Management eficient la Parchetul General

21 nov. 2017
Vizualizari: 822

Presa scrie azi despre controalele cerute de ministrul Justiției la Parchetul General și DNA.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat marți, în totalitate, raportul Inspecției Judiciare privind controlul făcut la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), concluzionând că managementul Parchetului a fost unul eficient, spun surse din cadrul CSM”, notează News.ro.

Și tot News.ro scrie despre o declarație a ministrului Toader referitoare la momentul în care domnia sa va prezenta propriile concluzii la controalele solicitate.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți, la plecarea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că au fost discutate concluziile pe fiecare temă a raportului Inspecției Judiciare în urma controlului la Parchetul General, fără să dea, însă, mai multe detalii. Toader a spus că va prezenta concluziile sale referitoare la rapoartele controalelor făcute de Inspecția Judiciară la DNA și la Ministerul Public într-o conferință de presă, iar întrebat de jurnaliști când va avea loc această conferință, ministrul Justiției a replicat că nu își va lua concediu de sărbători, astfel că este posibil să o organizare chiar în ultima zi din an”, arată News.ro.

Mediafax scrie azi despre motivarea CSM pentru avizul negativ acordat proiectului Legilor justiției, propus de Parlament.

„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a motivat decizia de avizare negativă a proiectului Legilor justiției, propus de Parlament. În cadrul documentului se face referire la mai multe propuneri legislative venite din partea parlamentarilor. Astfel, magistrații din CSM critică înființarea Consiliului Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor, majorarea duratei cursurilor de formare profesională a auditorilor de justiție și a duratei stagiului urmat de judecătorii și procurorii stagiari, modificarea examenelor de absolvire a Institutului Național al Magistraturii și a celui de Capacitate, competențele judecătorilor și procurorilor stagiari”, scrie Mediafax.

Parlamentul este la un pas să aprobe apariția unei noi structuri, care are menirea să apere drepturile copilului. Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege privind înființarea Avocatului Copilului, în cadrul instituției Avocatului Poporului. Senatul este for decizional.

„«Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acționează în scopul apărării, promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susține și încurajează respectarea și promovarea drepturilor copiilor», potrivit proiectului pentru modificarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului. (…) Avocatul Copilului va soluționa sesizările individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora, în legătură cu acțiunile instituțiilor publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului, ale oricăror instituții a căror activitate este incidentă Domeniului privind apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului, potrivit sursei citate. De asemenea, acesta este însărcinat cu soluționarea oricărei sesizări legate de încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului”, scrie Cotidianul.

Proiectul de lege privind achiziția sistemului de rachete Patriot a intrat în linie dreaptă, fiind adoptat marți de Camera Deputaților – forul decizional – după ce cu o zi înainte fusese adoptat și de Senat.

„Legea urmează să fie transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, astfel încât până la 1 decembrie să poată fi semnat contractul cu SUA pentru achiziția rachetelor, urmând ca până la jumătate lunii viitoare să fie plătită și prima tranșă de 910 milioane de dolari”, arată News.ro.

Așa cum ne așteptam, am pierdut bătălia pentru una dintre agențiile europene. Bucureștiul s-a aflat printre cele 19 orașe care au candidat pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului.

„Orașul Amsterdam a obținut luni victoria în competiția cu privire la găzduirea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care urmează să părăsească Londra din cauza Brexitului, în urma unui vot organizat la Bruxelles, a anunțat luni președinția Uniunii Europene”, anunță News.ro.

În luna decembrie vom avea o nouă sărbătoare națională: Ziua Minorităților Naționale din România.

„Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede declararea și ridicarea zilei de 18 decembrie la nivel de sărbătoare națională, ca Ziua Minorităților Naționale din România”, scrie Mediafax.

În finalul Revistei scriem despre o contaminare radioactivă care s-a produs în Rusia, între râul Volga și munții Urali.

„Serviciul meteorologic al Rusiei a confirmat că la sfârșitul lunii septembrie au fost găsite concentrații «extrem de ridicate» ale izotopului radioactiv Ruteniu-106. «Probele de aerosoli radioactivi de la stațiile de monitorizare Argayash și Novogorny s-au descoperit că există radioizotopul Ru-106 în perioada 25 septembrie și 1 octombrie», au declarat reprezentanții Serviciul Rosgidromet, confirmând rapoartele europene cu privire la contaminarea radioactivă, scrie The Guardian”, citat de ProTV.

„Greenpeace Rusia a cerut luni celor de la Rosatom să deschidă «o anchetă aprofundată și să publice rezultatele despre incidentele de la Mayak». «Greenpeace va trimite o scrisoare prin care să ceară procurorilor să deschidă o anchetă privind eventuala ascundere a unui incident nuclear», se precizează într-o declarație. Rosgidromet a declarat luni că izotopul a fost detectat în Tatarstan și în sudul Rusiei, ajungând în cele din urmă în «toate țările europene, din Italia continuând spre nordul Europei» din 29 septembrie. În plus, aceștia au susținut că o posibilă sursă a poluării ar fi constituit un accident produs între râul Volga și munții Urali. De asemenea, rușii susțin că toate concentrațiile măsurate în Europa nu pun în pericol sănătatea publică”, menționează Protv.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Management eficient la Parchetul General was last modified: noiembrie 21st, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: