Malorusia

19 iul. 2017
Vizualizari: 1446

Deschidem Revista din această seară cu o informație care dă de gândit cancelariilor europene.

După ce Ucraina a anunțat că reia demersurile pentru aderarea la NATO, separatiștii de la Donețk au anunțat că vor să proclame un nou stat, „Mica Rusie”, pe întreg teritoriul fostei republici sovietice. Kievul, Parisul, Berlinul și OSCE condamnă vehement planul separatiștilor. Adevărul face o analiză amplă a acestui subiect, care poate da fiori reci Europei.

„Agenția de presă Donețk a transmis comunicatul difuzat de Alexandr Zaharcenko, liderul Republicii autoproclamate Donețk în care se proclamă apariția unui nou stat federal, Malorusia, chemat să înlocuiască „structura nazistă“ de azi reprezentată, în opinia sa, de Ucraina. „Statul ucrainean a arătat că este pe moarte și și-a demonstrat incapacitatea de asigura populației un prezent și un viitor pacifist și prosper. Chemăm la restabilirea Statului Malorusia în locul fostei Ucraine, țară care se face vinovată de crime de război, teroare în masă și genocid…Noul stat va fi format din 19 regiuni din fosta Ucraină și se va numi Malorusia, cu capitala la Donețk. (…) Este ultima noastră ofertă pentru ucrainieni, dar și pentru toate țările care susțin războiul civil din Donbas… Drapelul hatmanului Boigdan Hmelnițki este repus în drepturi ca drapel național al Malorusiei… Nu este o Revoluție, este o întoarcere la istorie”, relatează Adevărul.

Noul stat, „Rusia Mică” ar acoperi tot nordul Mării Negre și ar putea avea graniță comună cu Republica Moldova și România, în sudul Basarabiei.

De asemenea acest nou stat s-ar învecina și cu Transnistria și Găgăuzia.

În Golful Persic americanii au testat o nouă armă cu laser, care ar putea fi amplasată chiar în spațiul cosmic. Prima armă laser aflată în activitate a fost amplasată de americani pe USS Ponce, o navă amfibie de transport aflată zilele acestea în Golful Persic.

„Noua armă laser – LaWS, care a fost testată recent de forțele armate americane în Golful Persic, reprezintă o adevărată provocare pentru statele lumii, pentru că este capabilă să distrugă orice țintă, inclusiv reactoare nucleare”, a declarat pentru Life.ru expertul militar Aleksandr Jilin, scrie Adevărul.

„În opinia expertului, arma dotată cu laser ar putea depăși prin eficiență chiar și armele nucleare, pentru că poate atinge ținte exacte. Jilin a mai adăugat că „o astfel de armă ar putea fi inclusă în lista armelor interzise când toți vor înțelege cât de periculoasă este”, mai notează Adevărul.

Și în timp ce separatiștii de la Donetz pregăteau anunțul referitor la  noul stat de la marginea Europei geografice, la Chișinău președintele Igor Dodon a premiat 100 elevi de liceu cu rezultate foarte bune.

„Igor Dodon s-a întâlnit marți, 18 iulie, cu 100 dintre cei mai buni absolvenți de liceu din țară, cărora le-a acordat „Diploma de Onoare” a Președintelui Republicii Moldova. Un incident a umbrit evenimentul: mai mulți elevi au refuzat diplomele oferite de președinte”, scrie Adevărul.

„Prima elevă care a refuzat să participe la evenimentul organizat de Președinție, Mihaela Ungureanu este absolventă a Liceului din Chișcăreni, Sângerei. „Un om care îți dă o diplomă, dar îți ia identitatea. Păcat. Atâta țară, cât demnitate. Am fost invitată, dar am refuzat. a scris Mihaela pe contul său de Facebook”, notează Adevărul.

Adevărul menționează și răspunsurile celorlalți elevi care au refuzat diplomele președintelui Dodon.

Rămânând în actualitatea externă, amintim că în Turcia are loc o nouă remaniere guvernamentală. „Premierul turc Binali Yildirim a efectuat miercuri o remaniere a guvernului de la Ankara, înlocuind patru vicepremieri, dar păstrând majoritatea miniștrilor cu atribuții în sectoarele economice”, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În Ungaria o amenințare cu bombă a provocat haos în mersul trenurilor internationale.

„Poliția ungară a oprit și evacuat 18 trenuri internaționale. A fost primită o alertă cu bombă. Polițiștii verifică bagajele. Au fost oprite toate garniturile internaționale aflate în acest moment pe teritoriul Ungariei.Polițiștii au primit un apel de la un bărbat necunoscut, care a anunțat că exista dispozitive explozive în mai multe trenuri internaționale care circula în Ungaria”, anunță TVR.

În țară, dosarele de corupție și nu numai țin prima pagină a ziarelor.

„Curtea de Apel București a decis, miercuri, că nu are competența materială de a judeca dosarul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu sunt acuzate în legătură cu finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, cauza fiind retrimisă la Înalta Curte de Casație și Justiție”, scrie Agerpres.

„Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au amânat miercuri, pentru 2 august, pronunțarea sentinței definitive în dosarul „Băneasa”, în care omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat în primă instanță la nouă ani închisoare”, notează tot Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, poate fi eliberat condiționat, au decis, miercuri, magistrații Judecătoriei Medgidia, dar hotărârea instanței nu este definitivă, putând fi contestată în termen de trei zile la Tribunalul Constanța”, scrie Mediafax.

DNA continua ancheta în  dosarul privind încheierea unor contracte de închiriere având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea.

„Mircea Dumitrescu, administratorul public al județului Teleorman, s-a prezentat miercuri la DNA pentru a fi audiat într-un dosar de corupție. Săptămâna trecută DNA a anunțat punerea acestuia sub urmărire penală, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, într-un dosar în care este acuzat și fostul președinte al CJ Teleorman, actual secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), Adrian Gâdea”, notează Agerpres.

Ultima știre a Revistei, se referă la mediatizatul caz Pomohaci.

„Parchetul General a preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș dosarul în care preotul Cristian Pomohaci este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Malorusia was last modified: iulie 19th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: