109 views
Alegerile din Polonia sunt azi pe prima pagină a presei europene şi de peste ocean. Suveranistul Karol Nawrocki, susținut de Donald Trump, a ieșit la limită învingător în alegerile din Polonia, modificând geografia politică a Europei Centrale şi de Est.
„Naționalistul Karol Nawrocki a câștigat alegerile prezidențiale din Polonia, cu 50,89% dintre voturi. Primarul din Varșovia, Rafal Trzaskowski, a pierdut la o diferență de 370 de mii de voturi, după ce potrivit primelor rezultate ale exit-poll-urilor, diferența dintre cei doi era mică. Victoria lui Nawrocki reprezintă o lovitură semnificativă pentru guvernul Tusk. Nawrocki pledează pentru păstrarea valorilor tradiționale ale polonezilor și se opune transferării de puteri către Uniunea Europeană. El se bucură de susținerea președintelui american Donald Trump, care i-a oferit o audiență la Casa Albă mai devreme în luna mai, chiar în timpul campaniei electorale”, relatează Cotidianul.
Victoria lui Karol Nawrocki este şi o victorie a lui Trump împotriva unei Europe apropiate de fosta administrație Biden.
„Cursa a pus Polonia pe jar încă din primul tur de scrutin de acum două săptămâni, dezvăluind diviziuni profunde în această țară situată pe flancul estic al NATO și al Uniunii Europene”, scrie Associated Press, citată de Gândul.
„Rezultatul sugerează că se poate aștepta ca Polonia să urmeze o cale mai populistă și naționalistă sub conducerea noului său lider, care a fost sprijinit de președintele american Donald Trump. Trump a spus clar că îl dorește pe Nawrocki ca președinte al Poloniei. Trump l-a primit pe Nawrocki la Casa Albă în urmă cu o lună. Săptămâna trecută, grupul conservator CPAC a organizat prima sa reuniune în Polonia pentru a-i da un impuls lui Nawrocki. Kristi Noem, secretarul american pentru Securitate Internă și un aliat proeminent al lui Trump, l-a lăudat puternic pe Nawrocki și i-a îndemnat pe polonezi să voteze pentru el”, mai arată Gândul.
„Pro-Trump, critic la adresa UE… Cine este Karol Nawrocki, câștigătorul alegerilor prezidențiale din Polonia?”, scrie Le Figaro, citat de Gândul.
„Deși s-a angajat să mențină sprijinul Poloniei pentru Ucraina, care luptă împotriva armatei ruse din februarie 2022, Karol Nawrocki se opune aderării țării vecine la NATO și a criticat ajutorul acordat refugiaților ucraineni în Polonia.Într-o înregistrare video, el a declarat că ajutoarele sociale sunt «destinate în primul rând polonezilor» și că, «la cozile de la cabinete medicale și spitale», polonezii ar trebui «să aibă prioritate». De asemenea, el a criticat Kievul pentru că nu a «arătat recunoștință pentru ceea ce au făcut polonezii» și l-a acuzat pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, de «insolență» față de Polonia”, mai notează Gândul.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se așteaptă la continuarea „cooperării foarte bune” dintre UE şi Polonia sub președinția lui Karol Nawrocki.
„Sunt încrezătoare că UE va continua cooperarea foarte bună cu Polonia. Împreună suntem mai puternici în comunitatea noastră a păcii, democraţiei şi valorilor. Aşadar, să lucrăm pentru a asigura securitatea şi prosperitatea căminului nostru comun” a scris Ursula von der Leyen, pe X, arată News.ro.
„Spre deosebire de alţi eurosceptici din Europa Centrală, cum ar fi prim-ministrul slovac Robert Fico sau Viktor Orban din Ungaria, Nawrocki susţine acordarea de ajutor militar pentru Ucraina. Dar, el a declarat că, dacă va fi ales, se va opune aderării Ucrainei la alianţele occidentale, o poziţie prin care a încearcat să profite de scăderea sprijinului pentru ucraineni în rândul polonezilor, care au găzduit mai mult de un milion de refugiaţi. Susţinătorii săi din partidul Lege şi Justiţie (PiS) au susţinut însă până la sfârşitul anului 2023 accelerarea aderării Kievului la UE şi NATO”, mai arată News.ro.
„Sper să continuăm o cooperare fructuoasă cu Polonia şi cu preşedintele Nawrocki personal”, a declarat șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, pe X, felicitându-l pe câștigătorul alegerilor prezidențiale, mai scrie News.ro.
George Simion – liderul Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) s-a aflat în Polonia și a sărbătorit victoria lui Karol Nawrocki alături de Piotr Uściński, membru al Parlamentului Poloniei.
„Salut, este foarte importantă pentru întreaga Europă, pentru toată creștinătatea, această victorie, din această noapte, în Polonia. Polonezii sunt patrioți, creștini și luptători. Stăm alături de tine”, a spus George Simion, mai scrie Gândul.
Lovitură neașteptată pentru România pro-europeană: Comisia Europeană a decis suspendarea plății a 869 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) către România, a anunțat vineri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Motivul: amânarea reformelor cerute de UE pe fondul repetării alegerilor prezidențiale, după un an electoral în care nu s-au dorit reforme care ar fi putut radicaliza votul electorilor.
„Măsura suspendării a 869 de milioane de euro din PNRR vine ca urmare a neîndeplinirii a trei jaloane importante: reforma pensiilor speciale, înființarea Autorității de Monitorizare a Indicatorilor de Performanță a Întreprinderilor Publice (AMPIP) și numirea administratorilor în companiile publice din sectorul energetic”, scrie România liberă.
„Termenul pentru remedierea situației este 28 noiembrie 2025”, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, mai arată România liberă.
Marcel Boloș, ministru interimar la Fonduri Europene, spune că problema deficitului bugetar se poate rezolva abia din 2028 și numai cu reforme fiscale.
„Acum, este de domeniul evidenţei că modelul nostru de finanţe publice are probleme. Se vede din indicatorii macroeconomici şi din evoluţia deficitului bugetar. (…) Din punct de vedere al modelului de finanţe publice, este limpede că avem o problemă”, a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, Marcel Boloş, scrie Cotidianul.
„Toate statele membre au aceşti indicatori de analiză şi sunt monitorizaţi de către Comisia Europeană. Deci este limpede că acum trebuie luate aceste măsuri pentru că avem o problemă de deficit operaţional. Ce înseamnă deficitul operaţional? Cheltuielile de funcţionare ale statului nu sunt acoperite din veniturile curente. Este simplu, şi noi în simulările pe care le-am făcut când am depus Planul fiscal a reieşit că anul în care se va rezolva problema deficitului operaţional este anul 2028 şi numai după ce se implementează reforma fiscală”, a adăugat Marcel Boloş, arată Cotidianul.
„Anul 2024 a fost anul în care măsurile privind creşterea salariilor, să nu uităm, profesori, medici, sistemul de apărare naţională, ordine publică, tot sectorul public a primit avans din legea salarizării unice. Când noi am spus majorare de salarii, astea nu au fost bugetate, mă iertaţi. A fost decizia coaliţiei de guvernare, foarte bine. Tuturora, de la recalcularea pensiilor până la ultimul funcţionar din sectorul public, toţi au avut beneficiul acestor creşteri. Noi de la Ministerul Finanţelor am precizat că aceste creşteri nebugetate vor duce la o îndepărtare de la traiectoria de deficit bugetar, pentru că este de domeniul firescului ca atunci când cheltuielile nu sunt bugetate, dar tu le aprobi în timpul anului, impactul este pe deficitul bugetar”, a mai adăugat Marcel Boloş, mai notează Cotidianul.
Dar veștile proaste nu vin în România singure. Autoritățile din Harghita au emis duminică seara un mesaj RO-Alert pentru evacuarea de urgență a 45 de locuințe din zona Praid, după ce specialiștii au identificat „deteriorări semnificative” în structura planșeului vechii mine, aflat sub presiunea inundațiilor recente.
„Au fost observate prăbușiri în galeriile afectate, iar în acest moment nu ne permitem niciun risc, chiar dacă probabilitatea unei viituri masive este redusă”, a afirmat vicepremierul Tanczos Barna, precizând că evacuarea este o măsură de precauție absolut necesară, arată România liberă.
„Cei evacuați vor fi cazați temporar în pensiuni, case de vacanță sau la rude. ISU, Jandarmeria, Poliția și voluntarii locali sunt implicați în procesul de informare și sprijinire a familiilor. Zona evacuată va fi patrulată permanent, iar accesul va fi restricționat, pentru siguranța cetățenilor și a echipelor de intervenție. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat că la fața locului se deplasează cei mai buni specialiști din România, de la Institutul Geologic la experți universitari, pentru a evalua în timp real situația din subteran cu ajutorul celor mai noi tehnologii, inclusiv drone subacvatice. În plus, se așteaptă și sprijinul unor experți internaționali pentru a anticipa riscurile”, mai scrie România liberă.
Seară liniștită!