Ludovic Orban: „Este prematur, din punctul meu de vedere, să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor”

24 iul. 2020
Vizualizari: 470

Cu fiecare zi care trece, România stabilește un nou record al îmbolnăvirilor zilnice cu COVID-19.

„În ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.112 de noi îmbolnăviri, anunță Grupul de Comunicare Strategică. Au fost efectuate 21.419 de teste, în scădere față de ziua precedentă, când au fost prelucrate aproape 25.000 de teste. Din totalul de teste, 1.505 au fost pozitive, respectiv 7%. (…) Autoritățile anunță un nou bilanț îngrijorător: 1.112 de noi cazuri de COVID-19. Totodată, 119 de persoane s-au vindecat, iar 393 au fost reconfirmate pozitiv. De la începutul crizei, 41.275 de oameni s-au îmbolnăvit de COVID-19, iar 24.862 s-au vindecat. Totodată, dintre testele efectuate în ultimele 24 de ore, 8.107 au fost făcute la cerere, iar 11.978 – «în baza definiției de caz». Asta înseamnă că 40% au fost făcute la cerere. (…) Până astăzi, 2.126 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat”, notează Libertatea.

„Potrivit bilanțului, 5.586 de persoane sunt internate în prezent, iar dintre acestea 285 se află la Terapie Intensivă. Totodată, 250 de persoane cu COVID-19 sunt în izolare la domiciliu, iar 816 în izolare instituționalizată.  De asemenea, 1.334 de persoane se află în carantină la domiciliu”, mai arată Libertatea.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost întrebat, joi seară, la Antena 3, dacă situația este sub control în ceea ce privește limitarea pandemiei de coronavirus.

Situația nu putem să spunem că este controlată, mai ales în unele zone ale României. Creșterea cazurilor și creșterea semnificativă zilnică…Aceste creșteri arată că avem o creștere serioasă, din punct de vedere al răspândirii. Clar că avem o răspândire care, în acest moment, nu este nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creștere, clar că situația nu este sub control”, relatează News.ro.

„Trebuie să vedem unde sunt locuri de îmbunătățit. La anchetele epidemiologice, acest lucru a fost sesizat și s-au dat dispoziții clare pentru intensificarea lor. Bineînțeles, acest lucru înseamnă ca DSP-urile să țină un număr de persoane suplimentare să lucreze cu ei pentru anchetele epidemiologice. Numărul personalului este insuficient.  Să comparăm situația stării de urgență – când noi am avut personal detașat, am avut  medicii școlari, am avut epidemiologi detașați, am avut rezidenții de epidemiologie. Acest personal, la un moment, a dispărut. În contextul în care crește numărul cazurilor, clar că acum trebuie, din nou, întărit DSP-ul pe anchetele epidemiologice și anchetele epidemiologice, în faza asta, încă sunt foarte importante. La un anumit moment s-ar putea să fie deja depășită situația”, a mai declarat Arafat, scrie News.ro.

Dacă ieri scriam că politicienii iau în calcul amânarea alegerilor, astăzi notăm părerea premierului Orban în legătură cu acest subiect.

„Deocamdată nu am această intenție(n.n amânarea alegerilor locale). Preocuparea noastră principală este să ne mobilizăm la capacitate maximă pentru a opri răspândirea epidemiei și toate acțiunile pe care le facem sunt în acest sens. Deocamdată este prematur, din punctul meu de vedere, să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Noi vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare activitate în parte în campania electorală”, a declarat Ludovic Orban, scrie Cotidianul.

„Orban a spus că se poate face o campanie electorală pentru alegerile locale prin evitarea adunărilor publice, evitarea contactul direct, apropiat, se poate face campanie în spații deschise, pe media online, iar secțiile de votare se pot organiza astfel încât să nu existe transmiterea virusului”, mai notează Cotidianul.

După veștile legate de infectarea cu COVID-19 din penitenciarele românești, acum aflăm că nici instanțele nu sunt ocolite de epidemie.

„Un angajat al Tribunalului Harghita a fost confirmat pozitiv, miercuri, la testul pentru COVID-19 în urma prezentării la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Harghita. Direcția de Sănătate Publică a declanșat ancheta epidemiologică fiind identificați contacții direcți. Din cadrul instanței au fost identificate doar două persoane ca și contacți direcți, ambele fiind ȋn data de 22 iulie ȋn concediu de odihnă, iar ulterior au fost izolate la domiciliu”, a anunțat Tribunalul Harghita, printr-un comunicat de presă, notează Știrile Transilvaniei.

Tot în Revista de seară anunțam că Poloniei și României le-au fost alocate, prin bugetul multianual al UE, pentru perioada 2021-2027, sume importante, care ar putea să contribuie la refacerea infrastructurii și dezvolterea economiei acestor țări. Iată că este posibil ca accesul la aceste fonduri să fie condiționat de respectarea statului de drept.

„Parlamentul European precizează, în rezoluția adoptată joi, că nu va aproba bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 creionat de Consiliul European dacă nu va fi îmbunătățită propunerea”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituției, notează News.ro.

„Astfel, conform comunicatului de presă, Parlamentul European nu poate accepta acordul politic al Consiliului European pentru bugetul multianual 2021-2027. Eudeputații sunt „pregătiți să nu își dea acordul”, pentru bugetul UE pe termen lung, pentru cadrul financiar multianual până când nu se va ajunge la o înțelegere satisfăcătoare în următoarele negocieri între Parlament și Consiliu, preferabil cel târziu până la finalul lunii octombrie, în vederea unui început bun al programelor UE în 2021. Parlamentul regretă profund faptul că reprezentanții Consiliului European au slăbit semnificativ eforturile Comisiei și ale Parlamentului în respectarea statului de drept, al libertăților fundamentale și democrației în exercițiul bugetar al cadrului financiar multianual și planul de relansare economică, reamintind că legislația privind statul de drept va fi co-decisă de Parlament”, mai notează News.ro.

Seară frumoasă!

 

Ludovic Orban: „Este prematur, din punctul meu de vedere, să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor” was last modified: iulie 24th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: