„Lupta cu mentalitatea conservatoare este cea mai dificilă provocare”

11 aug. 2022
Vizualizari: 848

Dacă este să vorbim despre provocări, m‑aș referi în primul rând la „lupta cu schimbarea mentalității” sau lupta cu un anumit confort, inerție pe care o au în general oamenii atunci când sunt puși în fața unor mo­dificări ale vechiului mod de lucru. Această provo­care nu ne este specifică nouă avocaților, dar cred că noi excelăm în a ne opune atunci când e vorba să ieșim din starea conservatoare și să creăm loc pentru nou.

Lupta cu mentalitatea conservatoare este cea mai dificilă provocare și în acești doi ani pot să spun că, deși nu ne putem declara învingători, putem afirma, fără a exagera, că nu există membru al Consiliului Uniunii care să nu fi auzit sau să nu cunoască despre activitatea grupului.

Întrucât noi nu suntem creatori sau inovatori în zona de activitate a grupului, nu pot afirma că putem numi provocări activitățile sau acțiunile prin care identificăm tehnologiile pe care să le avem în vedere și pe care să le prezentăm pentru a fi avute în vedere, însu­șite sau acceptate că fiind benefice corpului pro­fesional.

O provocare ar fi găsirea unor modalități prin care să reușim cooptarea a cât mai multor colegi în identi­ficarea instrumentelor care să îmbunătățească abili­tățile digitale ale colegilor noștri, înțelegând că scopul acestui grup este în principal să acționeze că o interfață între corpul profesional și organele de conducere și care, în acest sens, trebuie să primească inițiative, să le preia și să le prezinte pe cele care sunt cu adevărat be­nefice avocaților că și corp profesional, nu în prac­ticile lor individuale. Consider că după ce grupul se va coagula și dezvolta, nu ar fi exclusă și acoperirea unor activități care să vizeze identificarea unor instru­mente sau tehnologii care să ajute sau să fie utilizate de avocați în practica lor individuală. Din păcate, în cei doi ani de funcționare nu au existat inițiative în afara celor venite de la membrii grupului, fapt care mă face să consider că nu ne‑am realizat scopul în totalitate.

Unul din principalele obiective, așa cum am spus și mai sus, este să găsim soluții de promovare a acti­vității acestui grup pentru a putea primi un input cât mai mare de informații de la colegi pentru că astfel să ne putem realiza scopul.

În paralel, căutăm să finalizăm proiectele pe care le avem în lucru: finalizarea platformei avocat – client, crearea unei identități digitale a avocatului, integrarea tabloului avocaților în motorul de căutare al Comisiei Europene, identificarea unor soluții prin care să poate fi finanțată componente de digitalizare prin fonduri europene, analiza impactului noii legi pri­vind interoperabilitatea precum și asigurarea supor­tului Comisiei Permanente sau a Consiliului Uniunii în toate aspectele care vizează problematici în zona digitală.

În urmă analizelor efectuate până acum, considerați că Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat ar trebui modificată, adaptată noilor realități? Dacă da, care ar fi cele mai importante aspecte în acest sens?

În activitatea noastră au fost ridicate o serie de probleme care necesită modificarea legislației primare și/sau secundare care vizează organizarea și funcțio­narea avocaturii în România, cele mai importante pro­bleme fiind identificate în procesul de evaluare și de luare a deciziei planului de dezvoltare a platformei avocat‑client și sunt legate de posibilitatea avocatului de a încheia CAJ de la distanță, prin intermediul unei platforme digitale precum și de a asigura servicii avo­cațiale prin intermediul unei platforme, încasarea onorariului etc.

Pentru că aceste discuții să poate fi analizate în cadrul grupurilor de lucru și a corpului profesional în ansamblu, pentru moment s‑a decis ca platforma să fie realizată într‑o prima versiune fără aceste facilitați urmând că în funcție de evoluția acestor analize și adap­tarea legislației să putem trece în faza a două a dezvoltării.

Cu titlu general, este evident că suntem conștienți de necesitatea adaptării aspectelor care în actuala regle­mentare intră în coliziune cu modul în care pro­fesia se va dezvolta și că vom fi printre cei care vom sesiza aceste neconformități și vom propune modificări în consecință.


* Material susținut cu ocazia Congresului Avocaților 2022 – „Avocatura azi. Tendințe și perspective” și publicat în Revista „Avocatul”, iunie/2022.

„Lupta cu mentalitatea conservatoare este cea mai dificilă provocare” was last modified: august 12th, 2022 by Antonio Iordan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice