Legea privind instituția Avocatului Poporului: modificări aduse prin Legea nr. 181/2014

13 ian. 2015
Vizualizari: 1943

Despre

  • M. Of. nr. 6 din 6.01.2015
  • Legea nr. 181/2014
  • Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului

În M. Of. nr. 6 din 6.01.2015, s-a publicat Legea nr. 181/2014 privind aprobarea O.U.G. nr. 48/2014 (publicată în M. Of. nr. 485 din 30.06.2014) pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 (republicată în M. Of. nr. 277 din 15.04.2014) privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Legea nr. 181/2014 este constituită dintr-un articol unic, în care se prevede faptul că O.U.G. nr. 48/2014 se modifică și se completează astfel:

La pct. 1, se prevede faptul că la art. I pct. 12, după alin. (3) al art. 295 se introduce un nou alineat, alin. (4), conform căruia, pe lângă adjunctul Avocatului Poporului, pentru Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție, în cadrul structurii centrale a Domeniului, inclusiv a Centrului zonal București, își desfășoară activitatea un număr de 11 angajați, dintre care: 4 angajați personal de execuție de specialitate cu studii juridice, 3 specialiști – medici, psihologi, asistenți sociali, sociologi sau orice alte profesii necesare desfășurării activității specifice și 4 angajați personal financiar, salarizare, resurse umane și administrativ.

Art. 295 prevede, la alin. (1), faptul că pentru desfășurarea activităților Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție, la nivelul structurii centrale, sunt cooptați și colaboratori externi de alte specialități decât cei angajați permanent, în baza unor contracte de prestări de servicii. Colaboratorii externi sunt selectați de către Avocatul Poporului, pe baza propunerilor primite de la Colegiul Medicilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Societatea Sociologilor din România, Colegiul Național al Asistenților Sociali sau de la alte asociații profesionale din care fac parte.

La alin. (2) se dispune faptul că pe perioada îndeplinirii atribuțiilor, colaboratorii externi se supun îndatoririlor personalului instituției în ceea ce privește păstrarea confidențialității lucrărilor și a celorlalte reguli de disciplină internă ale instituției.

Conform prevederilor de la alin. (3), în desfășurarea activităților specifice Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție, membrii echipelor de vizitare sunt independenți.

La pct. 2, se dispune faptul că, la art. I pct. 12, după alin. (2) al art. 296 se introduce un nou alineat, alin. (3), potrivit căruia, în cadrul celor 3 centre zonale din structura teritorială a Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție își desfășoară activitatea un număr de 12 angajați. Fiecare centru zonal are în componență: un angajat personal de execuție de specialitate cu studii juridice, 2 specialiști – medici, psihologi, asistenți sociali, sociologi sau orice alte profesii necesare desfășurării activității specifice și un angajat – personal administrativ.

La alin. (1), art. 296 dispune faptul că pentru desfășurarea activităților Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție, la nivelul structurii teritoriale, sunt cooptați și colaboratori externi de alte specialități decât cei angajați permanent, în baza unor contracte de prestări de servicii. Colaboratorii externi de la nivel teritorial sunt selectați de către Avocatul Poporului, pe baza propunerilor primite de la Colegiul Medicilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Societatea Sociologilor din România, Colegiul Național al Asistenților Sociali sau de la alte asociații profesionale din care fac parte.

La alin. (2), se prevede faptul că dispozițiile art. 295 alin. (3) se aplică în mod corespunzător și colaboratorilor externi cooptați la nivelul structurii teritoriale.

La pct. 3, se prevede faptul că la art. II, se modifică alin. (4). În vechea reglementare, alin. (4), prevedea faptul că numărul de personal finanțat potrivit legii s-a suplimentat cu 8 posturi, dintre care: 1 adjunct al Avocatului Poporului, 4 angajați pentru Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție, 3 angajați la Serviciul contencios constituțional, recurs în interesul legii, contencios administrativ și juridic, analiză acte normative, relații externe și comunicare.

Conform noii reglementări, numărul de personal finanțat potrivit legii se suplimentează cu 39 de posturi, dintre care: un adjunct al Avocatului Poporului, 23 de angajați pentru Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție, 13 angajați la Serviciul contencios constituțional, recurs în interesul legii, contencios administrativ și juridic, analiză acte normative, relații externe și comunicare și 2 angajați personal de execuție de specialitate cu studii juridice. Numărul de posturi al instituției Avocatul Poporului este de 133, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului Avocatului Poporului.

Legea privind instituția Avocatului Poporului: modificări aduse prin Legea nr. 181/2014 was last modified: ianuarie 13th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.