Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale – modificări (O.U.G. nr. 71/2020)

18 mai 2020
Vizualizari: 1193

Actul modificat

Actul modificator

Sumar

Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (MApN)

(M. Of. nr. 867 din 2 noiembrie 2017; cu modif. ult.)

 

O.U.G. nr. 71/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (MApN)

(M. Of. nr. 402 din 15 mai 2020)

– introduce: art. 8 alin. (3), art. 13 alin. (1) lit. e), art. 13 alin. (4), art. 16^1;

 

– modifică: art. 7 alin. (1)-(2), art. 8 alin. (2), art. 70;

– abrogă: art. 7 alin. (8), art. 11, art. 23.

 

În M. Of. nr. 402 din 15 mai 2020 a fost publicată O.U.G. nr. 71/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale.

Astfel, respectivul act normativ aduce unele modificări, dar și completări Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale.

 

În continuare, vă prezentăm modificările și completările aduse Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale.

 

Art. 7 alin. (1)-(2) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (modificat prin O.U.G. nr. 71/2020)

 

Vechea reglementare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

În vechea reglementare, la art. 7, alin. (1)-(2) prevedeau:

„(1) Structurile centrale ale Ministerului Apărării Naționale, subordonate nemijlocit ministrului apărării naționale, sunt:

a) Statul Major al Apărării;

b) Departamentul pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale;

c) Departamentul pentru armamente;

d) Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului;

e) Direcția generală de informații a apărării;

f) Secretariatul general;

g) Direcția generală management resurse umane;

h) Corpul de control și inspecție;

i) Direcția generală financiar-contabilă;

j) Direcția generală juridică;

k) Direcția audit intern;

l) Direcția medicală;

m) Direcția domenii și infrastructuri;

n) Direcția informare și relații publice;

  1. o) Direcția de prevenire și investigare a corupției și fraudelor.

(2) În subordinea nemijlocită a ministrului apărării naționale se mai regăsesc: Grupul consilierilor, Cabinetul ministrului, Direcția instanțelor militare, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central «Dr. Carol Davila», Purtătorul de cuvânt, precum și alte structuri stabilite prin lege”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 7, alin. (1)-(2) se modifică și vor avea următorul conținut:

(1) Structurile centrale ale Ministerului Apărării Naționale, subordonate nemijlocit ministrului apărării naționale, sunt:

a) Statul Major al Apărării;

b) Departamentul pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale;

c) Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului;

d) Direcția generală de informații a apărării;

e) Secretariatul general;

f) Direcția generală pentru armamente;

g) Direcția generală management resurse umane;

h) Corpul de control și inspecție;

i) Direcția generală financiar-contabilă;

j) Direcția generală juridică;

k) Direcția audit intern;

l) Direcția domenii și infrastructuri;

m) Direcția informare și relații publice;

n) Direcția de prevenire și investigare a corupției și fraudelor.

(2) În subordinea nemijlocită a ministrului apărării naționale se mai regăsesc: Grupul consilierilor, Cabinetul ministrului, Direcția instanțelor militare, purtătorul de cuvânt, Clubul Sportiv al Armatei «Steaua», precum și alte structuri stabilite prin lege”.

 

Art. 7 alin. (8) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (abrogat prin O.U.G. nr. 71/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 7 , alin. (8) prevedea:

„(8) În compunerea Ministerului Apărării Naționale mai sunt organizate și funcționează în subordinea ministrului apărării naționale următoarele structuri: Universitatea Națională de Apărare«Carol I“, Academia Tehnică Militară, Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu» și Clubul Sportiv al Armatei «Steaua»”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 7 , alin. (8) se abrogă.

 

Art. 8 alin. (2) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (modificat prin O.U.G. nr. 71/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 8, alin. (2) prevedea:

„(2) Statul Major al Apărării are în subordine, pe lângă structurile prevăzute la alin. (1), și structura de forțe”.

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 8, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) Statul Major al Apărării are în subordine, pe lângă tipurile de structuri prevăzute la alin. (1), structura de forțe, Direcția medicală, Universitatea Națională de Apărare «Carol I» și Academia Tehnică Militară «Ferdinand» I”.

 

Art. 8 alin. (3) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (introdus prin O.U.G. nr. 71/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 8, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul conținut:

„(3) Direcția medicală este asimilată structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naționale”.

 

Art. 11 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (abrogat prin O.U.G. nr. 71/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 11 prevedea:

„Art. 11

(1) Departamentul pentru armamente elaborează și coordonează implementarea politicilor de achiziții în cadrul ministerului, fundamentează sub aspect tehnic politicile de înzestrare, elaborează, coordonează și pune în practică strategiile de achiziții pentru sistemele de armamente și echipamentele majore, inclusiv prin programele specifice asistenței de securitate acordate României de către guvernele străine și organizațiile internaționale, în calitate de structură de reglementare în domeniul achizițiilor publice la nivelul ministerului, asigură managementul programelor de achiziție cu sisteme de armamente și echipamente majore și al contractelor aferente, asigură managementul activităților de testare și evaluare de dezvoltare, analize, audituri tehnice și acceptanțe aferente sistemelor de armamente și echipamentelor majore, încheie înțelegeri tehnice, planifică și desfășoară activitatea de cooperare internațională în domeniul armamentelor, gestionează relația cu industria națională de apărare.

(2) Departamentul pentru armamente coordonează activitatea de cercetare-dezvoltare de protecție a drepturilor de proprietate industrială asupra rezultatelor cercetării în domeniul apărării, precum și participarea structurilor specializate din cadrul ministerului la proiectele și programele de cercetare-dezvoltare inițiate la nivelul NATO și UE.

(3) Departamentul pentru armamente reprezintă autoritatea națională în domeniul activității de supraveghere a managementului calității la furnizorii de produse militare și prestatorii de servicii în domeniul apărării și de aplicare a cerințelor NATO și UE de asigurare a calității în domeniul apărării, prin evaluarea, certificarea și supravegherea furnizorilor și prestatorilor în legătură cu îndeplinirea acestor cerințe.

(4) Departamentul pentru armamente elaborează reglementările specifice și coordonează activitatea de standardizare tehnică, de metrologie și de funcționare în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil, realizează controlul specific domeniului de competență pentru exporturile, importurile și alte operațiuni cu produse militare și cu dublă utilizare și coordonează activitățile privind aprobarea suspendării drepturilor vamale la anumite armamente și echipamente militare, în condițiile legii.

(5) Departamentul pentru armamente coordonează activitatea de formare, specializare și perfecționare a ofițerilor în domeniul tehnico-ingineresc, precum și a altor specialiști necesari armatei, prin intermediul instituțiilor de învățământ din subordine sau coordonare”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 11 se abrogă.

 

Art. 13 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (introdus prin O.U.G. nr. 71/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 13 alin. (1), după lit. d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul conținut:

„(1) Statul Major al Apărării asigură, conform legii:
(…)

e) coordonarea asistenței medicale a personalului armatei și a cadrelor militare în rezervă și în retragere, asigurarea sanitar-veterinară, implementarea politicii naționale de sănătate la nivelul Ministerului Apărării Naționale, organizarea învățământului medico-militar și elaborarea concepției privind funcționarea serviciilor medicale și sanitar-veterinar”.

 

Art. 13 alin. (4) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (introdus prin O.U.G. nr. 71/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 13, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul conținut:

„(4) Statul Major al Apărării, prin Direcția medicală, are în subordine spitalele militare, Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială «General doctor aviator Victor Anastasiu» și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino»”.

 

Art. 16^1 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (introdus prin O.U.G. nr. 71/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, după art. 16 se introduce un nou articol, art. 16^1, cu următorul conținut:

„Art. 16^1

(1) Direcția generală pentru armamente elaborează și coordonează implementarea politicilor de achiziții în cadrul ministerului, fundamentează sub aspect tehnic politicile de înzestrare, elaborează, coordonează și pune în practică strategiile de achiziții pentru sistemele de armamente și echipamentele majore, inclusiv prin programele specifice asistenței de securitate acordate României de către guvernele străine și organizațiile internaționale, în calitate de structură de reglementare în domeniul achizițiilor publice la nivelul ministerului, asigură managementul programelor de achiziție cu sisteme de armamente și echipamente majore și al contractelor aferente, asigură managementul activităților de testare și evaluare pentru dezvoltare, analize, audituri tehnice și acceptanțe aferente sistemelor de armamente și echipamentelor majore, încheie înțelegeri tehnice, planifică și desfășoară activitatea de cooperare internațională în domeniul armamentelor și gestionează relația cu industria națională de apărare.

(2) Direcția generală pentru armamente coordonează activitatea de cercetare-dezvoltare, de protecție a drepturilor de proprietate industrială asupra rezultatelor cercetării în domeniul apărării, precum și participarea structurilor specializate din cadrul ministerului la proiectele și programele de cercetare-dezvoltare inițiate la nivelul NATO și UE.

(3) Direcția generală pentru armamente reprezintă autoritatea națională în domeniul activității de supraveghere a managementului calității la furnizorii de produse militare și prestatorii de servicii în domeniul apărării și de aplicare a cerințelor NATO și UE de asigurare a calității în domeniul apărării, prin evaluarea, certificarea și supravegherea furnizorilor și prestatorilor în legătură cu îndeplinirea acestor cerințe.

(4) Direcția generală pentru armamente elaborează reglementările specifice și coordonează activitatea de standardizare tehnică, de metrologie și de funcționare în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil, realizează controlul specific domeniului de competență pentru exporturile, importurile și alte operațiuni cu produse militare și cu dublă utilizare și coordonează activitățile privind aprobarea suspendării drepturilor vamale la anumite armamente și echipamente militare, în condițiile legii”.

 

Art. 23 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (abrogat prin O.U.G. nr. 71/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 23 prevedea:

„Art. 23

Direcția medicală coordonează asistența medicală a personalului armatei și a cadrelor militare în rezervă și în retragere, asigurarea sanitar-veterinară, implementează politica națională de sănătate la nivelul Ministerului Apărării Naționale, organizează învățământul medico-militar, prin Institutul Medico-Militar și structuri de specialitate, și elaborează concepția privind funcționarea serviciilor medicale și sanitar-veterinare”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 23 se abrogă.

 

Art. 70 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale (modificat prin O.U.G. nr. 71/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 70 prevedea:

„Art. 70

Se abilitează ministrul apărării naționale să emită ordine și instrucțiuni privind: ordinea interioară în unitate, serviciul interior, instrucția de front, onorurile și ceremoniile militare, serviciul la bordul navelor militare, tragerile cu armament de infanterie, muzicile militare, disciplina militară, garnizoanele militare, educația fizică militară, zborul aviației militare”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 70 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 70

Se abilitează ministrul apărării naționale să emită ordine și instrucțiuni privind: ordinea interioară în unitate, serviciul interior, instrucția de front, onorurile și ceremoniile militare, serviciul la bordul navelor militare, tragerile cu armament de infanterie, muzicile militare, disciplina militară, garnizoanele militare, educația fizică militară, zborul aviației militare și activitatea de informare și relații publice”.

 

Alte prevederi

 

Conform art. II, subordonarea Direcției medicale la Statul Major al Apărării se realizează cu preluarea și menținerea funcțiilor publice încadrate la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, până la vacantarea acestora, cu respectarea dispozițiilor legale aplicabile funcțiilor public.

Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale – modificări (O.U.G. nr. 71/2020) was last modified: mai 18th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.