Maia Sandu, invitată la Bucureşti

18 iun. 2019
Vizualizari: 521

La aproape o lună de la alegerile europarlamentare apar noi informații legate de modul în care a decurs procesul de votare.

Agerpres scrie că Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a spus duminică seară, la Antena 3, că au fost „peste 9.200 de semnalări de vot multiplu”.

„Am pus ideile principale cu privire la ce face MAI în ziua alegerilor și anume: asigură paza secțiilor de votare, asigură transportul buletinelor de vot, asigură ordinea publică în exteriorul secțiilor de votare, cercetează sesizările privind posibile fapte de încălcare a legislației electorale, asigură, prin prefecți, respectarea termenelor activităților din calendarul electoral. Sunt absolut sigură că domnul președinte (Klaus Iohannis n.r.) știe foarte bine cum stau lucrurile. Am sesizat BEC cu privire la închiderea, corelarea proceselor verbale despre referendum. Erau informații pe care le primeam în centrul operativ. Am realizat că este important să transmitem aceste date și către BEC. Am închis ziua cu peste 9.200 de semnalări de vot multiplu”, a susținut ministrul Carmen Dan, scrie Agerpres.

Presa mai scrie azi despre CCR și schimbările intervenite în componența sa.

„Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de eliberare a lui Cristian Deliorga din postul de judecător la Curtea de Apel Constanța, prin pensionare, Deliorga a fost numit de Senat la Curtea Constituțională. În 7 mai, Senatul l-a validat pe Cristian Deliorga, propus de PSD, pentru a prelua mandatul de judecător la CCR, el urmând să o înlocuiască pe Simona Maya Teodoroiu”, scrie News.ro.

Ziua de vineri a adus un nou decret și o nouă schimbare.

„Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de eliberare din funcție a procurorului Gheorghe Stan, șeful Secției de investigare a magistraților, acesta urmând să devină judecător la Curtea Constituțională. În 7 mai, Camera Deputaților l-a validat pe Gheorghe Stan, propus de PSD, pentru a prelua mandatul de judecător la CCR, el urmând să preia locul rămas vacant ca urmare a expirării mandatului lui Ștefan Minea”, notează News.ro.

Deși situația politică de la Chișinău este departe de se normaliza, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, un mesaj de felicitare pentru preluarea mandatului și a invitat-o la București, într-o primă vizită în străinătate.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, un mesaj de felicitare, în numele Guvernului României, pentru preluarea mandatului de prim-ministru. Premierul României își exprimă încrederea că Executivul de la Chișinău va continua parcursul european al Republicii Moldova, prin implementarea cu succes a reformelor necesare, a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă reafirmă deplina disponibilitate a Guvernului României de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, baza esențială a relației bilaterale dintre cele două țări”, se arată într-un comunicat al Guvernului de la București, scrie Cotidianul


Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut luni CSM-ului desecretizarea anexelor raportul Inspecției Judiciare privind aplicarea protocoalele cu SRI la DNA. Liderul ALDE i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să prezideze ședința Consiliului și să se asigure că anexele vor fi desecretizate.

„Ca urmare a dezvăluirilor din mass-media privind raportul Inspecției Judiciare despre protocoalele secrete dintre SRI-DNA – instanțe de judecată, care ar conține 19 anexe secretizate, CSM trebuie să acționeze pentru desecretizarea lor de urgență. Este necesar ca toate datele din acele protocoale ilegale și imorale să fie făcute publice neîntârziat. Românii au dreptul să știe cum au funcționat instituțiile din justiție și felul în care serviciile au influențat activitatea lor”, a scris liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook, notează Mediafax.

„Călin Popescu Tăriceanu îi cere președintelui CSM, Lia Savonea, să desecretizeze de urgență anexele privind protocoalele, înaintea discutării în plen a raportului Inspecției Judiciare”, mai scrie Mediafax.

Pactul pentru consolidarea parcursului european al României, cu referire și la Justiție, propus de președintele Iohannis aplaudat de unele partide, care s-au grăbit să îl semneze, nu este văzut la fel de bine de oameni din justiție.

„Președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu, a postat, duminică, pe pagina sa de Facebook, un mesaj dur la adresa clasei politice, după ce, timp de 30 de ani, nimeni nu a făcut rabat de la a se folosi de justiție pentru a-și asigura electoratul de «bunele» sale intenții”, scrie Mediafax.

„Transformarea dosarului penal în armă electorală a fost «cea mai cruntă palmă dată justiției» și niciun pact nu va reuși să șteargă urmele abuzurilor comise în numele «pseudo-dreptății» sau rușinea dosarelor încropite cu pistolul la cingătoare și cătușele la geam, spune judecătorul Adriana Stoicescu”, mai notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Maia Sandu, invitată la București was last modified: iunie 18th, 2019 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: