Magistrații condamnă susținerea ambasadorului SUA în România a justiției populare – scrisoare deschisă

1 nov. 2016
2 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 5 (2 votes, average: 3,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 523

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Reprezentanți ai magistraților au publicat o scrisoare deschisă adresată ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, domnul E.S. Hans Klemm, în urma declarației sale referitoarea la  la excesele procurorilor anticorupție, potrivit căreia „acest lucru trebuie să îl decidă poporul român, cum ar trebui să se comporte procurorii și judecătorii pentru a-și face treaba”.

Vă redăm scrisoarea deschisă publicată în data de 31 octombrie 2016 de Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR):

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

„Excelenței Sale Domnului Hans Klemm
Ambasadorul Statelor Unite la București

Stimate Domnule Ambasador Klemm,

Va scriem public direct, folosind calea unei scrisori deschise, deoarece declarațiile pe care le-ați făcut pe data de 26 octombrie, în cadrul interviului pentru site-ul www.news.ro, aduc gravă atingere imaginii justiției și necesită, față de impactul negativ al acelor declarații asupra bunei funcționari a democrației din România, un răspuns public din partea judecătorilor.

Astfel, la întrebarea – legitimă în contextul actual – privind riscul manifestat de excesele procurorilor anticorupție, ați afirmat că «acest lucru trebuie să îl decidă poporul român, cum ar trebui să se comporte procurorii și judecătorii pentru a-și face treaba. Eu vreau să subliniez doar succesul extraordinar al României în acest domeniu».

Este de neînțeles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite, țară care este luată ca reper pentru respectarea drepturilor și libertăților individuale, face apel la «justiția populară», o formă de justiție străină de statul de drept și specifică regimurilor totalitare, cu rădăcini în gândirea de drept sovietică.

Pe pagină Ambasadei ați postat fotografii de la vizita recentă pe care ați făcut-o la fosta închisoare comunistă de la Sighet. «Dreptatea poporului în slujba poporului» a fost sloganul ce a stat la baza «democratizării justiției» după 1948, pe care cu siguranță l-ați văzut afișat în incinta fostei închisori. Toți acei oameni care au fost închiși și torturați acolo, au fost condamnați tot în numele «poporului», ba încă în aplauzele sale, pentru că așa le spunea mașina de propagandă comunistă că e bine.

Ați afirmat în interviu că «aplaudați puternic» ceea ce considerați ca fiind un «record de succes» actual al luptei anticorupție, arătând însă că vă sunt indiferente mijloacele folosite în această luptă.

Afirmațiile dumneavoastră, cum a fost cea cu «aplauzele», sunt primejdioase pentru democrația românească, deoarece întăresc mentalitate extrem de periculoasă că scopul scuză mijloacele. În justiție mijloacele pot perverti scopul.

Va reamintim că România este o țară aflată la 27 de ani depărtare de comunism, o țară în care mentalitatea represivă a instituțiilor de forță, implementată inițial de consilieri sovietici apoi de educatori români formați și educați de acei consilieri, nu s-a schimbat peste noapte doar prin faptul că România a declarat că a trecut de la dictatură la democrație.

Schimbarea acestei mentalități, fundamentată pe faptul că statul este superior persoanei, necesită timp și o continuă reevaluare sinceră pentru a identifica segmente unde lucrurile se pot îmbunătăți.

Profesionalizarea și întărirea reală a tuturor instituțiilor democratice se face prin respectarea strictă a statului de drept, a separației puterilor în stat și a drepturilor și libertăților fundamentale, lucru care implicit duce la diminuarea corupției.

Dacă dumneavoastră, din poziția de reprezentant al Statelor Unite în România, doar «aplaudați», dar nu scoateți în evidență excesele ori erorile acolo unde acestea există și sunt vizibile, nu doar că nu ajutați justiția și lupta anticorupție, dar le vulnerabilizați atât pe ele, cât și credibilitatea Statelor Unite în față românilor.

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Cultul personalității și «aplauzele» însoțite de lipsa criticii și a unei evaluări profesioniste care să scoată în evidență succesele și să puncteze problemele, pentru a fi corectate la timp, sunt cel mai mare inamic pentru orice stat și orice instituție a acestuia. Aceste lucruri pot foarte ușor discredita o acțiune vitală pentru sănătatea societății românești, cum e lupta împotriva corupției, pe palierul purtat de justiție.

Justiția nu e nici campanie de publicitate și nici subiect de propagandă electorală. Administrația justiției într-un stat democratic este un proces ce se desfășoară cu rigurozitate și strict în limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor și obligațiilor procedurale (due process) tocmai pentru a păstra un just echilibru între interesul public și demnitatea, drepturile și libertățile fiecărei persoane. Orice derapaj trebuie punctat și corectat pentru a preveni erori ulterioare, iar acest lucru se poate face doar analizând obiectiv și critic această activitate.

Este important să înțelegeți acest lucru și să-l afirmați public, dacă doriți în România un stat de drept viabil, întemeiat pe o justiție cu adevărat independentă, care respectă și apară drepturile și libertățile propriilor cetățeni.

Exact aceste principii stau și la baza Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite.

Parteneriatul respectiv, așa cum ați reafirmat într-o declarație comună recentă româno-americană, «se fundamentează pe angajamentul comun pentru valorile democratice – statul de drept, piața liberă, respectarea drepturilor omului și relațiile inter-umane».

Și pentru că ați vorbit în interviul dumneavoastră despre importanța României în NATO, vă amintim că toate documentele publice ale summit-ului NATO de la Varșovia din acest an au reîntărit faptul că «NATO este o alianță de valori, incluzând libertatea inviduală, drepturile omului, democrația și statul de drept».

«Aceste valori comune sunt esențiale pentru ceea ce este NATO și ceea ce face. În plus, includerea acestor valori în toate domeniile activității noastre va face NATO mai puternic», s-a mai adăugat în comunicatul dat de NATO pe data de 9 iulie și împărtășit de toți șefii de state și guverne care au participat la summit.

«We stand together, and act together, to ensure the defence of our territory and populations, and of our common values. United by our enduring transatlantic bond, and our commitment to democracy, individual liberty, human rights and the rule of law», a fost mesajul transmis după summit-ul NATO de la Varșovia și în acest mesaj ne regăsim și noi.

În contextul în care vedem în jurul României țări, chiar partenere ale Statelor Unite, care se îndepărtează de la valorile democrației, suntem determinați să nu acceptăm în România nici un rabat de la statul de drept și nici o îndepărtare de la valorile fundamentale ale acestuia amintite mai sus. Încălcarea acestor valori va face România mai slabă, ceea ce vulnerabilizează și NATO.

Ne îngrijorează, de aceea, faptul că nu amintiți aceste valori în luările dumneavoastră de poziție publice. Ați fost tăcut și când Curtea Constituțională a fost atacată public, când avocații au cerut respectarea confidențialității client-avocat, când judecătorii au solicitat lămurirea interferenței serviciilor secrete în «câmpul tactic» al justiției, după cum nu ați arătat nici o preocupare față de problemele justiției, adunate în documentul intitulat «Memorandum privind justiția», document votat de aproape 80% dintre adunările generale ale judecătorilor.

Va solicităm, în consecință, ca atunci când vorbiți despre chestiuni ce țin de justiție să aveți în vedere situația de ansamblu, atât cu părțile pozitive cât și cu cele unde mai e loc de îmbunătățiri sau sunt necesare corecții. Ca reprezentant al țării care a ajuns să fie prosperă și puternică pentru că a pus omul în centru, cu drepturile și libertățile sale, aveți o expertiză enormă pe care o puteți împărtăși cetățenilor români. Lupta împotriva corupției trebuie susținută, dar tocmai din acest motiv nu se pot ignora excesele, abuzurile ori încălcările drepturilor procesuale care pot duce în timp la discreditarea acestei lupte.

Apreciem susținerea Statelor Unite pentru reforma justiției din România și va stăm la dispoziție cu orice informații doriți despre starea reală a justiției și problemele cu care aceasta se confruntă.

Cu stimă,

Judecător Dana Gîrbovan
Uniunea Națională a Judecătorilor din România

Judecător Gabriela Baltag
Asociația Magistraților din România”.

Sursa informației

Magistrații condamnă susținerea ambasadorului SUA în România a justiției populare – scrisoare deschisă was last modified: noiembrie 1st, 2016 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter