Legea privind sistemul public de pensii (promulgată)

8 iul. 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 689

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Data promulgăriiActul normativ promulgat
8 iulie 2019Legea privind sistemul public de pensii

Conform site-ului oficial (www.presidency.ro), la data de 8 iulie 2019, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea privind sistemul public de pensii.

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Menționăm faptul că Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat de Senat la data de 26 noiembrie 2018 și de Camera Deputaților la data de 19 decembrie 2019.

👍Vezi aici: Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat de Senat

👍Vezi aici: Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii și alte proiecte de acte normative (adoptate de Camera Deputaților)

La data de 21 decembrie 2019, a fost formulată o sesizare de neconstituționalitate cu privire la această lege, prin Decizia nr. 138/2019, Curtea admițând parțial respectiva sesizare și declarând unele prevederi neconstituționale.

👍Vezi aici: Neconstituționalitate (M. Of. nr. 375/14.05.2019): Art. 25 alin. (1) și art. 63 lit. a) și b) din Legea privind sistemul public de pensii

La data de 19 iunie 2019 proiectul a fost reexaminat și respins de Senat.

La data de 26 iunie 2019, Camera Deputaților, for decizional în acest caz, a adoptat Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii.

Proiectul conține mai multe prevederi cu caracter de noutate, printre care și: stabilirea studiilor de masterat și doctorat ca vechime în muncă, reglementarea unui singur tip de pensie anticipată, introducerea ajutorului acordat soțului supraviețuitor, reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au născut și au crescut cel puțin trei copii și stabilirea unui singur tip de pensie anticipată.

Una dintre noutățile prevăzute este introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.

De asemenea, este reglementat un singur tip de pensie anticipată, cea care se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani, aceasta urmând să se aplice cu penalizări.

De asemenea, se introduce o nouă prestație și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, și reprezintă 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

O altă reglementare cu caracter de noutate este reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare pentru  femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut trei copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani. La această reducere, se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Sursa informației

Legea privind sistemul public de pensii (promulgată) was last modified: iulie 8th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter