Legea nr. 253/2019 privind câinii salvamont – prezentare generală

31 dec. 2019
Vizualizari: 830

În M. Of. nr. 1044 din data de 24 decembrie 2019 a fost publicată Legea nr. 253 din 23 decembrie 2019 privind câinii salvamont. În continuare, ne vom axa pe dispozițiile relevante din conținutul acestui act normativ.

Astfel, art. 1 se axează pe definirea noțiunii de unitate canină de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont, mai precis aceasta reprezintă „echipajul compus dintr-un câine de serviciu și conducătorul său, echipaj care a parcurs formele de pregătire specifice în cadrul Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, respectând regulamentul acestora, și care a absolvit toate verificările anuale”.

Conform art. 2 și art. 3, unitățile canine de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont sunt constituite conform recomandărilor Comisiei Internaționale de Salvare Alpină (ICAR-CISA) și vor fi integrate în serviciile publice salvamont din zonele cu risc de avalanșă, prin încheierea unui contract de voluntariat sau de muncă.

Totodată, din analiza art. 4 rezultă faptul că unitățile canine de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont nu sunt limitate de anumite zone de risc, ci pot fi integrate cu succes și în alte acțiuni care necesită resurse specifice, cum ar fi: cutremur, căutare de suprafață, fără a se limita la acestea.

Potrivit art. 5, în cazul în care conducătorul unității canine de intervenție din cadrul serviciilor publice salvamont este atestat salvator montan sau salvator de subteran, acesta va beneficia de un spor la salariu de 20%, precum și de plata orelor suplimentare efectuate la antrenament sau în acțiunile de căutare.

Mai mult decât atât, art. 7 face referire la îngrijirea câinelui de serviciu din cadrul serviciilor publice salvamont. Astfel, acestuia i se asigură hrană sub formă uscată sau umedă și asistență medicală, tratamente medicale, vaccinări și deparazitări periodice.

Art. 9 precizează faptul că „la scoaterea câinelui din serviciul activ din cadrul serviciilor publice salvamont, conducătorul are dreptul absolut de adopție gratuită, beneficiind în continuare de hrana asigurată de către serviciul Salvamont care a fost ultimul beneficiar al serviciului acestuia.

 

 

Legea nr. 253/2019 privind câinii salvamont – prezentare generală was last modified: decembrie 29th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.