Legislație privind mediul

26 iul. 2018
Vizualizari: 1712
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

O.U.G. nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu (*intrare în vigoare: 19 iulie 2018, M. Of. nr. 630 din 19 iulie 2018)

O.U.G. nr. 74/2018 aduce modificări legislației privind mediul în vederea implementării unor instrumente economice pentru gestionarea deșeurilor, potrivit angajamentelor față de Comisia Europeană.

Ordonanța modifică următoarele acte normative:

I. Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor. Principalele modificări se referă la:

1.1. Răspunderea extinsă a producătorului – se stabilesc responsabilitățile celor implicați (producători, organizații care implementează acest instrument, operatori publici și privați care gestionează deșeuri, autorități locale, operatori economici care reutilizează sau pregătesc deșeuri pentru reutilizare), obiectivele de gestionare a deșeurilor, implementarea sistemului de raportare, măsuri pentru îndeplinirea obligațiilor, campanii de informare și
conștientizare, conformarea contribuțiilor financiare cu îndeplinirea obligațiilor privind răspunderea extinsă), condiții minime ce trebuie îndeplinite de producători și organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă.

Se înființează Comisia de supraveghere a răspunderii extinse a producătorilor în cadrul Ministerului Mediului în vederea autorizării și supravegherii implementării obligațiilor privind răspunderea extinsă. Ordinul privind structura specifică și regulamentul acestei Comisii se va emite în termen de 120 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență.

1.2. „Plătește pentru cât arunci” – instrument economic ce trebuie implementat începând cu data de 1 ianuarie 2019, bazat pe cel puțin unul din elementele: volum, frecvență de colectare, greutate, saci de colectare personalizați. Se stabilesc obligațiile autorităților administrației publice locale în acest sens.

1.3. Se modifică unii termeni: bio-deșeuri, deșeuri din construcții și desființări, pregătirea pentru reutilizare, producător de deșeuri, reciclare și se introduc termeni noi: colector, deșeuri municipale, producător inițial de deșeuri, rambleiere, schema de răspundere extinsă a producătorului.

II. Legea nr. 246/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Principalele modificări se referă la:

2.1. Circulația ambalajelor reutilizabile între operatorii economici se face prin schimb, cu respectarea prevederilor Legii contabilității și Codului fiscal. În cazul în care beneficiarii nu dețin cantitățile de ambalaje necesare efectuării schimbului, aceștia vor achita o garanție bănească în schimbul ambalajelor primite. În cazul ambalajelor primare reutilizabile, valoarea garanției este de 0,5 lei/ambalaj, începând cu data de 31 martie 2019.

2.2. Se stabilesc obligațiile operatorilor economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile, precum și ale operatorilor economici care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile.

2.3. Se va stabili, prin hotărâre de guvern, până la data de 1 ianuarie 2021, un sistem de garanție-returnare care să se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l, utilizate pentru a face disponibile pe piața națională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel. Hotărârea de guvern va fi adoptată până cel târziu 31 martie 2022.

2.4. Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate au obligația de a avea, începând cu 1 ianuarie 2020, un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile din ambalajele utilizate la introducerea pe piață a produselor lor, inclusiv ambalajele luate spre închiriere, de cel puțin 5%, dar nu mai puțin decât procentajul mediu realizat în perioada 2018-2019 și să crească acest procentaj cu 5%, anual, până în anul 2025 inclusiv.

2.5. Obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului se realizează fie (i) individual, fie (ii) prin intermediul unei organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă. Aceste organizații trebuie să fie autorizate și trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

2.6. Rapoartele înaintate către Ministerul Mediului privind gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje nu vor conține deșeurile de ambalaje generate în alt stat, care sunt importate în vederea valorificării/reciclării.

2.7. Se modifică sancțiunile aplicate în cazul încălcării prevederilor legii.

III. O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Principalele modificări se referă la:

3.1. Fondul pentru mediu se constituie și din contribuția pentru economia circulară încasată de la proprietari sau administratori de depozite pentru deșeurile municipale destinate a fi eliminate prin depozitare. Contribuția pentru economia circulară se instituie în locul taxei la depozitare (conform abordării la nivelul CE).

*
* *

O.U.G. nr. 74/2018 transpune parțial prevederile Directivei (UE) 2018/851 a Parlamentului European și a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 150/109 din 14 iunie 2018, pct. (3) lit. (a), pct. 2b, 2c, lit. (b), lit. (d), lit. (g), lit. (h), pct. 9 alin. (1), (2), (3) și (4) lit. (a), (b) și (c), și Directivei (UE) 2018/852 a Parlamentului European și a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 150/141 din 14 iunie 2018, pct. 2 lit. (b), lit. (c), pct. 4 alin. (1) lit. (a), (b) și (d) și pct. 6 alin. (7).

Legislație privind mediul was last modified: august 5th, 2018 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: