Legi, după legi

9 mai 2017
Vizualizari: 1478

În timp ce în țară prognozele meteo ne amintesc mai mult de zilele de toamnă târzie, în Parlament deputații și senatorii lucrează cu spor.

Agerpres notează că vom avea comisie de anchetă în legătură cu organizarea alegerilor din 2009: „Înființarea Comisiei de anchetă referitoare la alegerile prezidențiale din 2009 a fost inclusă pe ordinea de zi a plenului Parlamentului de joi, pentru a permite grupurilor parlamentare să facă propuneri în privința componenței acesteia, au decis Birourile permanente reunite”.

Și tot în Parlament, în Camera Deputaților, s-a tranșat situația familiei. Mediafax scrie: „Camera Deputaților a adoptat, marți, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției,  care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, semnată de 3 milioane de cetățeni”.

„Camera Deputaților a adoptat marți, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „împotrivă” și 20 de abțineri, proiectul care prevede că deținuții încarcerați în condiții inumane beneficiază de șase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenție, față de cele trei propuse de Guvern”, notează News.ro.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat marți, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil codului de conduită al senatorilor și deputaților.

Potrivit News.ro: „Codul stabilește principiile care trebuie să stea la baza activității parlamentarilor, fără însă să propună sancțiuni suplimentare față de cele prevăzute în Statutul deputaților și senatorilor”.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, s-a pronunțat astăzi asupra modificărilor aduse de către deputați proiectului privind executarea pedepselor.

Potrivit Agerpres, domnia sa a spus că: „există limite de competență pe care fiecare trebuie să și le exercite în baza principiului de loialitate față de valorile constituționale”.

„Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 175 voturi „pentru”, 85 „împotrivă” și 20 abțineri, proiectul de lege privind executarea pedepselor, care stabilește ca deținuții să beneficieze de compensarea pedepsei cu șase zile la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare. În forma propusă de Guvern se prevedea reducerea pedepsei cu trei zile la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare”, mai arată Agerpres.

Și chiar dacă au fost nemulțumiri din partea unor lideri politici, precum că modificările legilor justiției întârzie, iată că ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat că săptămâna viitoare va supune aprobării Executivului proiectul de lege privind modificarea celor patru coduri, penal și de precedură penală, dar și civil și de procedură civilă, iar în scurt timp și celelalte trei proiecte care privesc justiția.

„Luni, pe data de 15, e planificată și anunțată pe site cea de-a doua dezbatere cu specialiștii profesioniști ai dreptului pe Codul Penal, Codul de procedură penală, punerea de acord cu deciziile Curții Constituționale, transpunerea directivei privind confiscarea extinsă, transpunerea directivei referitoare la protecția victimelor infracțiunii. Așadar, cea de-a doua dezbatere, după care săptămâna viitoare prezint proiectul de lege în Guvern și îl trimitem la Parlament spre dezbatere”, a declarat Tudorel Toader, scrie Mediafax.

În PSD, proiectul legii grațierii, care a născut atâtea animozității între liderii partidului în ultimele săptămâni, urmează să fie tranșată și în Comitetul executiv al partidului. „Subiectul legat de proiectul legii grațierii, care în forma finală nu va cuprinde grațierea faptelor de corupție, va fi tranșat în cadrul unui Comitet Executiv Național al PSD, care va avea loc miercuri, la Palatul Parlamentului”, notează Agerpres.

În final, aflăm vești de la Sebastian Ghiță. Acesta vrea să aducă noua tehnică în sălile de judecată.

„Avocații lui Sebastian Ghiță au declarat marți la ÎCCJ că fostul deputat vrea să asiste la procesele pe care le are deschise în instanțele din România prin videoconferință, el fiind încarcerat într-un penitenciar din Belgrad”, scrie Agerpres.

Așadar, Sebastian Ghița ar putea participa la propriile procese din Serbia până când autoritățile sârbe vor da curs cererii de extrădare.

Seară frumoasă!

Legi, după legi was last modified: mai 9th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: