Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor – modificări (Legea nr. 34/2025)
Actul modificat |
Actul modificator | Sumar |
Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor
(M. Of. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modif. și comîăăăpl. ult.) |
Legea nr. 34/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor
(M. Of. nr. 291 din 2 aprilie 2025) |
– introduce: art. 4 alin. (6). – modifică: art. 4 alin. (4), art. 29 alin. (1). |
În M. Of. nr. 291 din data de 2 aprilie 2025 s-a publicat Legea nr. 34/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.
Vă prezentăm, în continuare, principalele modificări aduse.
Art. 4 alin. (6)
„Articolul 4
Declarația de avere și declarația de interese
(1) După întrunirea legală a Camerelor și validarea mandatului, fiecare deputat și fiecare senator este obligat să depună declarația de avere și declarația de interese, potrivit legii.
(2) Deputații și senatorii aleși ca urmare a organizării unor alegeri parțiale au obligația să depună declarația de avere și declarația de interese la începutul mandatului și după validare, potrivit legii”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 4, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
„(7) În condițiile alin. (1) și (2), deputații și senatorii depun odată cu declarația de avere și declarația de interese, la secretarul general al- Camerei Deputaților, respectiv al Senatului, un curriculum vitae. Acesta se publică pe pagina de internet a Camerei Deputaților, respectiv a Senatului”.
Art. 29 alin. (1)
Vechea reglementare
„Art. 29: Sancționarea pentru absențele nemotivate
(1) Neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau Senatului, după caz, în cadrul programului și ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absență nemotivată și are drept consecință reținerea a 1% din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepția motivării absențelor în conformitate cu prevederile art. 28 alin. (2) și (3)”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 29, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau al Senatului, după caz, în cadrul programului și ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absență nemotivată și are drept consecință reținerea a 5% din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepția motivării absențelor în conformitate cu prevederile art. 28 alin. (2) și (3)”.