Lumea nouă

26 mai 2017
Vizualizari: 2637

E vineri și deja e weekend. Cu toate acestea, presa abundă în informații noi. Deschidem Revista din această seară cu o știre de la Chișinău.

„Dorin Chirtoacă, primarul orașului Chișinău, a fost reținut pentru 72 de ore, în cursul nopții de joi spre vineri, sub acuzația de acte de corupție, relatează publicațiile Unimedia și Jurnal de Chișinău”, scrie Mediafax.

Aflăm din presa din Republica Moldova că reținerea primarului Chirtoacă intervine după reținerea celor doi viceprimari ai Chișinăului, Nistor Grozavu și Vlad Coteț.

„Reținerea (n.n a primarului Chirtoacă) are loc la exact o lună după ce viceprimarul de Chișinău, Nistor Grozavu, a fost arestat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz într-un dosar de corupție ce vizează selectarea companiei ce urma să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în ChișinăuGrozavu a fost plasat în arest la domiciliu, dat fiind faptul că colaborează cu ancheta. La 25 mai 2016, viceprimarul Vlad Coteț a fost reți­nut de către ofi­țe­rii CNA pen­tru coru­pere pasivă și abuz în ser­vi­ciu. Într-o înregistrare video publicată de Centrul Național Anticorupție viceprimarul Vlad Coteț ar fi primit 10 mii de euro drept mită pentru semnarea unor acte pentru construcții. După ce a stat patru luni în arest, Coteț a fost plasat în arest la domiciliul său de pe strada Mihai Boț din Dumbrava”, scrie Unimedia.md.

Practic, primăria din Chișinău a rămas fără primar și viceprimari. Deocamdată, e vid de putere la Primăria Chișinău.

În România se discută încă de arhiva SIPA.

„Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat joi că discuțiile despre posibilitatea ca magistrații să fie șantajați cu informații din arhiva SIPA „sunt speculațiile unora”, notează Agerpres.

„Arhiva aparține Ministerului Justiție și vor lua, nu mă îndoiesc, măsurile legale pentru a rezolva problema. (…) Procurorul general nu poate să rezolve această problemă. (…) Dacă cineva dorește să depună o plângere, ea va fi rezolvată”, a declarat Augustin Lazăr, mai scrie Agerpres.

Referitor la acest subiect s-a pronunțat și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea.

Agerpres notează: „Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a afirmat joi, în legătură cu posibilitatea ca magistrații să fie șantajați cu informații din arhiva SIPA, că nu a fost șantajată niciodată de nimeni și nici discuții nu a auzit despre o astfel de situație”.

De la Bruxelles ne vine altă știre.

„Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al justiției, a anunțat, joi, că îi va da în judecată pe cei care au susținut public miniciuni legate de activitatea sa ca ministru, Macovei precizând că nu a primit nicio informație și niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA”, scrie News.ro.

„Solicit, din nou, declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA și o anchetă privind presupusa scurgere de documente clasificate din Ministerul Justiției. Este necesar ca Ministerul Justiției să declasifice cât mai repede toate documentele legate de arhiva DGPA/SIPA, întocmite până astăzi: ordine de ministru, note de fundamentare, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, procese verbale, raportul Chiuariu-Predoiu, cu menționarea datelor, anilor și a persoanelor implicate. Intrarea în arhiva DGPA/SIPA a 4 persoane în anul 2013, în mandatul ministrului Robert Cazanciuc, la peste 5 ani distanța de finalizarea raportului unei comisii a Ministerului Justiției, trebuie, de asemenea, clarificată”, se arată într-o declarație de presă a Monicăi Macovei, mai notează News.ro.

News.ro redă și o declarație a liderului PD Liviu Dragnea, care are o opinie asemănătoare celei a ministrului Tudorel Toader în privința viitorului arhivei SIPA.

„Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la România TV, că este „total împotriva” ideii ca arhiva SIPA să fie „topită” sau „distrusă”, deoarece este o bucată importantă din istoria justiției din România, o idee foarte bună fiind constituirea unui „mini CNSAS” la nivelul Ministerului Justiției din care să se aibă acces la unele informații”, scrie News.ro.

„Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului pentru reexaminare proiectul care modifică legea de funcționare a MApN prin care se elimină CSAT din procedura de demitere a șefului Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). Șeful statului solicită și clarificarea prevederii potrivit căreia ministrul Apărării Naționale este abilitat să emită ordine și instrucțiuni privind, printre altele, și mobilizarea Armatei României”, mai notează News.ro.

Tot din presă aflăm că dosarul fostului președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu ajunge la Tribunalul București.

„Curtea de Apel București a decis că nu mai are competența să judece dosarul în care fostul președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, este acuzat de trafic de influență, procesul fiind mutat la Tribunalul București. Decizia vine după ce Bogdan Olteanu a cerut joi magistraților de la Curtea de Apel București mutarea procesului său, pe motiv că a renunțat la calitatea de avocat, astfel încât CAB nu mai are competența să judece această cauză după calitatea persoanei”, scrie Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Și pentru că vorbim de magistrați, în Turcia s-a declanșat o veritabilă epurare a justiției.

„Autoritățile turce au demis peste 4.000 de judecători și procurori suspectați că ar avea legătură cu tentativa eșuată de lovitură de stat, a declarat Bekir Bozdag, ministrul turc al justiției”, informează agenția de știri Reuters, citată de Mediafax.

Lumea este într-o permanentă schimbare și deciziile liderilor politici de astăzi nu mai pot fi anticipate. Un alt exemplu ne vine de la Budapesta.

„Guvernul ungar a transmis joi că nu intenționează să-și modifice controversata lege asupra universităților, care riscă să ducă la închiderea Universității Central Europene (CEU) finanțate de miliardarul american George Soros, în pofida procedurii de infringement deschise de Comisia Europeană, relatează AFP, citată de Agerpres.

Oameni și reguli noi. Lumea se schimbă.

Seară frumoasă!

Lumea nouă was last modified: mai 26th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: