Legile justiţiei, din nou contestate la CCR

30 mart. 2018
Vizualizari: 858

Aproape că nu trece nicio zi în care presa să nu scrie despre modificările legilor justiției și despre discuțiile generate de aceste schimbări.

„Parlamentarii PNL și USR au anunțat joi că au contestat din nou la Curtea Constituțională (CCR) cele trei legi ale justiției – Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea nr. 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)”, anunță News.ro.

Joi seară, într-o emisiune la B1 TV, a fost anunțată desecretizarea protocolului încheiat de SRI cu Parchetul General.

„«Mâine (n.n. – vineri) va fi publicat protocolul din 2009 dintre Parchetul General și Serviciul Român de Informații. (…) Noi nu avem un protocol semnat cu DNA, avem cu Parchetul General, unde e inclusă și DNA», a afirmat, la B1 TV, Ovidiu Marincea, precizând că acest protocol va fi publicat pe site-ul SRI. El a spus că «nu vor fi surprize în acest protocol», care cuprinde regulile pe care le aplică cele două instituții prin respectarea legii. Purtătorul de cuvânt al SRI a spus că protocoalele încheiate de SRI cu diverse instituții sunt acorduri bilaterale sau multilaterale între instituții ale statului, care stabilesc metode de aplicare a cooperării dintre acestea, «nu pe lângă lege, nu dând noi puteri vreunei instituții, ci norme de lucru, punând în aplicare legea»”, notează Adevărul.

Cotidianul scrie astăzi despre Inspecția Judiciară care a acționat în instanță CSM-ul, în cazul raportului de control de la DNA. Dosarul se află pe rolul Curții de Apel București, acțiunea Inspecției Judiciare fiind înregistrată pe data de 27 februarie 2018.

Cotidianul redă o declarație pe această temă a inspectorului-șef adjunct al Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan: „Pot să confirm că, în acest moment, există înregistrată pe rolul instanței de contencios administrativ o acțiune a Inspecției Judiciare prin care contestăm hotărârea Secției pentru procurori a CSM de aprobare a raportului de control al DNA. Am făcut acest demers pentru că, în opinia conducerii, acest precedent este unul periculos pentru independența Inspecției Judiciare, cât și a inspectorului judiciar”.

Tranzacțiile bancare mai mari de 1.000 de euro ar putea ajunge în atenția SRI, potrivit unui proiect de lege supus dezbaterii publice de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

„Documentul prevede că orice bancă sau serviciu de transfer de bani are obligația să transmită, în cel mult trei zile, raportul pentru orice remitere de bani mai mare de 1.000 de euro. Dacă se constată existența unor operațiuni suspecte de finanțare a unor acte de terorism, Oficiul sesizează de îndată și Serviciul Român de Informații. (…) Proiectul de lege, promovat de Oficiu pe 31 ianuarie, este în dezbatere între instituțiile statului pentru a fi asumat și trimis în Parlament spre dezbatere și adoptare. Oficiul susține că inițiativa legislativă transpune noua legislație europeană în domeniul combaterii fenomenului de spălare a banilor, Directiva 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului UE”, scrie Cotidianul.

Apar noi informații în legătură cu cazul lui Alexander Adamescu, arestat preventiv în cursul lunii martie în Marea Britanie.

„DNA precizează, joi, că instanța de judecată din Londra a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive în cazul omului de afaceri Alexander Adamescu, cercetat de procurorii anticorupție pentru două infracțiuni de dare de mită, și i-a respins cererea de eliberare pe cauțiune, după ce avocatul acestuia a prezentat în fața instanței britanice un document care ar fi fost emis de Administrația Națională a Penitenciarelor, neasumat însă de această instituție”, scrie News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre o inițiativă a Guvernului, care ar putea simplifica procedura de restituire a taxei auto. Chiar dacă procedura se simplifică, funcționarii de la ghișee nu știu când vor fi restituite aceste sume.

„Guvernul a simplificat procedura de restituire a taxei auto și a timbrului de mediu, prin eliminarea obligației de a atașa, la cerere, certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a mașinii, măsura regăsindu-se într-un proiect de ordonanță de urgență adoptat în ședința de Guvern de joi, în care sunt prevăzute mai multe măsuri, precum reducerea accizei la motorină pentru transportatorii de mărfuri și persoane cu 183,62 de lei pe mia de litri, respectiv cu 217,31 de lei pe tonă”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Legile justiției, din nou contestate la CCR was last modified: martie 30th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: