Mandatul european de arestare. Amânarea temporară a predării persoanei solicitate (L. nr. 302/2004)

6 nov. 2018
Vizualizari: 1370
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 311/2017

L. nr. 302/2004: art. 58 alin. (2) lit. b), art. 112

Înalta Curte reține că persoana solicitată este cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de jaf organizat sau armat, prev. de art. 242 alin. (1) și art. 244 alin. (1) C. pen. german, în fapt reținându-se că, la începutul lunii februarie 2015, aceasta s-a înțeles la Munchen cu urmăriții penal B., C. și D. să fure, în mod repetat, prin împărțirea sarcinilor, băuturi spirtoase din supermarketuri, pentru a-și procura, prin revânzarea acestora, o sursă continuă de venituri, pentru a finanța astfel înnoptarea în hoteluri din Munchen.

Față de persoana solicitată A. a fost emis la data de 19 octombrie 2016 de către Parchetul Munchen, un mandat european de arestare în baza mandatului de arestare, fiind introdusă la data de 14 decembrie 2016 o semnalare în Sistemul de Informații Schengen, în vederea arestării acesteia. Persoana solicitată a fost de acord cu predarea către autoritățile judiciare germane, însă la o dată ulterioară, întrucât este mama unui minor, în vârstă de 3 luni cu grave probleme de sănătate.

Din înscrisurile depuse la dosar, rezultă că, într-adevăr, persoana solicitată este mama minorului E., de 3 luni, născut la data de 01 decembrie 2016, iar potrivit actelor medicale, la momentul soluționării cererii, starea de sănătate a acestuia era precară administrându-i-se tratament cu antibiotice.

Potrivit dispozițiilor art. 112 rap. la art. 58 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 302/2004 predarea poate fi amânată atunci când persoana solicitată este gravidă sau are un copil mai mic de un an.

Înalta Curte constată că minorului E., în vârstă de aproximativ 3 luni și jumătate, se află într-un moment în care prezenta mamei este esențială atât pentru dezvoltarea sa fizică, pentru asigurarea hranei specifice (laptele matern), cât și psihică, întreruperea legăturii cu persoana de care sugarul este atașat fizic, psihic și emoțional putând avea efecte de durată pentru acesta.

Deși dispozițiile Legii nr. 302/2004 nu prevăd în mod expres, Înalta Curte apreciază că, în analiza incidenței motivelor facultative de amânare a predării, trebuie avută în vedere și gravitatea acuzațiilor aduse persoanei solicitate, pentru a verifica în ce măsură restrângerea imediată a drepturilor este proporțională cu scopul urmărit.

În cauză, așa cum s-a arătat, în sarcina persoanei solicitate A. s-a reținut că, împreună cu alte persoane, în mod repetat și prin împărțirea sarcinilor, au sustras băuturi spirtoase din supermarketuri pentru a-și procura, prin revânzarea acestora, o sursă continuă de venituri, pentru a finanța astfel înnoptarea în hoteluri din Munchen. Deși la încadrarea juridică stabilită se redă întreaga denumire marginală a infracțiunii, respectiv jaf organizat sau armat, prev. de art. 242 alin. (1) și art. 244 alin. (1) C. pen. german, din descrierea faptelor rezultă că faptele se circumscriu doar primei teze (forma organizată).

În aceste circumstanțe, punând în balanță interesul superior al minorului și cel urmărit prin emiterea mandatului european de arestare, constând în aducerea imediată în fața autorităților judiciare din Germania, Înalta Curte de Casație și Justiție apreciază că, la acest moment, interesul minorului E. este prioritar.

Ca atare, fiind îndeplinite condițiile prevăzute de art. 58 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 302/2004, Înalta Curte constată că se impune amânarea temporară a predării persoanei solicitate, până la încetarea cauzei care a determinat amânarea, respectiv până la data de 1 decembrie 2017, dată la care minorul E. împlinește vârsta de 1 an.

Așa fiind, Înalta Curte va admite contestația formulată de persoana solicitată A. împotriva Sentinței nr. 38/F din data de 6 martie 2017 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2/2017, va desființa în parte sentința atacată și, în rejudecare, în baza art. 112 alin. (1) rap. la art. 58 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 302/2004 va dispune amânarea predării persoanei solicitate A. până la data de 1 decembrie 2017, dată la care minorul E. împlinește vârsta de 1 an.

De asemenea, va dispune punerea în libertate de îndată a persoanei solicitate A., dacă nu este arestată sau reținută în altă cauză.

Va dispune arestarea provizorie, în vederea predării, a persoanei solicitate A., mandatul urmând să intre în vigoare la data încetării motivelor care au justificat amânarea predării, respectiv la data de 1 decembrie 2017.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Va menține celelalte dispoziții ale sentinței atacate.

Onorariul parțial cuvenit apărătorului din oficiu, în cuantum de 105 lei, va rămâne în sarcina statului.

Cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Mandatul european de arestare. Amânarea temporară a predării persoanei solicitate (L. nr. 302/2004) was last modified: noiembrie 4th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.