Manifestarea de voinţă în sensul renunţării la judecată. Desistarea recurentului

24 mai 2022
Vizualizari: 1361
  • NCPC: art. 406 alin. (1) şi (2)

Prin decizia nr. 2009A din 12 decembrie 2019 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă a fost respins apelul formulat de apelantul reclamant A. împotriva sentinței civile nr. 1157 din 14 mai 2018 pronunțată de Tribunalul București.

A fost obligat apelantul la plata sumei de 2.500 RON, cu titlu de cheltuieli de judecată, către intimatul-pârât B..

Împotriva acestei decizii, reclamantul A. a formulat recurs, înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție la 28 februarie 2021.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1999 din 7 octombrie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Asupra cererii de renunțare la judecata recursului, Înalta Curte reține următoarele:

În conformitate cu dispozițiile art. 406 alin. (1) și (2) C. proc. civ., (1) Reclamantul poate să renunțe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în ședință de judecată, fie prin cerere scrisă. (2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.

Potrivit art. 406 alin. (4) C. proc. civ., dacă reclamantul renunță la judecată la primul termen la care părțile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunțarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părți. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunță la judecată, instanța va acorda pârâtului un termen până la care să își exprime poziția față de cererea de renunțare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunțare.

Manifestarea de voință în sensul renunțării la judecată este un act de dispoziție, o desistare a recurentului, prin care acesta achiesează la hotărârea instanței de apel.

În cauză, această manifestare de voință este neechivocă și reiese din declarația recurentului-reclamant A. de renunțare la judecarea căii de atac, confirmată de mandatarul C., prezent în fața completului de judecată la termenul din 7 octombrie 2021.

În urma verificării îndeplinirii condițiilor art. 406 C. proc. civ., având în vedere existența acordului celorlalte părți, Înalta Curte urmează ca, în aplicarea principiului disponibilității, să ia act de renunțarea recurentului-reclamant A. la judecata recursului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Manifestarea de voință în sensul renunțării la judecată. Desistarea recurentului was last modified: mai 24th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.