Maratonul Legal Point 3 organizat cu ocazia Congresului Avocaților 2018 – av. dr. Florin Petroșel: „Proiecte ale Casei de Asigurări a Avocaţilor dezbătute la Congresul Avocaților”

13 apr. 2018
Vizualizari: 1478
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 

Cornel Dărvășan: Acest al doilea congres tematic al avocaților ridică o problemă destul de serioasă – secretul profesional al avocatului. Ieri am discutat și cu dl președinte Gheorghe Florea într-o emisiune, dar astăzi vrem să vă întrebăm pe dumneavoastră cu ce gânduri ați intrat în acest al doilea congres al avocaților?

Nicolae Cîrstea: Congres tematic.

Cornel Dărvășan: Da, al doilea congres tematic.

Florin Petroșel: Salutăm ideea acestor congrese tematice. Ca ținută, ele încep să se apropie din ce în ce mai mult de cele care se întâmplă la confrații noștri europeni. Sigur, gândurile noastre, ca de fiecare dată, sunt foarte multe, vizează binele profesiei de avocat și sperăm ca și împlinirile să fie pe măsura așteptărilor.

Nicolae Cîrstea: Așteptări pe care le aveți, proiecte pe care le pregătiți să le supuneți dezbaterilor colegilor, dle președinte – cum ne situăm în acest an din punctul de vedere al Casei de Asigurări?

Florin Petroșel: La nivelul anului 2017, activitatea a fost foarte susținută și foarte diversificată. Noi, Consiliul de Administrație, prin vocea mea, susținem că am făcut ceea ce trebuie și sperăm ca și congresul să ajungă la aceleași constatări pe care le-am afirmat acum. Am lucrat pe mai multe linii, care au reprezentat niște priorități pentru noi, și anume, am făcut tot posibilul ca normele noastre infra-parlamentare să ajungă măcar la nivelul unei suficiențe, în așa fel încât sistemul să poată funcționa conform principiilor stabilite de Legea nr. 72/2016, deci ținându-se cont de faptul că avem o lege nouă. După aceea, o prioritate, ca în fiecare an, a mandatului nostru, a fost continuarea informatizării. Și aici, iarăși, avem niște anunțuri și niște produse deosebite. Nu în ultimul rând, vreau să anunț grija noastră constantă pentru creșterea veniturilor Casei, ținând cont că, o parte din veniturile noastre tradiționale, care erau legate de dobânzile la depozitele bancare sau la titlurile de stat, au fost nu în cădere; în picaj. Motiv pentru care, o să vedem, avem o situație statistică prezentată în broșura noastră de la congres, scăderile din acest punct de vedere au fost de la 7-8% acum 3, 4, 5 ani, până la sub 1% în anul 2017. Și aici, sigur că va trebui să găsim alternative. Unele le-am găsit deja, le vom propune, le vom discuta și vom vedea ce este de făcut. Din alt punct de vedere, vrem să continuăm și să dăm sistemului nostru o dimensiune internațională, prin dezvoltarea relațiilor – deja eu le-aș putea spune – tradiționale, cu câteva case de asigurări ale caselor din vestul Europei. La momentul potrivit, vă voi face o relatare și referitor la acest subiect. Din alt punct de vedere, suntem în permanență cu ochii pe ceea ce se întâmplă în sistemul public – de ce – sistemul public este, totuși, sistemul cel mai puternic din România, este cel care dă trendul, apreciez foarte mult, să spunem, modificări propuse și implementate de noul guvern și de ministrul muncii. Sigur că încercăm să ținem pasul și aș vrea să spun asta – mai în glumă, dar mai mult în serios –, mai au încă multe de făcut ca să ajungă, însă, la nivelul nostru. Le urăm succes!

[…]

Cornel Dărvășan: Mie mi se pare foarte interesant cum ați reușit să răzbiți, totuși, în direcția aceasta, pentru că… probabil că ați avut piedici și din partea statului, și știu că am mai discutat noi în emisiunile trecute anumite situații sensibile, dar ați reușit să vă impuneți și să mergeți mai departe.

