Legea penală mai favorabilă. Aplicarea pedepselor accesorii și complementare (CP)

7 aug. 2017
Vizualizari: 1216
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 469/A/2016

Legea nr. 187/2012: art. 12; CP: art. 5, art. 64 alin. (1) lit. a), b), c), art. 65, art. 71, art. 255 alin. (1); Legea nr. 78/2000: art. 6

Potrivit art. 12 din Legea nr. 187/2012 prevede că în cazul succesiunii de legi penale intervenite până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, pedepsele accesorii și complementare se aplică potrivit legii care a fost identificată ca lege mai favorabilă în raport cu infracțiunea comisă.

Potrivit art. 71 C. pen. din 1969, considerat ca fiind lege mai favorabilă, se pot interzice inculpatului exercițiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) teza a II-a și lit. b), cu titlu de pedeapsă accesorie.

Art. 64 C. pen. din 1969 prevede drepturile ce pot fi interzise inculpatului:

a) dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice;
b) dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat;
c) dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii;
d) drepturile părintești;
e) dreptul de a fi tutore sau curator.

Ministerul Public a solicitat aplicarea pedepselor accesorii și complementare prevăzute de art. 64 alin. (1) lit. a), b), c) raportat la art. 65 C. pen. din 1969.

Înalta Curte, evaluând situația actuală a inculpatul, vârsta sa, antecedența penală, condițiile numirii în funcții similare, în contextul interzicerii drepturilor de natură electorală, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, apreciază că interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. (1) lit. c) C. pen. din 1969 ar fi lipsită de utilitate.

Pentru cele ce preced, Înalta Curte de Casație și Justiție va admite apelul formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva sentinței penale nr. 61/F din 4 aprilie 2016 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală.

Va desființa, în totalitate, sentința penală menționată și, rejudecând:

În baza art. 255 alin. (1) C. pen. din 1969 cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 și art. 5 C. pen., va condamna pe inculpatul A. la pedeapsa de 2 ani închisoare. În temeiul art. 71 C. pen. din 1969 va interzice inculpatului exercițiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) teza a II-a și lit. b) C. pen. din 1969 ca pedeapsă accesorie și va respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul A. împotriva aceleiași sentințe.

Sursa informației: www.scj.ro.

Legea penală mai favorabilă. Aplicarea pedepselor accesorii și complementare (CP) was last modified: august 7th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.