Mandatul european de arestare. Decizie judiciară prin care o autoritate judiciară competentă a unui stat membru al Uniunii Europene solicită arestarea şi predarea de către un alt stat membru a unei persoane

28 mart. 2023
Vizualizari: 499
  • Legea nr. 302/2004: art. 84
  • NCPP: art. 275 alin. (6)
  • NCPP art. 425^1 alin. (7) pct. 2 lit. a)

Prin sentința penală nr. 52 din 23 mai 2022, Curtea de Apel Bacău, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în baza art. 109 alin. (1), coroborat cu art. 110 alin. (2), din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, a fost admisă cererea formulată de autoritatea judiciară emitentă, Judecătoria Aue-Bad Schlema, Germania și s-a dispus executarea mandatului european de arestare, emis în data de 30.03.2022 de Judecătoria Aue-Bad Schlema, în dosarul nr. XX/21, împotriva persoanei solicitate A.

S-a dispus predarea persoanei solicitate A. către autoritățile judiciare din Germania.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 350 din 2 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În baza actelor de la dosar, Înalta Curte constată că prin sentința penală nr. 52 din 23 mai 2022 pronunțată de Curtea de Apel Bacău, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie a fost admisă cererea formulată de autoritatea judiciară emitentă, Judecătoria Aue-Bad Schlema, Germania și s-a dispus executarea mandatului european de arestare, emis în data de 30.03.2022 de Judecătoria Aue-Bad Schlema, în dosarul nr. XX/21, împotriva persoanei solicitate A., s-a dispus predarea persoanei solicitate A. către autoritățile judiciare din Germania și s-a dispus arestarea persoanei solicitate A., în vederea predării către autoritățile din Germania pentru o durată de 30 zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare.

Prin adresa înaintată la data de de 26.05.2022, Curtea de Apel Bacău a comunicat informarea Biroului Național Sirene din care rezultă că numitul A. a fost arestat în Ungaria la 24.05.2022.

La 31 mai 2022, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație a depus la dosar adresa primită de la Eurojust, anexând, totodată, decizia autorităților maghiare de predare a persoanei solicitată A. în baza mandatului european de arestare emis de autoritățile germane.

Potrivit dispozițiilor art. 84 din Legea nr. 302/2004, mandatul european de arestare este o decizie judiciară prin care o autoritate judiciară competentă a unui stat membru al Uniunii Europene solicită arestarea și predarea de către un alt stat membru a unei persoane, în scopul efectuării urmăririi penale, judecății sau executării unei pedepse ori a unei măsuri de siguranță privative de libertate.

Înalta Curte reține că procedura judiciară de extrădare pasivă prevede că pot fi extrădate din România, la cererea unui stat străin, persoanele aflate pe teritoriul său care sunt urmărite penal sau sunt trimise în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni ori sunt căutate în vederea executării unei măsuri de siguranță, a unei pedepse sau a unei alte hotărâri a instanței penale în statul solicitant.

În aceste condiții, având în vedere, pe de-o parte, că persoana solicitată A. nu se mai află pe teritoriul statului român, iar, pe de altă parte, că autoritățile maghiare vor proceda la executarea mandatului european de arestare, emis în data de 30.03.2022 de Judecătoria Aue-Bad Schlema, în dosarul nr. XX/21, prin predarea persoanei solicitate, Înalta Curte constată că mandatul european de arestare emis de autoritățile din Germania nu mai poate fi pus în executare de autoritățile din România.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte, în conformitate cu dispozițiile art. 425^1 alin. (7) pct. 2 lit. a) din C. proc. pen., va admite contestația declarată de contestatorul persoană solicitată A. împotriva sentinței penale nr. 52 din data de 23 mai 2022 a Curții de Apel Bacău, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.

Va desființa în integralitate sentința penală atacată.

Va respinge sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău privind executarea mandatului european de arestare nr. XX/21, emis în data de 30.03.2022 de către Tribunalul Districtual Aue-Bad Schlema, Germania, pe numele persoanei solicitate A..

Va anula mandatul de arestare nr. x/MEA din 23 mai 2022 emis de către Curtea de Apel Bacău în dosarul nr. x/2022.

Potrivit art. 275 alin. (6) din C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 1012 RON, va rămâne în sarcina statului și se va plăti din fondul Ministerului Justiției.

Onorariile interpreților de limbă maghiară și germană se vor suporta din fondul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În conformitate cu art. 275 alin. (3) din C. proc. pen., cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației declarată de contestatorul persoană solicitată A. rămân în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Mandatul european de arestare. Decizie judiciară prin care o autoritate judiciară competentă a unui stat membru al Uniunii Europene solicită arestarea și predarea de către un alt stat membru a unei persoane was last modified: martie 27th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.