Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României – modificări (O.U.G. nr. 59/2019)

9 iul. 2019
Vizualizari: 2730
Actul modificatActul modificatorSumar

Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României

(M. Of. nr. 441 din 23 iunie 2003; cu modif. ult.)

O.U.G. nr. 59/2019 din 3 iulie 2019 pentru modificarea art. 35 din Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României

(M. Of. nr. 553 din 5 iulie 2019)

– modifică: art. 35.

În M. Of. nr. 553 din 5 iulie 2019 s-a publicat O.U.G. nr. 59/2019 din 3 iulie 2019 pentru modificarea art. 35 din Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României.

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României.

 

Art. 35 din Legea nr. 269/2003 (introdus prin O.U.G. nr. 59/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 35 prevedea următoarele aspecte:

„(1) Membrii Corpului diplomatic și consular al României, cu excepția ambasadorilor și a consulilor generali, sunt trimiși în misiune permanentă în străinătate, prin concurs, în funcție de gradul diplomatic sau consular.

(2) Comisia pentru trimiterea în misiune permanentă în străinătate, precum și condițiile și modalitățile de desfășurare a concursului se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.

(3) Funcțiile diplomatice și consulare care devin vacante în cursul unui an calendaristic sunt anunțate cu cel puțin 3 luni înaintea începerii anului respectiv.

(4) Înaintea trimiterii în misiune, membrii Corpului diplomatic și consular al României vor efectua, obligatoriu, un stagiu de pregătire în Ministerul Afacerilor Externe.

(5) Durata misiunii în străinătate este, de regulă, de 4 ani, iar în țările cu climă dificilă este de 3 ani.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 35 se modifică și va avea următoarea structură:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„(1) Membrii Corpului diplomatic și consular al României, cu excepția ambasadorilor extraordinari și plenipotențiari și a consulilor generali care sunt șefi de consulate generale, sunt trimiși în misiune permanentă în străinătate prin ordin al ministrului afacerilor externe, în urma unei proceduri de selecție organizată anual sau ori de câte ori este necesar, pe baza principiilor imparțialității, obiectivității, competenței și dezvoltării carierei diplomatice.

(2) Pot participa la procedura de selecție prevăzută la alin. (1) membrii Corpului diplomatic și consular al României, angajați pe durată nedeterminată în Ministerul Afacerilor Externe, care se află în una dintre următoarele situații:

a) își desfășoară activitatea în administrația centrală;

b) se află în misiune permanentă în serviciul exterior, al cărei termen expiră în cursul anului calendaristic pentru care se organizează procedura de selecție;

c) se află în misiune cu durata determinată de până la 13 luni sau sunt trimiși de Ministerul Afacerilor Externe la organizații interguvernamentale;

d) sunt detașați la alte instituții publice;

e) au contractul de muncă suspendat în condițiile legii, din motive neimputabile, cu condiția încetării cazului de suspendare a contractului individual de muncă la data stabilită pentru trimiterea în misiune.

(3) Situațiile prevăzute la alin. (2) încetează la data trimiterii în misiune.

(4) Pot participa la procedura de selecție, cu respectarea prevederilor alin. (2) și (3) și a condițiilor prevăzute de art. 17 alin. (1) lit. a) – f) și h), și consilierii pentru afaceri europene, angajați ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și funcționarii publici aflați în raporturi de serviciu cu Ministerul Afacerilor Externe, cu acordarea calității de membru al Corpului diplomatic și consular al României pe perioada trimiterii lor în misiune în străinătate cu grade diplomatice sau consulare.

(5) Ministerul Afacerilor Externe afișează anual sau ori de câte ori este nevoie lista posturilor diplomatice și consulare din serviciul exterior, vacante sau care devin vacante în cursul unui an calendaristic, aprobată de ministrul afacerilor externe, atât în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe, cât și în serviciul exterior, prin mijloace care să asigure publicitatea corespunzătoare.

(6) Membrii Corpului diplomatic și consular al României, precum și personalul prevăzut la alin. (4) care îndeplinesc condițiile de participare la procedura de selecție optează pentru posturile cuprinse în lista prevăzută la alin. (5) și prezintă un dosar de înscriere.

(7) Selecția persoanelor înscrise potrivit prevederilor alin. (6) se face de către o comisie anuală de selecție, denumită în continuare Comisia pentru trimiterea în misiune permanentă, constituită prin ordin al ministrului afacerilor externe, având un număr impar de membri și un președinte numit dintre aceștia.

(8) Poate avea calitatea de membru al Comisiei pentru trimiterea în misiune permanentă persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) este membru al Corpului diplomatic și consular al României;

b) deține, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, funcția de secretar de stat, secretar general, secretar general adjunct, director general, director;

c) nu participă la procedura de selecție și nu este soț, soție, rudă sau afin până la gradul al IV-lea inclusiv cu oricare dintre participanții la procedura de selecție ori cu un alt membru al Comisiei pentru trimiterea în misiune permanentă.

(9) Comisia pentru trimiterea în misiune permanentă selectează persoanele înscrise la procedura de selecție, prin votul majorității membrilor, pe baza unui interviu și a dosarului de înscriere. Rezultatul selecției se consemnează într-un proces-verbal și se afișează în administrația centrală și în serviciul exterior prin mijloace care să asigure publicitatea corespunzătoare.

 (10) Selecția prevăzută la alin. (9) are în vedere următoarele:

a) pregătirea și experiența profesională;

b) evaluarea activității profesionale;

c) abilitățile profesionale dovedite pe parcursul carierei;

d) potențialul profesional;

e) necesitățile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

(11) Persoanele înscrise la procedura de selecție pot contesta motivat rezultatul selecției Comisiei pentru trimiterea în misiune permanentă cu privire la propria persoană. Contestațiile se soluționează de către o comisie constituită anual în acest scop, denumită în continuare Comisia pentru soluționarea contestațiilor, formată din trei membri desemnați prin ordin al ministrului afacerilor externe. Poate avea calitatea de membru al Comisiei pentru soluționarea contestațiilor persoana care îndeplinește condițiile prevăzute la alin. (8) și nu are calitatea de membru al Comisiei pentru trimiterea în misiune permanentă.

(12) Soluționarea contestațiilor de către Comisia pentru soluționarea contestațiilor se comunică în scris persoanelor vizate. Rezultatul soluționării contestației unei persoane nu poate influența rezultatele inițiale privind alți participanți la procedura de selecție.

(13) Ministrul afacerilor externe aprobă lista finală a persoanelor selectate pentru trimiterea în misiune permanentă în străinătate, care se afișează în administrația centrală și în serviciul exterior prin mijloace care să asigure publicitatea corespunzătoare a acesteia.

(14) Durata misiunii permanente în străinătate este, de regulă, de 4 ani. În țările cu condiții dificile, durata misiunii permanente în străinătate este, de regulă, de 3 ani. Lista țărilor cu condiții dificile se stabilește prin ordin al ministrului afacerilor externe. Cu excepția ambasadorilor extraordinari și plenipotențiari și a consulilor generali care sunt șefi de consulate generale, durata misiunii permanente poate fi prelungită în funcție de necesități, prin ordin al ministrului afacerilor externe.

(15) Posturile diplomatice și consulare vacante în serviciul exterior care necesită o ocupare urgentă, precum și cele rămase neocupate ca urmare a procedurii de selecție se anunță în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe, prin mijloace care să asigure publicitatea corespunzătoare, ulterior aprobării de către ministrul afacerilor externe. Pentru aceste posturi, ministrul afacerilor externe decide trimiterea în misiune cu durata determinată de până la 13 luni, cu posibilitatea de prelungire, o singură dată, cu până la un an.

(16) Trimiterea în misiune în serviciul exterior are loc după finalizarea unei perioade obligatorii de pregătire specifică în Ministerul Afacerilor Externe.

(17) Aspectele de ordin tehnic și organizatoric ale procedurii de selecție se aprobă prin ordin al ministrului afacerilor externe.”

Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României – modificări (O.U.G. nr. 59/2019) was last modified: iulie 9th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.