Florin Petroșel: Sigur, și aș vrea să spun un anumit lucru, tocmai pentru a păstra lucrurile într-un cadru de normalitate. Așa-numitele piedici din partea statului au fost, în permanență, la nivel de zvonuri, pentru că nu trece o lună sau două și mai apare un zvon privind etatizarea tuturor sistemelor de pensii neintegrate, treabă care nu ne face bine și care creează o stare de neîncredere în rândul contribuabililor noștri. Din acest punct de vedere, nu mă ascund să spun că – știți foarte bine, a fost un punct de vedere constant – un prim-ministru al României, care întâmplător a fost și avocat, dl Emil Boc, este cel care a stat la baza unei variante de cod fiscal prin care, vedeți, s-a făcut toată acea teorie cu activități dependente și independente, s-a ajuns, prin definiția respectivă, ca nici avocații, marea lor majoritate, să nu mai fie considerați de către cei de la ANAF persoane independente; și erau considerate dependente, deoarece erau date o serie de criterii… Și vă spun că avocații colaboratori și avocații stagiari, care formează marea majoritate, peste 60-70% din numărul total al avocaților, depindeau întotdeauna de o altă structură profesională. Ei, pe acele variante s-a avansat ideea că aceia ar trebui să contribuie în sistemul public, și nu în sistemul avocaților, s-a făcut lumină, odată cu apariția Codului Fiscal 2016, care are articole care prevăd excepții, atât la veniturile realizate din activități din salarii, cât și pentru veniturile realizate din activități independente. Se prevede foarte clar – eu spun regula de bază – că cei care realizează venituri din activități pentru care există organizate structuri de pensii, pentru veniturile realizate din acele profesii, din acele activități, plătesc la acele structuri și nu au obligația să plătească în sistemul public. Sigur că aceste excepții, legiferate foarte clar, au adus lumină și liniște, motiv pentru care nu țin decât să mulțumesc și să spun că, chiar dacă au existat probleme, nu pot să spun că anumite neîmpliniri le-am avut datorită bețelor în roate. E adevărat că nici n-am fost sprijiniți pe altele, dar asta este o altă problemă.

Nicolae Cîrstea: Domnule președinte, la fiecare congres, dezbaterile în jurul Casei de Asigurări, ale proiectelor pe care le face Casa, investițiilor, sunt aprige, ca să zic așa. Cu ce veniți în fața colegilor de această dată? Ce propuneri aveți, ce previziuni, ce proiecte, investiții, poate?

Florin Petroșel: Aș vrea să mai fac o precizare. Vorbeam de acea informatizare și de acel produs, Contul meu, în care avocatul își vede toate realizările, dar și toate obligațiile. Dar le vede transparent. Până în momentul de față, am reușit să implementăm acest produs pentru un număr de 31 de filiale și dorim ca, până la începutul lunii septembrie, să-l realizăm la nivel național, noi având 41 de filiale. De ce 41? Bucureștiul și Ilfovul formează o filială unică, care este cea mai puternică filială a sistemului.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

[…]

Florin Petroșel: Este pentru prima dată când putem demonstra că investiția noastră de la Techirghiol, care este foarte cunoscută – este vorba despre un complex balnear, hulit de foarte mulți, în egală măsură apreciat de alții…

Cornel Dărvășan: De ce este hulit?

Nicolae Cîrstea: Pentru că e o investiție prea mare, probabil.

Florin Petroșel: Că a fost o investiție mare și că datorită, să spunem, reputației pe care o are în momentul de față și locului limitat de paturi, este suficient, avocații ajung destul de greu. Asta este o realitate. Lucrăm la ea, dar, din alt punct de vedere, gradul de ocupare anual este unul care nu există, este 94%.

Cornel Dărvășan: Păi, în timp, se scoate această investiție…

Florin Petroșel: Și voiam să vă spun, pentru prima dată, că venim cu date care se găsesc în broșură, veți vedea că la nivelul veniturilor Casei, Techirghiolul, în momentul de față, fără a fi supus unei modernizări pe care noi o avem în plan, care va crește capacitatea cu 30%, aduce venituri la nivelul a 70% din cota de participare a filialelor; din acel 2%, pe care foarte mulți îl tot renegociază, îl tot aduc în discuție. Consider că, în momentul în care noi vom realiza investiția pe care o avem în derulare și care vizează creșterea capacității de cazare la Techirghiol cu 30%, vom rezolva mai multe probleme. Cred că vom da satisfacție și avocaților, deoarece acolo vom schimba un pic filosofia, aceste locuri vor fi lăsate la dispoziția, în primul rând, a solicitanților avocați și numai în măsura în care s-a ajuns la o lună de zile – sau o să vedem termenul, o lună, 15 zile… va trebui să discutăm și cu managerul, care e legat de realizarea unor performanțe în cadrul acestui complex – vom putea să spunem: Stop, pentru locurile neocupate de avocați care până acum erau dedicate lor, băgăm, de pe lista de așteptare comună, doritorii care nu sunt avocați.

Nicolae Cîrstea: Au fost reproșuri că nu reușesc colegii avocați să ajungă, datorită gradului de ocupare foarte mare.

Florin Petroșel: Da, dar și aici am încercat… Am creat un sistem de rezervare la nivelul Casei, central, pe care eu îl supraveghez personal. Și anume, ce se întâmplă: Un avocat doritor, îl notăm într-un registru al nostru, el trebuie să ne dea o perioadă… sigur că zilele nu mai pot să fie bătute în cuie. Și s-a discutat cu managerul de la Techirghiol și așa-zisele renunțări care au loc acolo, de la persoane care aveau deja rezervările făcute, nu sunt acoperite automat de alte rezervări care cronologic ar urma, ci sunt date în primul rând la dispoziția Casei, pentru a putea trimite avocați acolo. Problema, însă, pe care o avem, este următoarea: că de cele mai multe ori și avocații doresc, domnule, am decis, vreau mâine să plec la Techirghiol. Trebuie să înțeleagă că, vedeți, trăim într-o lume în care va trebui să ne programăm cu mai multă atenție pașii, cam în toate domeniile; nu numai în activitatea, dar și în vacanțe, și în ceea ce privește sănătatea. Dar sunt sigur că sunt probleme care se pot gestiona și nu creează disfuncționalități.

Nicolae Cîrstea: Deci practic intrați în discuția congresului cu această investiție, pentru Techirghiol?

Florin Petroșel: Noi am avut-o în discuție și la congresul trecut, însă realizarea ei a fost mult mai dificilă decât ne-am așteptat. Am fost entuziaști, credeam că anul acesta, în primăvară, deja vom da drumul, însă am întâlnit foarte multă birocrație, deoarece am realizat că parametrii urbanistici ai zonei au fost epuizați la maxim de proiectul respectivului complex. Iar pentru majorarea numărului de paturi noi ar trebui să realizăm un așa-numit PUZ (plan urbanistic zonal), prin care să schimbăm în primă fază parametrii urbanistici. I-am parcurs, avem acești noi indicatori urbanistici aprobați, printr-o hotărâre a consiliului local, dar care nu se obține foarte ușor… Hotărârea consiliului local am obținut-o la nivel de decembrie anul trecut. De atunci am obținut noul certificat de urbanism pentru autorizare și, în baza lui, toate avizele – și n-au fost puține, au fost vreo 12 – care ne-au fost puse, în așa fel încât eu aș fi vrut să am plăcerea ca la congres să prezint autorizația de construire deja emisă… se pare, însă, că, într-o variantă realistă, vom obține această realizare cam în două săptămâni după data congresului.


Cu ocazia Congresului Avocaților 2018, ce va avea loc în zilele de vineri, 20 aprilie, și sâmbătă, 21 aprilie 2018, vom organiza Maratonul Legal Point 3.

Marți, 17 aprilie 2018, ora 17:00, a avut loc a doua emisiune TV „Legal Point” din seria „Maratonul Legal Point 3”, pe canalul „UJ-TV”, găzduit de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorii emisiunii, dl Nicolae Cîrstea și dl Cornel Dărvășan, au adus în fața reflectoarelor, în cadrul emisiunii, un invitat special: dl av. dr. Florin Petroșel, președintele Casei de Asigurări a Avocaților din România, cu tema: „Proiecte ale Casei de Asigurări a Avocaților dezbătute la Congresul Avocaților”.

Maratonul Legal Point 3, cu o frecvență zilnică, în perioada 16-19, 23 și 24 aprilie 2018, va fi transmis în direct pe www.universuljuridic.ro.

Maratonul Legal Point 3 organizat cu ocazia Congresului Avocaților 2018 – av. dr. Florin Petroșel: „Proiecte ale Casei de Asigurări a Avocaților dezbătute la Congresul Avocaților” was last modified: aprilie 19th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: