Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României – modificări (Legea nr. 148/2019)

7 aug. 2019
Vizualizari: 3092

 

Art. 49 alin. (5) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 49, alin. (5) prevedea:

„(5) Două exemplare ale procesului-verbal prevăzut la alin. (1), toate contestațiile privitoare la operațiunile electorale ale biroului electoral al secției de votare, buletinele de vot nule și cele contestate alcătuiesc un dosar sigilat și ștampilat care trebuie însoțit de ștampila de control. Copia de pe lista electorală permanentă împreună cu tabelele utilizate în cadrul secției de votare, precum și declarațiile pe propria răspundere prevăzute de art. 44 alin. (4), după caz, alcătuiesc un dosar distinct. În cel mult 24 de ore de la încheierea votării, ambele dosare sunt înaintate biroului electoral județean sau, după caz, biroului electoral al sectorului municipiului București de către președintele biroului electoral al secției de votare, cu pază înarmată, însoțit, la cerere, de alți membri ai biroului electoral respectiv”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 49, alin. (5) se modificăși va avea următorul conținut:

„(5) Două exemplare ale procesului-verbal prevăzut la alin. (1), toate contestațiile privitoare la operațiunile electorale ale biroului electoral al secției de votare, buletinele de vot nule și cele contestate alcătuiesc un dosar sigilat și ștampilat care trebuie însoțit de ștampila de control. Listele electorale utilizate în cadrul secției de votare alcătuiesc un dosar distinct. În cel mult 24 de ore de la încheierea votării, ambele dosare sunt înaintate biroului electoral județean sau, după caz, biroului electoral al sectorului municipiului București de către președintele biroului electoral al secției de votare, cu pază înarmată, însoțit, la cerere, de alți membri ai biroului electoral respectiv”.

 

Art. 49^1 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (introdus prin Legea  nr. 148/2019)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 49 se introduce un nou articol, art. 49^1, cu următorul conținut:

Art. 49^1

(1) Operatorii de calculator asigură, în condițiile stabilite prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente, înregistrarea video-audio neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor.

(2) Președintele biroului electoral al secției de votare asigură transmiterea prin mijloace electronice către Biroul Electoral Central a fotografiei procesului-verbal privind consemnarea rezultatelor votării.

(3) Înregistrările prevăzute la alin. (1) și fotografiile proceselor-verbale prevăzute la alin. (2) se realizează în localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

(4) Serviciul de Telecomunicații Speciale verifică existența înregistrărilor prevăzute la alin. (1), consemnează aspectele constatate în procesul-verbal de primire a terminalelor informatice, cu ocazia primirii acestora de la operatorii de calculator și le transferă pe un mediu de stocare. Înregistrările video-audio se păstrează pentru o perioadă de 12 luni de la data încheierii perioadei electorale, în condițiile legii.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(5) Serviciul de Telecomunicații Speciale pune la dispoziția organelor competente să constate contravenții și fraude electorale sau să urmărească infracțiuni, la cererea acestora, copii ale înregistrărilor video-audio prevăzute la alin. (1)”.

 

Art. 50 alin. (3) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 50, alin. (3) prevedea:

„(3) Procesul-verbal prevăzut la alin. (1), împreună cu procesele-verbale primite de la birourile electorale ale secțiilor de votare, precum și cu toate contestațiile și întâmpinările primite de competența Biroului Electoral Central, formând un dosar sigilat, ștampilat și semnat de membrii biroului electoral județean, ai biroului electoral al sectorului municipiului București sau ai biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, precum și dosarele cuprinzând copiile de pe listele electorale permanente și tabelele utilizate în cadrul secțiilor de votare, precum și declarațiile pe propria răspundere prevăzute de art. 44 alin. (4), după caz, însoțite de ștampila biroului electoral respectiv se înaintează cu pază înarmată la Biroul Electoral Central, în cel mult 48 de ore de la primirea ultimului proces-verbal de la birourile electorale ale secțiilor de votare”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 50, alin. (3) se modificăși va avea următorul conținut:

„(3) Procesul-verbal prevăzut la alin. (1), împreună cu procesele-verbale primite de la birourile electorale ale secțiilor de votare, precum și cu toate contestațiile și întâmpinările primite de competența Biroului Electoral Central, formând un dosar sigilat, ștampilat și semnat de membrii biroului electoral județean, ai biroului electoral al sectorului municipiului București sau ai biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, însoțite de ștampila biroului electoral respectiv se înaintează cu pază înarmată la Biroul Electoral Central, în cel mult 48 de ore de la primirea ultimului proces-verbal de la birourile electorale ale secțiilor de votare”.

 

Art. 51 alin. (5)-(6) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (abrogat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 51, alin. (5)-(6) prevedeau:

„(5) Biroul Electoral Central predă Autorității Electorale Permanente dosarele cuprinzând copiile de pe listele electorale permanente și tabelele utilizate în cadrul secțiilor de votare la ambele tururi de scrutin, precum și declarațiile pe propria răspundere prevăzute la art. 44 alin. (4). La sesizarea partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice, alianțelor electorale și a candidaților independenți care participă la alegeri, făcută în cel mult 15 zile de la data validării rezultatului fiecărui tur de scrutin și însoțită de probele pe care se întemeiază, Autoritatea Electorală Permanentă verifică copiile de pe listele electorale permanente și tabelele utilizate în cadrul secțiilor de votare la care se referă sesizarea, în vederea descoperirii cazurilor în care o persoană a votat fără a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori la același tur de scrutin. Termenul de verificare a listelor electorale utilizate în cadrul secțiilor de votare este de 6 luni de la primirea acestora. În situația în care Autoritatea Electorală Permanentă descoperă indicii privind săvârșirea infracțiunilor prevăzute la art. 387 din Codul penal, sesizează organele de urmărire penală competente.

(6) La expirarea termenului prevăzut la alin. (5) pentru verificarea copiilor de pe listele electorale permanente și a tabelelor utilizate în cadrul secțiilor de votare, Autoritatea Electorală Permanentă asigură arhivarea lor electronică, precum și a declarațiilor pe propria răspundere prevăzute de art. 44 alin. (4) și (5) de către un furnizor de servicii de arhivare electronică, conform Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 51, alin. (5)-(6) se abrogă.

 

Art. 55 lit. r^1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 55, lit. r^1) prevedea:

„Constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni, următoarele fapte:

(…)

r^1) nerespectarea dispozițiilor art. 44 alin. (8) privind prezența altor persoane în cabina de vot;”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 55, lit. r^1) se modificăși va avea următorul conținut:

„Constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni, următoarele fapte:

(…)

r^1) nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot;”.

 

Art. 56 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 56, alin. (1) prevedea:

„(1) Contravențiile prevăzute la art. 55 lit. b), c), d), e), g), j), k), l), m), o), p), ș), ț), u), v), z), ab) și ac) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, cele de la lit. f), h), q), t), w), x) și aa), cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a), i), n), r), s) și y), cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 56, alin. (1) se modificăși va avea următorul conținut:

„(1) Contravențiile prevăzute la art. 55 lit. b), c), d), e), g), j), k), l), m), o), p), ș), ț), u), v), z), ab) și ac) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, cele de la lit. f), h), q), t), w), x) și aa), cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a), i), n), r), r^1), s) și y), cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei”.

 

Art. 56 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 56 alin. (2), lit. a) prevedea:

„(2) Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 55 și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către:

a) ofițerii, agenții și subofițerii din cadrul Poliției Române, Poliției de Frontieră Română și Jandarmeriei Române, precum și polițiștii comunitari*), pentru faptele prevăzute la art. 55 lit. i), k), l), n), o), q), r), t), w), z) și aa);”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 56 alin. (2), lit. a) se modificăși va avea următorul conținut:

„(2) Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 55 și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către:

a) ofițerii, agenții și subofițerii din cadrul Poliției Române, Poliției de Frontieră Română și Jandarmeriei Române, precum și polițiștii locali, pentru faptele prevăzute la art. 55 lit. i), k), l), n), o), q), r), r^1), t), w), z) și aa);”.

 

Art. 65 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 65 prevedea:

„Art. 65

(1) Cel mai târziu în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, Guvernul stabilește prin hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Administrației și Internelor, programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României, bugetul și cheltuielile necesare în vederea pregătirii, organizării și desfășurării scrutinului, modelul copiei de pe lista electorală permanentă, modelele tabelelor prevăzute la art. 9, modelul ștampilei Biroului Electoral Central, a biroului electoral județean, a biroului electoral al sectorului municipiului București, a biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, modelul ștampilei de control a secției de votare și modelul ștampilei cu mențiunea „VOTAT”, modelul buletinului de vot, modelul timbrului autocolant, condițiile de tipărire, gestionare și utilizare a acestora, măsurile care trebuie luate de autoritățile publice centrale și locale pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor.

(2) În cel mult 15 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, Autoritatea Electorală Permanentă stabilește prin hotărâre, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, modelul cererii de înregistrare a candidaturii, modelul cererii de renunțare la candidatură și modelul declarației de acceptare a candidaturii.

(3) În cel mult 15 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, Guvernul stabilește prin hotărâre, la propunerea Institutului Național de Statistică și a Autorității Electorale Permanente, modelele proceselor-verbale de consemnare și centralizare a rezultatelor votării”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 65 se modificăși va avea următorul conținut:

„Art. 65

(1) Cel mai târziu în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, Guvernul stabilește prin hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Interne, programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României, bugetul și cheltuielile necesare în vederea pregătirii, organizării și desfășurării scrutinului, precum și măsurile care trebuie luate de autoritățile publice centrale și locale pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor.

(2) În cel mult 5 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, Autoritatea Electorală Permanentă stabilește prin hotărâri, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, următoarele:

a) modelul propunerii de candidatură și modelul cererii de renunțare la candidatură;

b) modelul listei electorale permanente, modelul listei electorale suplimentare și modelul extrasului din listele electorale;

c) modelele ștampilei Biroului Electoral Central, ștampilei biroului electoral județean, ștampilei biroului electoral al sectorului municipiului București, ștampilei biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, ștampilei de control a secției de votare, ștampilei cu mențiunea «VOTAT» și timbrului autocolant, precum și condițiile de confecționare, gestionare și utilizare a acestora;

d) modelul buletinului de vot utilizat în secțiile de votare din țară, modelul buletinului de vot utilizat în secțiile de votare din străinătate și modelul buletinului de vot prin corespondență, precum și condițiile de confecționare, gestionare și utilizare a acestora;

e) modelele proceselor-verbale de consemnare și centralizare a rezultatelor votării.

(3) Autoritatea Electorală Permanentă stabilește, prin hotărâre, normative privind logistica electorală utilizată în localurile de vot”.

 

Art. 66 alin. (5) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 66, alin. (5) prevedea:

„(5) Autoritatea Electorală Permanentă achiziționează aplicațiile și/sau serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru Președintele României, în condițiile legii”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 66, alin. (5) se modificăși va avea următorul conținut:

„(5) Autoritatea Electorală Permanentă asigură, în condițiile legii, aplicațiile și/sau serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru Președintele României”.

 

Art.  67 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 67 prevedea:

„Art. 67

(1) Pentru sprijinirea activității Biroului Electoral Central, a birourilor electorale județene și a birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, Ministerul Administrației și Internelor, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, Institutul Național de Statistică și orice altă autoritate publică desemnată, asigură personalul tehnic auxiliar necesar. Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul Institutului Național de Statistică și al oricărei alte autorități publice desemnate, asigură personalul tehnic auxiliar necesar biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

(2) Pe perioada cât funcționează birourile electorale, membrii acestora, statisticienii și personalul tehnic auxiliar se consideră detașați și primesc o indemnizație pe zi de activitate, stabilită prin hotărâre a Guvernului.

(3) Pentru indemnizația prevăzută la alin. (2) se datorează, se reține și se virează numai impozitul pe venit, conform legii.

(3^1) Fac excepție de la prevederile art. 24 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, aprobată prin Legea nr. 227/2009, cu modificările și completările ulterioare, achizițiile publice aferente realizării măsurilor necesare pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României.

(4) Pe toată perioada exercitării atribuțiilor privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României, instituțiile la care sunt angajați salariații prevăzuți la alin. (2) le asigură acestora drepturile salariale cuvenite, potrivit legii”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 67 se modificăși va avea următorul conținut:

„Art. 67

(1) Pe durata funcționării birourilor electorale, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și locțiitorii acestora se consideră detașați și primesc pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 190 lei, dar nu mai mult de 5 zile pentru primul tur de scrutin și de 3 zile pentru al doilea tur de scrutin. Ceilalți membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară primesc pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 100 lei, dar nu mai mult de 5 zile pentru primul tur de scrutin și de 3 zile pentru al doilea tur de scrutin.

(2) Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, locțiitorii acestora, respectiv membrii care îndeplinesc atribuțiile ce revin operatorilor de calculator primesc pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 380 lei, dar nu mai mult de 5 zile pentru fiecare tur de scrutin. Ceilalți membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate primesc pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 190 lei, dar nu mai mult de 5 zile pentru fiecare tur de scrutin.

(3) Membrii Biroului Electoral Central, membrii birourilor electorale județene, ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, membrii biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, statisticienii, informaticienii și personalul tehnic auxiliar se consideră detașați și primesc pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 150 lei.

(4) Pe durata funcționării birourilor electorale, autoritățile și instituțiile publice la care sunt angajate persoanele prevăzute la alin. (1) – (3) le asigură acestora plata drepturilor salariale, a indemnizațiilor de detașare, precum și a oricăror alte diurne și drepturi bănești cuvenite potrivit legii.

(5) Primirea indemnizației prevăzute la alin. (1) – (3) nu afectează dreptul de a primi alte diurne, indemnizații, pensii sau alte drepturi bănești cuvenite în baza unor legi speciale.

(6) Indemnizațiile acordate membrilor birourilor electorale, statisticienilor, informaticienilor și personalului tehnic auxiliar pentru executarea atribuțiilor privind organizarea și desfășurarea alegerilor prevăzute la alin. (1) – (3) reprezintă venituri din alte surse în sensul art. 114 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru acestea datorându-se și virându-se numai impozitul pe venit potrivit legii.

(7) Plata indemnizațiilor prevăzute la alin. (1) – (3), (8) și (9) se face pe baza listelor de prezență aprobate de președinții birourilor electorale, prin zi de activitate înțelegându-se munca desfășurată pe parcursul unei zile calendaristice, indiferent de numărul de ore prestate, dar nu mai puțin de 6 ore pe zi. În cazul informaticienilor, plata indemnizațiilor se face pe baza fișelor de pontaj emise de Autoritatea Electorală Permanentă.

(8) Membrii Biroului Electoral Central, statisticienii, informaticienii și personalul tehnic auxiliar al acestuia, precum și personalul Ministerului Afacerilor Interne care aplică măsuri de menținere și asigurare a ordinii și liniștii publice la acest birou au dreptul la o indemnizație de protocol de 10 lei de persoană pentru apă, cafea și gustări pentru fiecare zi de activitate.

(9) Membrii birourilor electorale, statisticienii, informaticienii și personalul tehnic auxiliar al acestora, operatorii de calculator ai secțiilor de votare, care participă la realizarea operațiunilor legate de desfășurarea alegerilor pentru Președintele României, precum și personalul Ministerului Afacerilor Interne care aplică măsuri de menținere și asigurare a ordinii și liniștii publice sau care este în misiune de pază la aceste birouri au dreptul în ziua votării la o indemnizație de protocol de 10 lei de persoană pentru apă, cafea și gustări.

(10) Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară au dreptul să primească la cerere o zi liberă plătită de la locul de muncă, în ziua următoare datei votării, pe baza adeverinței eliberate în acest sens de către biroul electoral județean, biroul electoral al sectorului municipiului București sau Autoritatea Electorală Permanentă, după caz.

(11) Prin derogare de la Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, indemnizația de protocol prevăzută la alin. (8) și (9) este venit neimpozabil și este exceptată de la plata contribuțiilor sociale.

(12) Pentru sprijinirea activității birourilor electorale județene și a birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, Institutul Național de Statistică și orice altă autoritate publică desemnată, asigură personalul tehnic auxiliar necesar. Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul Institutului Național de Statistică și al oricărei alte autorități publice desemnate, asigură personalul tehnic auxiliar necesar biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

(13) La cerere, membrii birourilor electorale primesc o adeverință semnată de președintele secției de votare care să ateste participarea lor în secție”.

 

Art. 69 alin. (1^1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (introdus prin Legea  nr. 148/2019)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 69, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul conținut:

(1^1) Termenele pe ore prevăzute de prezenta lege încep să curgă de la ora 0,00 a zilei următoare”.

 

Art. 70 alin. (1)-(2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 70, alin. (1)-(2) prevedeau:

„(1) Buletinele de vot întrebuințate sau neîntrebuințate, cele nule, procesele-verbale și ștampilele necesare votării, celelalte materiale utilizate în procesul electoral, primite de instanțele judecătorești de la birourile electorale județene, birourile sectoarelor municipiului București, de la biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, după caz, sau de la birourile electorale ale secțiilor de votare, documentele primite de Curtea Constituțională de la Biroul Electoral Central, precum și listele de susținători aflate la Curtea Constituțională și cele primite de Autoritatea Electorală Permanentă de la Biroul Electoral Central sunt păstrate în arhivă, separat de celelalte documente, timp de 3 luni de la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) După expirarea termenului prevăzut la alin. (1), instanțele judecătorești, cu sprijinul instituțiilor prefectului, respectiv Curtea Constituțională și Autoritatea Electorală Permanentă vor preda pe bază de proces-verbal, pentru topire, operatorilor economici specializați buletinele de vot întrebuințate sau neîntrebuințate, cele nule, procesele-verbale și ștampilele necesare votării, celelalte materiale utilizate în procesul electoral, precum și listele de susținători”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 70, alin. (1)-(2) se modificăși vor avea următorul conținut:

„(1) Buletinele de vot întrebuințate, buletinele de vot neîntrebuințate, cele nule, listele electorale utilizate, ștampilele necesare votării, celelalte materiale utilizate în procesul electoral, primite de instanțele judecătorești de la birourile electorale județene, birourile sectoarelor municipiului București, de la biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, după caz, sau de la birourile electorale ale secțiilor de votare, documentele primite de Curtea Constituțională de la Biroul Electoral Central, precum și listele de susținători aflate la Curtea Constituțională și cele primite de Autoritatea Electorală Permanentă de la Biroul Electoral Central sunt păstrate în arhivă, separat de celelalte documente, timp de 6 luni de la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) După expirarea termenului prevăzut la alin. (1), instanțele judecătorești, cu sprijinul instituțiilor prefectului, respectiv Curtea Constituțională și Autoritatea Electorală Permanentă vor preda pe bază de proces-verbal, pentru topire, operatorilor economici specializați buletinele de vot întrebuințate, neîntrebuințate, cele nule, listele electorale utilizate, procesele-verbale și ștampilele necesare votării, celelalte materiale utilizate în procesul electoral, precum și listele de susținători”.

 

Art.  71 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 71 prevedea:

„Art. 71

(1) Regia Autonomă „Monitorul Oficial” realizează imprimarea buletinelor de vot, modelele tabelelor prevăzute la art. 9 și celelalte imprimate și materiale necesare desfășurării procesului electoral, până cel mai târziu cu 10 zile înainte de data alegerilor.

(2) Regia Autonomă „Monitorul Oficial” asigură editarea și tipărirea de broșuri cuprinzând variante actualizate ale reglementărilor legale privind alegerile prezidențiale, inclusiv în limbi de circulație internațională, precum și alte materiale de informare realizate de Autoritatea Electorală Permanentă”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 71 se modificăși va avea următorul conținut:

„Art. 71

(1) Regia Autonomă «Monitorul Oficial» asigură imprimarea buletinelor de vot, a tipizatelor prevăzute de lege, precum și a broșurilor destinate birourilor electorale. Buletinele de vot se capsează sau se lipesc.

(2) Hârtia necesară pentru imprimarea materialelor prevăzute la alin. (1) se asigură și se livrează de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, la preț de înregistrare în contabilitate la valorile specificațiilor tehnice ale produsului aflat pe stoc, în condițiile legii.

(3) Cantitatea de hârtie aflată în ambalaje originale intacte, rămasă neutilizată, se restituie de către Regia Autonomă «Monitorul Oficial» unităților teritoriale ale Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale de unde a fost livrată, în termen de 10 zile de la data încheierii perioadei electorale, pe bază de proces-verbal de predare-preluare.

(4) Plata hârtiei efectiv consumate, după restituirea prevăzută la alin. (3), facturată la preț de înregistrare în contabilitate, se face de către Autoritatea Electorală Permanentă, în termen de 30 de zile de la data încheierii perioadei electorale”.

 

Sintagma „listele electorale permanente” din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în tot textul actului normativ, sintagma „copiile de pe listele electorale permanente” se înlocuiește cu sintagma „listele electorale permanente”.  

 

Sintagma „liste electorale suplimentare” din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în tot textul actului normativ, sintagma „tabele electorale” se înlocuiește cu sintagma „liste electorale suplimentare”.  

 

Sintagma „lista electorală suplimentară” din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în tot textul actului normativ, sintagma „tabelul prevăzut la art. 9 alin. (1)” se înlocuiește cu sintagma „lista electorală suplimentară”.  

 

Sintagma „extrasul din listele electorale” din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în tot textul actului normativ, sintagma „tabelul prevăzut la art. 9 alin. (2)” se înlocuiește cu sintagma „extrasul din listele electorale”.  

 

Sintagma „Ministerul Afacerilor Interne” din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în tot textul actului normativ, sintagma „Ministerul Administrației și Internelor” se înlocuiește cu sintagma „Ministerul Afacerilor Interne”.  

 

Sintagma „paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne” din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României (modificat prin Legea  nr. 148/2019)

  

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în tot textul actului normativ, sintagma „pază înarmată” se înlocuiește cu sintagma „paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne”.  

Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României – modificări (Legea nr. 148/2019) was last modified: august 7th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.