Legitimaţiile eliberate executorilor fiscali care duc la îndeplinire măsurile asigurătorii şi efectuează procedura de executare silită – modificări (OPANAF nr. 2579/2022)

13 ian. 2023
Vizualizari: 335

Actul modificat

Actul modificatorPreambulSumar
OPANAF nr. 1.099/2016 privind legitimațiile eliberate executorilor fiscali care duc la îndeplinire măsurile asigurătorii și efectuează procedura de executare silită, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală

(M. Of. nr. 239 din 31 martie 2016)

OPANAF nr. 2579/ 2022 pentru modificarea OPANAF nr. 1.099/2016 privind legitimațiile eliberate executorilor fiscali care duc la îndeplinire măsurile asigurătorii și efectuează procedura de executare silită, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală

(M. Of. nr. 34 din 12 ianuarie 2023)

Având în vedere:

– art. 223 și ale art. 342 alin. (1) C. pr. fisc.;

În temeiul:

– art. 11 alin. (3) din H.G. nr. 520/2013;

Având în vedere:

– avizul conform al Ministerului Finanțelor comunicat prin Adresa nr. 743.736 din 27.12.2022.

 

– modifică:  art. 5 alin. (1), art. 5 alin. (4), (5), (6), (8), (9);

 

– abrogă: art. 5 alin. (3).

 

În M. Of. nr. 34 din 12 ianuarie 2023 s-a publicat Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) nr. 2579/ 2022 pentru modificarea OPANAF nr. 1.099/2016 privind legitimațiile eliberate executorilor fiscali care duc la îndeplinire măsurile asigurătorii și efectuează procedura de executare silită, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. 

Redăm, în cele ce urmează, modificările și completările aduse respectivului ordin.

Art. 5 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Solicitarea de achiziții de legitimații se transmite direcției cu atribuții în achiziții publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, de către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, la propunerea organelor de executare silită și a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită în cazurile speciale, în cadrul cărora își desfășoară activitatea executorii fiscali, de către Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, precum și de către Direcția executări silite cazuri speciale”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

La articolul 5, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Solicitarea de achiziție de legitimații, respectiv referatul de necesitate însoțit de specificațiile tehnice/caietul de sarcini, aprobat de ordonatorul de credite, se transmite de către organele de executare silită departamentului cu atribuții în domeniul achizițiilor publice, în vederea demarării procedurii de achiziție, astfel:

a) administrațiile județene ale finanțelor publice transmit solicitarea la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice în a căror rază teritorială se află acestea;

b) serviciile de executare silită din cadrul Direcției generale de administrare a marilor contribuabili transmit solicitarea departamentului cu atribuții în domeniul achizițiilor publice din cadrul acestei direcții;

c) Direcția generală executări silite cazuri speciale transmite solicitarea direcției cu atribuții în domeniul achizițiilor publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală”.

 

Art. 5 alin. (3)

Vechea reglementare

„(3) Legitimațiile au regim special și se distribuie de către direcția cu atribuții în achiziții publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală direcțiilor menționate la alin. (1)”.

Noua reglementare

La articolul 5, alineatul (3) se abrogă.

 

Art. 5 alin. (4), (5), (6), (8) și (9)

Vechea reglementare

„(4) După efectuarea achiziției de legitimații de executor fiscal, direcția cu atribuții în achiziții publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală va înștiința direcțiile menționate la alin. (1), pentru a desemna un reprezentant în vederea ridicării acestora.

(5) Direcțiile menționate la alin. (1), prin reprezentanții săi, au obligația ca, în termen de cel mult 10 zile de la data primirii înștiințării prevăzute la alin. (4), să se prezinte la direcția cu atribuții în achiziții publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea ridicării legitimațiilor

(6) Direcțiile menționate la alin. (1), prin reprezentați desemnați de acestea, vor elibera nominal legitimațiile executorilor fiscali, pe baza unei evidențe nominale. Modelul evidenței nominale este prevăzut în anexa nr. 3.

(…)

(8) Pierderea sau furtul legitimației se publică în presă și se anunță direcției emitente, în termen de 15 zile, în vederea consemnării în evidența prevăzută la alin. (6) și eliberării unei noi legitimații.

(9) La data încetării calității de executor fiscal a titularului legitimației, acesta o va depune la organul care a eliberat-o, în vederea anulării, care va fi consemnată în evidența prevăzută la alin. (6)”.

Noua reglementare

La articolul 5, alineatele (4), (5), (6), (8) și (9) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(4) După efectuarea achiziției de legitimații de executor fiscal și recepționarea acestora de departamentul de servicii interne, acesta va înștiința organele de executare care au solicitat achiziția de legitimații, în vederea desemnării unui reprezentant pentru ridicarea acestora.

(5) Organele de executare care au solicitat achiziția de legitimații, prin reprezentanții lor, au obligația să se prezinte la departamentul de servicii interne în vederea ridicării legitimațiilor în termen de cel mult 10 zile de la data primirii înștiințării prevăzute la alin. (4).

(6) Organele de executare care au solicitat achiziția de legitimații, prin reprezentanții desemnați de acestea, vor elibera nominal legitimațiile executorilor fiscali, pe baza unei evidențe nominale, având în vedere faptul că aceste legitimații au un regim special. Modelul evidenței nominale este prevăzut în anexa nr. 3.

(…)

(8) Persoana care a pierdut sau căreia i-a fost furată legitimația are obligația de a efectua demersurile necesare publicării în presă și de a anunța reprezentantul desemnat cu eliberarea nominală a legitimațiilor de executori fiscali din cadrul structurilor menționate la alin. (1), în termen de maximum 15 zile, în vederea consemnării în evidența prevăzută la alin. (6) și eliberării unei noi legitimații.

(9) La data încetării calității de executor fiscal a titularului legitimației, acesta o va depune la reprezentantul desemnat cu eliberarea nominală a legitimațiilor de executori fiscali din cadrul structurilor menționate la alin. (1), în vederea anulării, care va fi consemnată în evidența prevăzută la alin. (6)”.

 

Legitimațiile eliberate executorilor fiscali care duc la îndeplinire măsurile asigurătorii și efectuează procedura de executare silită – modificări (OPANAF nr. 2579/2022) was last modified: ianuarie 13th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.