Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – modificări (Legea nr. 145/2020)

23 iul. 2020
Vizualizari: 3315

Actele modificate

Actul modificatorSumar
 

Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

(M. Of. nr. 1 din 3 ianuarie 2008)

 

 

Legea nr. 145/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

 

(M. Of. nr. 648 din 22 iulie 2020)

 

– introduceart. 10 alin. (2), art. 16 alin. (5^1), art. 17 alin. (3), art. 24 alin. (9), art. 78 alin. (1^1) și (1^2), art. 92^1, 

– modifică: art. 22, art. 24 alin. (1) și (3).

 

În M. Of. nr. 648 din 22 iulie 2020 s-a publicat Legea nr. 145/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

În continuare, vă prezentăm modificările, dar și completările aduse respectivului act normativ.

 

Art. 10 alin. (2)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 10 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:

(2) Persoanele care solicită încadrarea în grad de handicap beneficiază de gratuitate pentru obținerea documentelor medicale și pentru evaluările medicale și psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului de evaluare complexă, în baza alocărilor din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Art. 16 alin. (5^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 16, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu următorul cuprins:

(5^1) Inspectoratele școlare județene, respectiv Inspectoratul Școlar al Municipiului București are obligația de a monitoriza îndeplinirea măsurilor stabilite prin hotărârea prevăzută la alin. (5).

 

Art. 17 alin. (3)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 17, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

(3) Finanțarea activităților, evenimentelor, manifestărilor educative destinate copiilor și tinerilor cu handicap integrați în învățământul de masă/învățământul special integrat, organizate în învățământul de masă/învățământul special integrat, se poate asigura inclusiv prin parteneriat public-privat.

 

Art. 24 alin. (9)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 24, după alin. (8) se introduce un nou alineat, alin. (9), cu următorul cuprins:

(9) Persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar autoturismului adaptat handicapului, conform legii, și aflat în proprietatea acestora, corespunzător costurilor drepturilor prevăzute la alin. (1) sau (3), după caz, fără a depăși suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat; modalitatea de decontare și indexare a limitelor se stabilește prin hotărâre a Guvernului.

 

Art. 78 alin. (1^1) și (1^2)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 78, după alin. (1) se introduc două noi alineate, alin. (1^1) și (1^2), cu următorul cuprins:

(1^1) Pentru integrarea persoanelor cu handicap în muncă, angajatorii asigură accesul acestora la ocuparea unui loc de muncă adaptat, după caz, în conformitate cu potențialul funcțional și capacitatea de adaptare a acestora.

(1^2) Persoanei cu handicap i se garantează egalitatea de șanse în prestarea activității și i se asigură accesibilizarea locului de muncă și adaptarea sarcinilor în conformitate cu potențialul său funcțional.

 

Art. 92^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 92 se introduce un nou articol, art. 92^1, cu următorul cuprins:

Art. 92^1

(1) Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții coordonează implementarea interministerială a politicilor de protecție și promovare a drepturilor persoanelor cu handicap la nivelul autorităților centrale.

(2) Modalitatea de coordonare a implementării interministeriale a politicilor de protecție și promovare a drepturilor persoanelor cu handicap la nivelul autorităților centrale se stabilește prin hotărâre a Guvernului.

 

Art. 22

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 22 prevedea următoarele aspecte:

„Autoritățile administrației publice locale au obligația să ia următoarele măsuri specifice în vederea asigurării transportului în comun al persoanelor cu handicap:

a) să achiziționeze mijloace de transport în comun adaptate;b) să adapteze mijloacele de transport în comun aflate în circulație în limitele tehnice posibile, conform reglementărilor în vigoare;c) să realizeze, în colaborare ori în parteneriat cu persoanele juridice, publice sau private, programe de transport al persoanelor cu handicap.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 22 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 22

Autoritățile administrației publice locale, precum și societățile comerciale ce dețin licență de traseu au obligația să ia următoarele măsuri specifice în vederea asigurării transportului în comun al persoanelor cu handicap:

a) să achiziționeze mijloace de transport în comun adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, dotate inclusiv cu sisteme de avertizare audio și video;

b) să adapteze mijloacele de transport în comun aflate în circulație, în limitele tehnice posibile, conform reglementărilor în vigoare, pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu handicap, inclusiv în ceea ce privește dotarea acestora cu sisteme de avertizare audio și video;

c) să realizeze, în colaborare ori în parteneriat cu persoane juridice, publice sau private, programe de transport al persoanelor cu handicap.

 

Art. 24 alin. (1) și (3)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 24 alin. (1) și (3) prevedeau următoarele aspecte:

„Art. 24

(1) Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic.

[…]

(3)  Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 6 călătorii dus-întors pe an calendaristic.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 24, alin. (1) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

Art. 24

(1) Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de călătorii pe an calendaristic.

[…]

(3) Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii pe an calendaristic.

Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – modificări (Legea nr. 145/2020) was last modified: iulie 23rd, 2020 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.