105 views
Președintele României, Nicușor Dan, s-a întâlnit, luni, la Palatul Cotroceni cu liderii PSD, PNL, USR și UDMR pentru a discuta despre formarea guvernului și despre măsurile economice necesare pentru reducerea deficitului, fără vreun rezultat notabil.
„După aproximativ patru ore de discuții între Nicușor Dan și liderii celor patru partide politice, nu s-a ajuns la un consens pe forma finală a documentului cu măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Liderii partidelor și grupul tehnic de lucru urmează să se întâlnească și în următoarele zile în vederea concretizării unui set mai clar de măsuri pentru reducerea deficitului”, scrie România liberă.
„După o săptămână de consultări tehnice la Palatul Cotroceni privind soluțiile pentru reducerea deficitului bugetar, discuțiile dintre partidele care ar putea forma viitoarea coaliție de guvernare sunt încă în desfășurare. Procesul este unul serios și aplicat, motiv pentru care nu s-au luat încă decizii finale”, a scris pe Facebook Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan pe probleme economice, mai arată România liberă.
„Pentru Partidul Social Democrat toate variantele sunt posibile, de la aceea de a da premierul până la aceea de a merge în opoziție”, a afirmat, marți, președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, scrie Gândul.
Președintele interimar al PSD a fost întrebat dacă ia în calcul ca el să conducă Guvernul, dacă se va ajunge la o rotativă guvernamentală.
„PSD va decide cine e prim-ministru şi cine sunt miniştrii. Nu ne decide altcineva în interior. Cum nici noi nu decidem pe cine propune PNL ministru sau USR – ministru, astea sunt chestiuni pe care le vom face în interiorul partidului, haideţi să ajungem acolo”, a declarat Sorin Grindeanu înainte de ședința BPN, mai arată Gândul.
Şi tot PSD a transmis marți, 10 iunie, că vrea o taxă de solidaritate pe veniturile mari şi foarte mari, inclusiv pe pensiile speciale, plus impozitare progresivă pe toate veniturile.
„Concret, social-democrații vor două lucruri: reducerea cheltuielilor statului, prin comasări de instituții și prin eliminarea drastică a sporurilor nejustificate. o taxă de solidaritate pe veniturile mari și foarte mari, inclusiv pe pensiile speciale, iar după finalizarea digitalizării ANAF, impozitarea progresivă pe toate veniturile”, notează Libertatea.
Partidul condus de Grindeanu a precizat că nu susține introducerea unei taxe pe tranzacțiile bancare și că nu a propus acest lucru.
„Dimpotrivă, PSD consideră că o astfel de măsură este contraproductivă întrucât descurajează tranzacțiile digitale, accentuând astfel riscurile de evaziune fiscală”, se arată într-un comunicat al PSD, mai scrie Libertatea.
Potrivit informațiilor Libertatea, „cei doi consilieri ai președintelui Nicușor Dan, Dragoș Anastasiu și Radu Burnete, au fost cei care au propus această variant”.
Într-o intervenție în direct, vicepreședintele PNL, Robert Sighiartău a declarat că nu va susține nicio măsură de creștere a taxelor în absența unei reforme consistente a statului român.
„Sâmbătă, într-o declarație publică, Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL și deputat, a vorbit despre discuțiile recente purtate în cadrul grupului de lucru de la Cotroceni, menționând că «s-au pus pe masă tot felul de variante» într-un exercițiu de brainstorming, însă până în acest moment «nu există nimic final». În opinia sa, prioritatea PNL rămâne reducerea cheltuielilor publice, nu taxarea suplimentară a mediului privat. Referindu-se la experiențele guvernării anterioare alături de PSD, Sighiartău a precizat că «din păcate, s-au crescut taxe pentru mediul de afaceri și nu s-au redus cheltuielile», adăugând că «acest model nu va mai fi acceptat»”, relatează România liberă.
Pentru reducerea deficitului bugetar printre soluțiile vehiculate în spațiul public se află și extinderea taxării inverse la TVA, o măsură care ar contribui la combaterea evaziunii fiscale. Avocatul specializat în fiscalitate, Gabriel Biriș, a declarat pentru B1 TV că o extindere generalizată a taxării inverse la TVA ar putea aduce la buget sume importante și ar contribui decisiv la reducerea deficitului.
„Discutăm acum de o reducere a deficitului cu 30 de miliarde de lei ca să ne încadrăm… nu ca să ne fie bine, ca să ne încadrăm în ăia 7% pe care ni i-am asumat pe traiectoria de reducere a deficitului bugetar, care-i tot în favoarea noastră, nu a Bruxelles-ului. 30 de miliarde de lei se pot aduce în plus la buget doar printr-o singură măsură: taxarea inversă la TVA generalizat, peste o anumită sumă. Noi acolo avem 9 miliarde de euro, adică 45 de miliarde de lei fraudă, necolectați”, scrie Cotidianul.
„Avem taxare inversă la toate tranzacțiile între companii românești și companii din UE. Asta e regula acolo! Avem taxare inversă pe așa numitele produse de mare risc, unde am avut evaziune foarte mare și am introdus taxarea ca metodă de combatere a evaziunii. Avem la cereale, fier vechi, imobile. Din 2016 a fost introdusă, când eram secretar de stat, pe telefoane mobile și calculatoare la valori peste 5.000 euro”, mai arată Cotidianul.
„Soluțiile reale pentru reducerea deficitului bugetar țin de digitalizarea administrației, colectarea eficientă a taxelor, stimularea inițiativei private și nu introducerea de taxe ad-hoc, care penalizează exact contribuabilii care își plătesc cu regularitate obligațiile fiscale către Stat”, au transmis, marți, Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) și Confederația Patronală Concordia, într-un comunicat comun, scrie Gândul.
„Conducerile CPBR și a Confederației Concordia atrag atenția, în contextul unei situații bugetare critice cu care se confruntă România, care determină nevoia de luare a unor măsuri radicale, că este necesar să fie respectate principiile economice de bază și să se adreseze cauzele fundamentale ale problemelor, prin măsuri sustenabile și echilibrate, nu prin măsuri «hazardate și populiste»”, mai arată Gândul.
Fostul președinte Ion Iliescu a fost internat luni la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” din București pentru efectuarea unor investigații.
„În după-amiaza zilei de ieri, Ion Iliescu, fost președinte al României, s-a prezentat, la solicitarea sa, la Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. Agrippa Ionescu» din București, pentru efectuarea unor investigații. Pacientul s-a prezentat cu o stare generală alterată de o simptomatologie respiratorie debutată anterior. A fost internat, iar în prezent beneficiază de îngrijirile medicale de specialitate, în paralel cu procedurile de stabilire a diagnosticului”, a precizat luni SRI, scrie Cotidianul.
Seară liniştită!