Legea penală mai favorabilă. Recurs în casație (NCPP)

2 iun. 2017
Vizualizari: 2334
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 60/RC/2016

NCPP: art. 275, art. 448 

Natura juridică a recursului în casație este aceea a unei căi de anulare a hotărârilor judecătorești și, ca atare, legiuitorul a prevăzut în mod expres că pot fi atacate cu recurs în casație numai deciziile pronunțate de curțile de apel, ca instanțe de apel, cu excepția deciziilor prin care s-a dispus rejudecarea cauzelor.

Pentru aceste hotărâri definitive s-a prevăzut un număr de 5 cazuri în care se poate face recurs în casație care vizează esențialmente chestiuni de drept, patru dintre acestea sunt întemeiate pe încălcări ale legii penale – inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală; nu s-a constatat grațierea sau în mod greșit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost grațiată; s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege; în mod greșit s-a dispus încetarea procesului penal – și un singur caz având ca temei încălcări ale legi procesual penale, respectiv încălcarea dispozițiilor privind competența după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanță inferioară celei legal competente.

Cât privește soluțiile ce pot fi dispuse în calea de atac extraordinară a recursului în casație, desființarea cu trimitere spre rejudecare poate fi dispusă, conform art. 448 lit. b) C. proc. pen., doar atunci când au fost încălcate dispozițiile legale privitoare la competența după materie sau după calitatea persoanei și numai atunci când judecata s-a realizat în fața unei instanțe inferioare celei legal competente.

În raport de natura juridică a acestei căi de atac, în recursul în casație nu poate fi repus în discuție probatoriul administrat, legea penală mai favorabilă, reținerea circumstanțelor atenuante, analiza deficitară sau insuficientă asupra elementelor constitutive ale infracțiunilor, în caz contrar s-ar înfrânge autoritatea de lucru judecat.

Cum în cauză, inculpatele au criticat greșita analiză a instanței de apel, în ceea ce privește legea penală mai favorabilă, respectiv probatoriul administrat – invocat de inculpata L.- Înalta Curte constată că aceste critici nu pot fi analizate în calea extraordinară de atac a recursului în casație.

Verificarea pedepselor aplicate de instanța de apel se realizează în raport de încadrările juridice reținute de către aceasta și nu în raport de principiul aplicării legii penale mai favorabile astfel cum au solicitat inculpații. Or, pedepsele au fost stabilite în limitele prevăzute de lege cu reținerea corespunzătoare a concursului de infracțiuni și a modului de stabilire a sancțiunii în cazul acestuia, în raport cu legea penală mai favorabilă reținută de instanța de apel.

Nici solicitarea inculpaților inculpatele A. și Z. privind desființarea deciziei și trimiterea cauzei spre rejudecare – pentru a fi examinată legea penală mai favorabilă – nu poate fi însușită, în cauză fiind respectate dispozițiile legale care reglementează competența după materie și după calitatea persoanei.

În fine, nefiind fondate recursurile în casație declarate în cauză, nu poate fi extins efectul acestora în ceea ce privește situația juridică a inculpatului F..

Având în vedere considerentele expuse, în baza dispozițiilor art. 448 alin. (1) pct. 1 lit. a) C. proc. pen., Înalta Curte respinge recursurile în casație declarate de inculpatele A., B., Z. și L. împotriva Deciziei penale nr. 83/AP din 6 februarie 2015 a Curții de Apel Brașov, secția penală, ca nefondate.

Văzând și dispozițiile art. 275 C. proc. pen.

Sursa informației: www.scj.ro.

Legea penală mai favorabilă. Recurs în casație (NCPP) was last modified: mai 30th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: