MAI. Proiect: Ordin pentru stabilirea modalităților de operare a sistemului informatic ViCLAS de către unitățile de parchet și poliție

26 sept. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 145

Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice Proiectul Ordinului ministrului Afacerilor Interne și al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru stabilirea modalităților de operare a sistemului informatic ViCLAS de către unitățile de parchet și poliție.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise, în termen de 10 zile calendaristice, pe adresa de e-mail: [email protected].

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale proiectului:

Art. 1 – În scopul realizării activităților de prevenire, descoperire, cercetare, urmărire penală și combatere a infracțiunilor săvârșite cu violență și a infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, la nivelul Poliției Române și al Ministerului Public, se utilizează Sistemul de Analiză a Legăturilor dintre Infracțiunile de Mare Violență (ViCLAS), denumit în continuare sistemul informatic ViCLAS.

Art. 2 – (1) Sistemul informatic ViCLAS este format din baza de date ViCLAS, broșura electronică ViCLAS, ghidul practic de introducere a datelor și efectuarea controlului calității datelor și totalitatea componentelor hardware și software de bază utilizate în soluția tehnică, care împreună asigură funcționarea independentă a acestui sistem informatic.

(2) Licența ViCLAS este utilizată în comun de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, denumit în continuare PÎCCJ, parchetele subordonate acestuia și Poliția Română și se află în administrarea Inspectoratului General al Poliției Române, denumit în continuare IGPR.

(3) Dreptul de utilizare a licenței ViCLAS de către Poliția Română se exercită prin intermediul polițiștilor anume desemnați și pregătiți profesional în acest sens din cadrul Direcției de Investigații Criminale și ai structurilor teritoriale de investigații criminale.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

(4) Dreptul de utilizare a licenței ViCLAS de către PÎCCJ și parchetele subordonate acestuia se exercită prin procurorii desemnați în acest sens.

(5) Prin broșura electronică ViCLAS se înțelege chestionarul care cuprinde întrebări referitoare la toate aspectele legate de o cauză, incluzând și informații despre victimă, mod de operare, probe și comportament infracțional, prin intermediul căreia datele unui caz sunt introduse în sistemul informatic ViCLAS.

Pentru mai multe detalii legate de Proiect și Referatul de aprobare, vă invităm să accesați sursa informației.

 

(Copyright: freepik.com)

Sursa informației

🔔Vezi și MAI. Proiect: H.G. pentru aprobarea deschiderii punctului internațional de trecere a frontierei de stat și a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Internațional „Brașov-Ghimbav”

MAI. Proiect: Ordin pentru stabilirea modalităților de operare a sistemului informatic ViCLAS de către unitățile de parchet și poliție was last modified: septembrie 26th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.