MAI. Proiect: Ordin privind stabilirea standardelor și tehnicilor de inspecție tehnică periodică a armelor

29 iul. 2021
Vizualizari: 679

Potrivit site-ului oficial (www.mai.gov.ro), Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice Proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne privind stabilirea standardelor și tehnicilor de inspecție tehnică periodică a armelor.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 20 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (27 iulie 2021), pe adresa de e-mail: dgj_transparenta@mai.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale proiectului:

Art. 1 − Prezentul ordin stabilește cerințele specifice privind standardele și tehnicile de inspecție tehnică periodică pentru armele destinate exclusiv uzului civil.

Art. 2 − (1) Inspecția tehnică periodică a armelor este operațiunea de verificare prin care se confirmă îndeplinirea condițiilor tehnice specifice privind siguranța utilizării armelor.

(2) Pot fi menținute în uz numai armele care au inspecția tehnică periodică efectuată și corespund din punct de vedere al îndeplinirii cerințelor de funcționare în condiții de securitate a armelor.

Art. 3 −  (1) Obligația efectuării inspecției tehnice periodice revine deținătorului legal al armei.

(2) Inspecția tehnică periodică a armelor se efectuează de către armurierii autorizați să desfășoare operațiuni de reparare a armelor și de cei autorizați să desfășoare operațiuni de producere a armelor, a componentelor esențiale și a munițiilor, denumiți în continuare armurieri, cu ajutorul tehnicilor și echipamentelor disponibile, fără demontarea sau îndepărtarea unor componente esențiale, exclusiv pentru armele care sunt înscrise în permisul de armă valabil sau în certificatul de deținător pentru arme neletale, în cazul persoanelor fizice, și în autorizația de deținere ori de folosire sau în certificatul de deținător pentru arme neletale, în cazul persoanelor juridice, sau, după caz, pentru acele arme menționate expres în solicitarea emisă de organul de poliție competent.

Art. 4 − Inspecția tehnică periodică a armei presupune:

a) verificarea marcajelor specifice existente pe suprafețele armei și ale componentelor esențiale;

b) verificarea siguranței de funcționare a armei din punct de vedere mecanic și inspecția vizuală;

c) verificarea caracteristicilor armei.

Art. 5 − Verificarea marcajelor specifice existente pe suprafețele armei și ale componentelor esențiale are scopul de a stabili dacă elementele de marcare au fost aplicate într-un mod vizibil, durabil și îndeplinesc condițiile prevăzute de art. 90 alin. (2) și (3) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 6 − (1) Verificarea siguranței funcționării armei din punct de vedere mecanic urmărește funcționarea corectă a mecanismului de încărcare al armei, a mecanismului de închidere, a culatei, a piedicii de siguranță și a mecanismului de dare a focului.

(2) Inspecția vizuală presupune căutarea eventualelor defecțiuni din material, eventualele coroziuni pe armă, deformația țevilor sau a patului, orice reparare defectuoasă a componentelor puternic tensionate, precum și orice posibilă deformare a țevii și a camerei cartușului.

Art. 7 −  (1) Verificarea caracteristicilor armei constă în examinarea calibrului țevii, dimensiunile camerei cartușului, lungimea țevii și siguranța sistemului de închidere, astfel încât să corespundă atât cu informațiile înscrise în documentele de deținere a armei, cât și cu datele tehnice specificate de producător.

(2) Verificarea caracteristicilor armei are scopul de a stabili dacă:

a) au fost înlocuite componente esențiale, fără a se limita la acestea;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

b) au fost schimbate dimensiunile/caracteristicile;

c) a fost afectată rezistența componentelor esențiale sau a altor piese prin prelucrarea acestora.

Art. 8 − Pentru armele care îndeplinesc condițiile de siguranță în utilizare se eliberează certificatul de inspecție tehnică al cărui model este prevăzut în anexa nr. 42 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 11/2018.

(…)

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și la Referatul de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Afacerilor Interne. Ceremonia de absolvire la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” – Promoția 2021

MAI. Proiect: Ordin privind stabilirea standardelor și tehnicilor de inspecție tehnică periodică a armelor was last modified: iulie 29th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.