În luna aprilie, România – cea mai mare inflaţie din UE

16 mai 2018
Vizualizari: 725

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, azi, prentru a treia oară, Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraților.

„Legea a fost adoptată cu 181 de voturi «pentru», 74 de voturi «împotrivă» și 5 abțineri. Proiectul merge din nou la comisia specială pentru Legile justiției, care va da din nou raport necesar votului din camera decizională, care este Senatul. Comisia specială pentru legile justiției a modificat, în 10 mai, definiția erorii judiciare, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale câteva articole din Legea 303/2004 privind statutul magistraților. PNL și USR au anunțat că iau în calcul să atace din nou legea la Curte.(…) De asemenea, Comisia a decis și modificarea alineatului (4) din articolul 96, astfel: «Prin Codul de procedură civilă și Codul de procedură penală, precum și prin alte legi speciale, pot fi reglementate ipoteze specifice în care există eroare judiciară».(…) Totodată, PSD a mai propus și adoptat un amendament la Legea nr. 303/2004 care spune că «Procurorii numiți de Președintele României se bucură de stabilitate». În forma actuală, «procurorii numiți de Președintele României se bucură de stabilitate și sunt independenți, în condițiile legii», scrie News.ro.

După adoptarea sa în Senat, este posibil ca opoziția să atace din nou legea la CCR.

Asociația Forumul Judecătorilor din România a anunțat marți că se retrage de la lucrările Comisiei parlamentare speciale pentru Legile justiției.

Potrivit site-ului propriu, citat de Agerpres, „Asociația Forumul Judecătorilor din România precizează că a solicitat insistent președintelui României, precum și președinților Senatului și Camerei Deputaților consultarea Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) asupra unor aspecte curente vizând modificarea în România a Codului penal, Codului de procedură penală și Codului de procedură civilă, precum și unele aspecte conexe, susținând că este necesară suspendarea dezbaterilor Comisiei speciale comune până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneția”.

Abuzul în serviciu revine în atenția presei.

„Consiliul Superior al Magistraturii propune un amendament la art. 308 din Codul penal care se referă la infracțiuni de corupție și de serviciu comise de alte persoane, care stabilește, prin corelare cu articolul 297 privind abuzul în serviciu, ca faptele de abuz în serviciu comise de alte persoane decât funcționarii publici să fie incriminate doar dacă prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro. Amendamentul a fost prezentat marți în Comisia specială pentru legile justiției, fiind la prima lectură. Președintele comisiei, Florin Iordache, a declarat că amendamentul propus de CSM va fi susținut de PSD, pentru că «poate fi susținut» întrucât «rezolvă multe chestiuni»”. Iordache a mai spus că „abuzul în serviciu va fi redefinit, însă fără un prag impus”, mai notează azi News.ro.

După ce luni ministrul justiției, Tudorel Toader, a transmis către CSM propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcția de procuror-șef al DIICOT, azi DIICOT a desfășurat în întreaga țară operațiunea „Ziua Z”, în cadrul căreia au loc miercuri peste 200 de descinderi în 28 de județe și în București.

„Am vrut să dăm un semnal grupărilor de crimă organizată că avem forță, avem resursă umană și materială și tehnică încât să putem face față, să contracarăm fenomenul criminalității organizate la nivel național. E un semnal de forță al statului român”, a declarat procurorul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, pentru Agerpres.

Tot Agerpres scrie despre calendarul examinării viitorului șef DIICOT.

„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, miercuri, calendarul pentru examinarea propunerii ministrului justiției de avizare a numirii lui Felix Bănilă în funcția de procuror șef al DIICOT, avizul urmând să fie transmis pe data de 6 iunie”, arată Agerpres.

„România a înregistrat în aprilie cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană, de 4,3%, după 4% în martie, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică Eurostat”, scrie stiripesurse.ro, citată de Cotidianul.

„Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunțat săptămâna trecută că instituția a revizuit în creștere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a estimat un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019. În zona euro, inflația a încetinit în aprilie de la 1,3% în martie la 1,2%.Cele mai ridicate rate ale inflației anuale au fost înregistrate în România (4,3%), Slovacia (3%) și Estonia (2,9%). La polul opus, cu cele mai scăzute rate ale inflației anuale, se află Cipru (-0,3%), Irlanda (-0,1%) și Portugalia (0,3%)”, mai arată Cotidianul.

În finalul Revistei scriem despre redeschiderea Transalpinei, cel mai înalt și mai spectaculos drum din România care poate fi traversat cu mașina.

Reprezentanții Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu au anunțat că circulația rutieră pe DN 67C, care leagă județele Alba, Vâlcea, Hunedoara și Gorj pe traseul montan, a fost redeschisă miercuri, însă accesul mașinilor este permis numai pe timpul zilei, între orele 08.00-20.00.Comisia care a analizat traseul a dispus și menținerea restricției de 30 de kilometri la oră, precum și cea prin care se interzice accesul pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone”, anunță Mediafax.

Seară frumoasă!

În luna aprilie, România – cea mai mare inflație din UE was last modified: mai 16th, 2018 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: