Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România – publicare

6 apr. 2020
Vizualizari: 844

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România

(M. Of. nr. 281 din 3 aprilie 2020)

 

Se  reglementează modul de exercitare a dreptului la pensie și alte prestații de asigurări sociale, pentru notarii publici și urmașii acestora, prin sistemul propriu de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, gestionat de Casa de Pensii a Notarilor Publici din România.

 

 În M. Of. nr. 281 din 3 aprilie 2020 a fost publicată Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România.

Astfel, prin respectivul act normativ se reglementează modul de exercitare a dreptului la pensie și alte prestații de asigurări sociale, pentru notarii publici și urmașii acestora, prin sistemul propriu de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, gestionat de Casa de Pensii a Notarilor Publici din România.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Legii nr. 39/2020 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România.

 

Structura

 

– Cap. I („Dispoziții generale”);

– Cap. II („Prestații de asigurări sociale”);

Secț. 1 („Pensii”);

Subsecț. 0;

Subsecț. 1 („A. Pensia pentru limită de vârstă”);

Subsecț. 2 („B. Pensia anticipată”);

Subsecț. 3 („C. Pensia de invaliditate”);

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Subsecț. 4 („D. Pensia de urmaș”);

Subsecț. 5 („E. Calculul pensiilor”);

Subsecț. 6 („F. Stabilirea și plata pensiilor”);

Subsecț. 7 („G. Actualizarea pensiilor”);

Secț. 2 („Ajutoare financiare”);

Subsecț. 0;

Subsecț. 1 („A. Ajutorul financiar pentru retragerea din profesie”);

Subsecț. 2 („B. Ajutorul de deces”);

Subsecț. 3 („C. Stabilirea și plata ajutoarelor financiare”);

– Cap. III („Jurisdicția sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România”);

– Cap. IV („Contribuabilii la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România”);

– Cap. V („Bugetul sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România”);

– Cap. VI („Casa de Pensii a Notarilor Publici din România”).

 

Prezentare generală

 

Potrivit art. 2 alin. (1),  Casa de Pensii a Notarilor Publici din România este o  instituție autonomă, de interes public, cu personalitate juridică, buget și organe de conducere proprii, care administrează și gestionează sistemul propriu de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România, denumit în continuare sistemul propriu. Această instituție funcționează sub autoritatea Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

În sensul respectivului act normativ, prin  termenul asigurați se face trimitere la notarii publici în funcție, membri ai Uniunii, care contribuie la sistemul propriu, în condițiile prezentei legi, ale Statutului Casei de pensii și ale regulamentelor proprii, în vreme ce beneficiarii sunt considerați a fi notarii publici care beneficiază de pensie și alte prestații de asigurări sociale, precum și urmașii acestora cu drepturi proprii la pensie și la alte prestații de asigurări sociale, în condițiile prezentei legi, ale Statutului Casei de pensii și ale regulamentelor proprii.

Totodată, declarația individuală de asigurare reprezintă document transmis Casei de pensii, prin care asiguratul comunică venitul lunar asigurat pentru care optează.

În sistemul propriu de asigurări al notarilor publici din România, asigurații au obligația să plătească contribuții și au dreptul să beneficieze de prestații de asigurări sociale, în condițiile prezentei legi, ale Statutului Casei de pensii și ale regulamentelor proprii, fiind contribuabili la sistemul propriu notarii publici în funcție, membri ai Uniunii. Aceștia sunt asigurați obligatoriu în condițiile stabilite de respectivul act normativ, de Statutul Casei de Pensii și regulamentele proprii.

Conform art. 7, la acordarea pensiei se valorifică și perioadele pentru care asigurații nu au datorat și nu au plătit contribuții la sistemul propriu, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

– a beneficiat, cu respectarea prevederilor legale, începând cu data de 1 iulie 2013, de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, pe o durată de cel puțin 30 de zile consecutiv;

– a beneficiat, cu respectarea prevederilor legale, începând cu data de 1 iulie 2013, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;

– a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar juridic, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;

– a beneficiat de pensie de invaliditate din sistemul propriu.

Astfel,  În sistemul propriu, asigurații au dreptul la următoarele categorii de pensii:

– pensia pentru limită de vârstă;

– pensia anticipată;

– pensia de invaliditate;

– pensia de urmaș.

Conform art. 12, asigurații care au realizat o perioadă de contribuție de cel puțin 25 de ani în sistemul propriu au dreptul la pensie anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Pensia se acordă la cererea titularului, a tutorelui sau a curatorului acestuia, a persoanei căreia i s-a încredințat sau i s-a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal sau prin mandatar desemnat de acesta cu procură specială. Pe de altă parte, cererea de pensionare, însoțită de actele doveditoare, se depune, începând cu data îndeplinirii condițiilor de pensionare, la sediul Casei de pensii sau, după caz, la camera notarilor publici în a cărei rază teritorială și-a desfășurat activitatea asiguratul sau, după caz, domiciliază titularul dreptului la pensie.

Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România – publicare was last modified: aprilie 6th, 2020 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.