Legea nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional – modificări (Legea nr. 325/2018)

7 ian. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 462

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul modificat

Actul modificator

Sumar

Legea nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional

(M. Of. nr. 18 din 11 ianuarie 2007; cu modif. ult.)

 

Legea nr. 325/2018
(M. Of. nr. 1099 din 27 decembrie 2018)

– modifică: titlul, art. 1 alin. (1), art. 1 alin. (3), art. 1 alin. (4);

– introduce: art. 1 alin. (1^1)-(1^2), art. 1 alin. (3^1), art. alin. (5), art. 4;

– abrogă: art. 1 alin. (2).

 

În M. Of. nr. 1099 din 27 decembrie 2018, s-a publicat Legea nr. 325/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional (M. Of. nr. 18 din 11 ianuarie 2007; cu modif. ult.).

Potrivit articolului nou introdus, art 4, resursele financiare necesare implementării legii se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale județelor, respectiv bugetul local al municipiului București. Astfel, repartizarea sumelor se realizează cu încadrare în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la capitolul 83.01. Pe de altă parte, sumele alocate rămase necheltuite se reportează pentru anul următor celui pentru care s-a făcut repartizarea.

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările și completările aduse Legii nr. 509/2006.

Conferintele lunii noiembrie
”

 

Titlul Legii nr. 509/2006 (modificat prin Legea nr. 325/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, titlul era constituit astfel:

„LEGE

privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, titlul se modifică și va avea următorul conținut:

LEGE

privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional”.

 

Art. 1 alin. (1) din Legea nr. 509/2006 (modificat prin Legea nr. 325/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 1, alin. (1) prevedea:

„(1) Se acordă gratuit pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și confesionale cu program normal de 4 ore, precum și pentru elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional miere de albine în limita unei cantități de 60 g/copil/săptămână”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 1, alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Se acordă gratuit pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional miere polifloră, în limita unei cantități de 350 grame miere lunar”.

 

Art. 1 alin. (1^1)-(1^2) din Legea nr. 509/2006 (introdus prin Legea nr. 325/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 1, după alin. (1) se introduc două noi alineate, alin. (1^1)-(1^2), cu următorul conținut:

(1^1) Autoritățile competente naționale pentru acordarea drepturilor prevăzute la alin. (1) sunt Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Educației Naționale.

(1^2) Autoritățile competente la nivel local pentru acordarea drepturilor prevăzute la alin. (1) sunt consiliile județene, care își asumă organizarea și derularea procedurilor de achiziție, în condițiile legii, a mierii de albine poliflore destinate preșcolarilor și elevilor din învățământul primar de stat, privat și confesional”.

 

Art. 1 alin. (2) din Legea nr. 509/2006 (abrogat prin Legea nr. 325/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 1, alin. (2) se abrogă

 

Art. 1 alin. (3) din Legea nr. 509/2006 (modificat prin Legea nr. 325/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 1, alin. (3) prevedea:

„(3) Cantitatea de 60 g miere de albine/copil/săptămână poate fi distribuită, în funcție de modul de ambalare, de două sau de trei ori pe săptămână”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 1, alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

(3) Mierea polifloră destinată consumului pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea, va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și va fi achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor verifică periodic calitatea mierii acordate în acest program”.

 

Art. 1 alin. (3^1) din Legea nr. 509/2006 (introdus prin Legea nr. 325/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 1, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul conținut:

(3^1) Achiziționarea mierii poliflore, transportul și distribuția acesteia la unitățile de învățământ pot fi contractate și de către consiliile județene, respectiv de către consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului București, cu asistența direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București”.

 

Art. 1 alin. (4) din Legea nr. 509/2006 (modificat prin Legea nr. 325/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 1, alin. (4) prevedea:

„(4) Normele de aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 1, alin. (4) se modifică și va avea următorul conținut:

(4) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Sănătății și a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, va adopta normele metodologice de aplicare”.

 

Art. 1 alin. (5) din Legea nr. 509/2006 (introdus prin Legea nr. 325/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 1, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul conținut:

(5) Condițiile de calitate a mierii de albine poliflore destinate consumului pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional, modul de certificare a calității, atribuirea și aplicarea hologramei care atestă calitatea, modul de distribuire și entitățile implicate se stabilesc în normele metodologice de aplicare a prezentei legi”.

 

Art. 4 din Legea nr. 509/2006 (introdus prin Legea nr. 325/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 3 se introduce un nou articol, art. 4, cu următorul conținut:

Art. 4

(1) Resursele financiare necesare implementării prezentei legi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

(2) Resursele financiare necesare implementării prezentei legi se asigură prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale județelor, respectiv bugetul local al municipiului București, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

(3) Repartizarea sumelor prevăzute la alin. (2) se realizează cu încadrare în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la capitolul 83.01 «Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare», titlul 51 «Transferuri între unități ale administrației publice».

(4) Sumele alocate rămase necheltuite se reportează pentru anul următor celui pentru care s-a făcut repartizarea”.

 

Alte dispoziții

 

Potrivit art. II, legea intră în vigoare începând cu data încetării suspendării prevăzute la art. 20 din O.U.G. nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal- bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Legea nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional – modificări (Legea nr. 325/2018) was last modified: ianuarie 7th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter