Magistrații europeni solicită încetarea oricăror influențe a serviciilor secrete în justiția din România

17 mart. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 744

Despre

  • Instanțele au devenit „câmp tactic”
  • Tuturor judecătorilor li se face profiling
  • SRI își „menține interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”
  • Atacuri la Curtea Constituțională din România
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Asociația MEDEL – Magistrats Européens pour la Démocrație et les Libertés – solicită respectarea independenței justiției și „încetarea de îndată a oricăror influențe a serviciilor secrete în justiția din România”, se arată într-o rezoluție a organizației magistraților europeni adoptată la Pisa în data de 12 martie 2016, a anunțat Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR).

În aceeași rezoluție, magistrații europeni au mai cerut și respectarea independenței justiției de către guvernul polonez și eliberarea de către guvernul turc a judecătorilor arestați pentru fapte ce țin de activitatea de judecată și hotărârile pronunțate de aceștia.

Referitor la situația din România, rezoluția MEDEL a reiterat afirmația Generatului SRI Dumitru Dumbravă, care a spus că instanțele au devenit “câmp tactic” pentru acest serviciu secret de informații, că tuturor judecătorilor li se face profiling după „pattern-uri” și că, în prezent, SRI își “menține interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”.

“Acest lucru ridică îngrijorări serioase cu privire la integritatea sistemului judiciar în ansamblul sau, precum și cu privire la independența acestuia. La aproape un an de când acest scandal a izbucnit, autoritățile române nu au clarificat implicarea SRI în procesul judiciar”, se afirmă în rezoluție.

În rezoluție se mai arată că actualul directorul SRI a declarat public că acest serviciu de informații este în parteneriat cu procurorii în efectuarea anchetelor penale, o activitate care nu le este permisă de lege.

“În același timp, invocând proceduri clasificate și protocoale secrete, autoritățile române nu au reușit să explice într-un mod transparent modul în care au desfășurat verificările ce au condus la concluzia că nu există agenți sub acoperire ai unui serviciu secret în rândul magistraților”, se afirmă în rezoluție.

Magistrații europeni atrag atenția că, “în contextul în care SRI este parte activă în urmărirea penală și pare de asemenea implicat în instanțele de judecată, coroborat cu eșecul autorităților de a clarifica în mod transparent aceste aspecte, acest lucru ridică îndoieli serioase cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului și garantarea unui proces drept și echitabil pentru orice persoană acuzată de către stat”.

Nici atacurile la adresa Curții Constituționale nu au fost trecute cu vederea.

“Cele mai recente atacuri la Curtea Constituțională din România, pentru declararea că neconstituțională a articolului de lege folosit de către procurorii să delege SRI-ul efectuarea de acte de cercetare penală, confirmă faptul că există o implicare nesănătoasă a SRI în procesul judiciar”, au spus magistrații europeni.

“Soluția aleasă de Guvernului României de a corecta acel articol din Codul de Procedură Penală declarat neconstituțional, prin trecerea unei ordonanțe de urgență care a făcut din SRI un «organ special» de cercetare penală, legalizează în fapt implicarea unui serviciu de informații secret în procesul judiciar, subminându-i astfel independența”, mai afirmă magistrații europeni.

Având SRI-ul, pe de o parte, acum participant activ în mod legal în cercetarea penală, iar pe de altă, apărând implicat în instanțe, pe care le consideră “câmp tactic”, “România încalcă drepturile omului, independența justiției, statul de drept și principiile separației puterilor în stat”, au concluzionat magistrații europeni.

Pentru referință, rezoluția MEDEL în limba engleză, adoptată pe 12 martie 2016, poate fi accesată la această adresă.

Medel este o asociație profesională a judecătorilor și procurorilor europeni, ce are ca membri un număr de 22 de asociații naționale din 15 state europene și are ca principal scop apărarea independenței justiției, a democrației și a drepturilor fundamentale ale omului. Uniunea Națională a Judecătorilor din România este membră în MEDEL din 2007.

UNJR va continua acțiunile pornite încă din 2015 de clarificare a implicării serviciilor secrete în actul de justiție.

Pachet: Principiile procedurei judiciare

Sursa informației este Uniunea Națională a Judecătorilor din România (www.unjr.ro).

Magistrații europeni solicită încetarea oricăror influențe a serviciilor secrete în justiția din România was last modified: martie 17th, 2016 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter