nu câteva lucruri; câteva aspecte care țin de viața privată, câteva aspecte care sunt scoase din context, prezentate…

Cornel Dărvășan: Cine sancționează aceste abuzuri? Cum poate fi restabilită imaginea unui avocat care pățește o chestie de genul ăsta?

Petruț Ciobanu: Poate să ceară să-i fie apărată profesional și imaginea de către baroul din care face parte și de către UNBR, dar, din păcate, în România, după ce ai apărut public într-o astfel de procedură, lumea uită foarte, foarte ușor. Și CSM-ul ar trebui să sancționeze astfel de derapaje și abuzuri.

(…)

Cornel Dărvășan: Să înțelegem bine! Deci, există posibilitatea ca oricine din structurile de urmărire, să zicem așa…

Petruț Ciobanu: Nu numai structurile de urmărire penală – și aici putem să ne referim și la serviciile secrete.

Cornel Dărvășan: Ok, să ne cunoască toate parolele.

Petruț Ciobanu: Cu siguranță! Fiindcă au activitate extrem de interesantă pe internet. Au în fișa postului să fie pe anumite rețele de socializare; au posibilitatea tehnică să intre în calculator, fără să știți. În momentul în care v-ați logat sau ați trimis un mail, vă intră în calculator, vă citește tot și vă copiază tot.

Nicolae Cîrstea: Aveți o statistică la nivelul profesiei, dle profesor, cu privire la numărul de percheziții care sunt anual?

Petruț Ciobanu: Nu, și din păcate, de cele mai multe ori noi aflăm din mass-media, deși avocatul are obligația să încunoștințeze baroul din care face parte atunci când este pus sub urmărire penală sau când se efectuează percheziția la sediul său profesional.

Nicolae Cîrstea: De ce n-ar vrea avocatul să informeze…?

Petruț Ciobanu: În primul rând pentru imaginea publică. N-ar vrea să se știe că este subiectul unei investigații penale, și față de colegi și cred că și față de clienții actuali sau potențialii clienți.

Nicolae Cîrstea: Nu există o sancțiune pentru  neinformarea…?

Petruț Ciobanu: Ba da, există. Este abatere disciplinară. Atunci când se află de acest lucru, este chemat la consiliul baroului colegul sau colega și, din păcate sunt tot felul de scuze. Noi aflăm de astfel de cazuri atunci când colegii sunt trimiși în judecată, prin rechizitoriu, și parchetele ne încunoștințează despre aceste aspecte.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să vă întreb, că este un subiect cald, sunt câțiva colegi care au solicitat uniunii clarificări cu privire la protocoalele care au fost încheiate – care este situația în ultimele zile, în interiorul profesiei? S-au liniștit lucrurile? S-au inflamat?

Petruț Ciobanu: Din păcate… Astăzi s-a primit o solicitare și va fi prezentată în congres de către dl președinte, nu vreau să o prezint eu. Am citit și eu cu interes aceste articole. Din păcate, fără să se supere colegul meu, s-a grăbit. Înainte de a scrie, trebuia să ceară un punct de vedere la uniune. Știu că dl președinte Florea a dat un comunicat de presă săptămâna trecută, în care a precizat în mod ferm că UNBR n-a încheiat niciun fel de protocol cu SRI. Sunt barouri care au solicitat în mod expres să se comunice dacă uniunea a încheiat vreun protocol cu SRI-ul sau dacă sunt barouri care să fi încheiat protocoale cu un serviciu de informații. Din câte știu eu, niciun barou nu are încheiat un protocol cu un serviciu de informații și nici UNBR nu are încheiat niciun protocol cu niciun serviciu de informații. Și pot să vă spun cu mâna pe inimă, din 2015, de când sunt vicepreședinte al uniunii, eu n-am văzut un astfel de protocol și n-am cunoștință.

Nicolae Cîrstea: De ce ar fi emoții din acest punct de vedere în interiorul profesiei? Colegii ar crede că fără acordul lor s-au luat aceste decizii, fără să fie informați?

Petruț Ciobanu: Cred că atunci când angajezi profesia de avocat trebuie să existe în prealabil o consultare; trebuie să fie democrație profesională. Cei care conduc temporar profesia nu trebuie să-și aroge anumite drepturi. Sau, dacă au făcut-o, trebuie să dea socoteală de mandat și trebuie să aducă la cunoștința colegilor ceea ce au făcut. Anual, prin descărcarea pe care o dăm la congres sau atunci când ne depunem mandatul, după patru ani de zile. Dar colegii trebuie să fie informați.

Nicolae Cîrstea: Înțeleg că acum, după publicarea pe site-ul UNBR a acestor protocoale, n-ar mai exista emoții.

Petruț Ciobanu: La care protocoale vă referiți că nu există?

Nicolae Cîrstea: De colaborare cu diversele instituții, nu neapărat specifice cu…

Petruț Ciobanu: Există un protocol cu Parchetul General, cu CSM-ul, cu INM-ul – acelea se referă la implementarea noilor coduri și vă spun, cu mâna pe inimă, că este dorința mea, ca vicepreședinte, să avem acces la surse publice de finanțare pentru pregătirea avocaților. O spun cu durere în suflet – procurorii și judecătorii au beneficiat de fonduri norvegiene, elvețiene, pentru implementarea noilor coduri. Avocații, care exercită apărarea din oficiu pentru cetățean, n-au beneficiat de niciun ban de la bugetul public pentru pregătire; și erau cei mai îndreptățiți. De ce? Fiindcă cetățeanul vine la avocat să fie apărat; nu la procuror, nu la judecător. Și s-ar putea să reușim, într-un viitor apropiat, să obținem astfel de fonduri pentru apărarea din oficiu. Nu există decât acest acord instituțional pentru implementarea noilor coduri, atunci când dl av. Cătălin Predoiu a fost ministru de Justiție.


Cu ocazia Congresului Avocaților 2018, ce va avea loc în zilele de vineri, 20 aprilie, și sâmbătă, 21 aprilie 2018, vom organiza Maratonul Legal Point 3.

Miercuri, 18 aprilie 2018, ora 17:00, a avut loc a treia emisiune TV „Legal Point” din seria „Maratonul Legal Point 3”, pe canalul „UJ-TV”, găzduit de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorii emisiunii, dl Nicolae Cîrstea și dl Cornel Dărvășan, au adus în fața reflectoarelor, în cadrul emisiunii, un invitat special: dl av. dr. Petruț Ciobanu, cu tema: „Percheziția sediului profesional al avocatului”.

Maratonul Legal Point 3, cu o frecvență zilnică, în perioada 16-19, 23 și 24 aprilie 2018, va fi transmis în direct pe www.universuljuridic.ro.

Maratonul Legal Point 3 organizat cu ocazia Congresului Avocaților 2018 – av. dr. Petruț Ciobanu: „Percheziția sediului profesional al avocatului” was last modified: aprilie 19th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: