Lista interzisă pentru anul 2025 (antidoping) – aprobare (Ordin ANAD nr. 308/2024)

24 oct. 2024
Vizualizari: 110

Actul public în Monitorul Oficial

PreambulSumar
Ordinul Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD) nr. 308/2024 privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2025

(M. Of. nr. 1063 din 23 octombrie 2024)

Având în vedere:

− art. 4 pct. 30, art. 7 lit. p) și art. 27 alin. (3) și (4) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport;

− Referatul de aprobare nr. 3.933/ANAD din 14.10.2024 a proiectului de ordin al președintelui Agenției Naționale Anti-Doping privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2025

În temeiul:

− art. 12 alin. (5) și (6) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport.

Se aprobă Lista interzisă pentru anul 2025.

Prezentul ordin intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

 

În M. Of. nr. 1063 din 23 octombrie 2024 s-a publicat Ordinul Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD) nr. 308/2024 privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2025.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul președintelui Agenției Naționale Anti-Doping nr. 185/2023 privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 990 din 31 octombrie 2023.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Listei interzise pentru anul 2025.

ANEXĂ: LISTA INTERZISĂ pentru anul 2024

Substanțe și metode interzise permanent

S0 Substanțe neaprobate

S1 Agenți anabolici

Unele dintre aceste substanțe pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul hipogonadismului la bărbați, de exemplu.

S2 Hormoni peptidici, factori de creștere, substanțe înrudite și mimetice

Unele dintre aceste substanțe pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul anemiei, al hipogonadismului la bărbați sau al deficienței de hormon de creștere, de exemplu.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

S3 Beta-2 agoniști

Unele dintre aceste substanțe pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul astmului și al altor afecțiuni respiratorii, de exemplu.

S4 Hormoni și modulatori metabolici

Unele dintre aceste substanțe pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul cancerului la sân, al diabetului, al infertilității (la femei) sau al sindromului ovarian polichistic, de exemplu.

S5 Diuretice și agenți mascatori

Unele dintre aceste substanțe pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul infarctului sau al hipertensiunii, de exemplu.

M1 – M2 – M3 Metode interzise

Substanțe și metode interzise în competiție

S6 Stimulente

Unele dintre aceste substanțe pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul anafilaxiei, al ADHD sau al simptomelor de răceală și gripă, de exemplu.

S7 Narcotice

Unele dintre aceste substanțe pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul durerilor, inclusiv al accidentărilor musculo-scheletale, de exemplu.

S8 Canabinoide

S9 Glucocorticoizi

Unele dintre aceste substanțe pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul alergiei, al anafilaxiei, al astmului sau al afecțiunii intestinului inflamat, de exemplu.

Substanțe interzise în anumite sporturi

P1 Beta-blocante

Unele dintre aceste substanțe pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul infarctului sau al hipertensiunii, de exemplu.

(…)

S0. Substanțe neaprobate

Interzise permanent (în competiție și în afara competiției)

Toate substanțele interzise din această clasă sunt substanțe specifice.

Orice substanță farmacologică care nu este cuprinsă în una dintre următoarele secțiuni ale listei și nu este aprobată de nicio autoritate guvernamentală de reglementare în domeniul sănătății pentru uzul terapeutic uman (de exemplu, substanțe aflate în curs de dezvoltare preclinică sau clinică sau retrase, substanțe „designer”, substanțe aprobate doar pentru uz veterinar) este interzisă permanent.

Această clasă cuprinde multe substanțe diferite, incluzând, dar nelimitându-se la BPC-157, 2,4-dinitrofenol (DNP), stabilizatori ai complexului receptorului 1-calstabină al rianodinei [de exemplu, S-107, S48168 (ARM210)] și activatorii troponinei (de exemplu, reldesemtiv și tirasemtiv).

(…)

METODE INTERZISE

Interzise permanent (în competiție și în afara competiției)

Toate metodele interzise din această clasă sunt metode nespecifice, cu excepția metodelor de la secțiunea M2.2, care sunt metode specifice.

– M1. Manipularea sângelui și a componentelor sângelui

Sunt interzise următoarele:

– M1.1. administrarea sau reintroducerea în sistemul circulator a oricărei cantități de sânge autolog, alogenic (homolog) sau heterolog sau de produse hematologice din celule roșii de orice origine;

Observație

Donarea de sânge sau de componente sanguine, inclusiv prin afereză, nu este interzisă atunci când este efectuată într-un centru de recoltare acreditat de autoritatea de reglementare relevantă din țara în care își desfășoară activitatea.

– M1.2. creșterea artificială a absorbției, transportului sau eliberării de oxigen, incluzând, dar fără a se limita la: perfluorochimicale, efaproxiral (RSR13), voxelotor și produsele pe bază de hemoglobină modificată, de exemplu înlocuitorii de sânge pe bază de hemoglobină și produșii de hemoglobină microîncapsulată, cu excepția oxigenului suplimentar prin inhalare;

– M1.3. orice formă de manipulare intravasculară a sângelui sau a componentelor sângelui, prin mijloace fizice sau chimice.

– M2. Manipularea chimică și fizică

Sunt interzise următoarele:

– M2.1. falsificarea sau tentativa de falsificare cu scopul de a altera integritatea și validitatea probelor prelevate în timpul controlului doping.

Include, dar nu se limitează la substituția și/sau alterarea probei, de exemplu, adăugarea de proteaze în probă;

– M2.2. perfuziile și/sau injecțiile intravenoase cu mai mult de 100 mL în total, pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor efectuate în mod legitim pe parcursul tratamentelor spitalicești, al procedurilor chirurgicale sau al investigațiilor clinice pentru stabilirea diagnosticului.

– M3. Dopajul genetic și celular

Sunt interzise următoarele metode, care au capacitatea de a spori performanța sportivă:

– M3.1. utilizarea de acizi nucleici sau analogi ai acizilor nucleici care pot altera secvențele de genom și/sau expresia genetică prin orice mecanism. Aceasta include, dar nu se limitează la tehnologiile de editare, inactivare și transfer genetic;

– M3.2. utilizarea de celule normale sau celule modificate genetic.

– S6. Stimulente

Interzise în competiție

Toate substanțele interzise din această clasă sunt substanțe specifice, cu excepția celor din secțiunea S6.A, care sunt substanțe nespecifice.

Substanțele de abuz din această secțiune: cocaina și metilendioximetamfetamina (MDMA/ecstasy)

Toate stimulentele, inclusiv toți izomerii optici, de exemplu d- și l-, acolo unde este cazul, sunt interzise.

Excepții:

– clonidina, guanfacina;

– derivații de imidazolină pentru uz dermatologic, nazal, oftalmic sau otic (de exemplu, brimonidina, clonazolina, fenoxazolina, indanazolina, nafazolina, oximetazolina, tetrizolina, tramazolina, xilometazolina) și acele stimulente incluse în Programul de monitorizare pentru 2025.

 

Lista interzisă pentru anul 2025 (antidoping) – aprobare (Ordin ANAD nr. 308/2024) was last modified: octombrie 24th, 2024 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.