Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice – modificări (Legea nr. 106/2020)

7 iul. 2020
Vizualizari: 1937

Actul modificat

Actul modificator

Sumar

Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței

(M. Of. nr. 205 din 24 martie 2014; cu modif. ult.)

 

 

Legea nr. 106/2020 privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice

(M. Of. nr. 588 din 6 iulie 2020)

modifică: art. 3, art. 9 alin. (1);

introduce: art. 4 alin. (1) lit. h), art. 8 alin. (3^3), art. 9 alin. (3).

 

 

În M. Of. nr. 588 din 6 iulie 2020 s-a publicat Legea nr. 106/2020 privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Astfel, respectivul act normativ aduc unele modificări, dar și completări Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Vă prezentăm, în continuare, modificările și completările aduse Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

 

Art. 3 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice (modificat prin Legea nr. 106/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 3 prevedea:

„Art. 3

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În sensul prezentei legi, violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 3

În sensul prezentei legi, violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima”.

 

Art. 4 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice (introdus prin Legea nr. 106/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 4 alin. (1), după lit. g) se introduce o nouă literă, lit. h), cu următorul conținut:

„(1) Violența domestică se manifestă sub următoarele forme:

(…)

h) violența cibernetică – hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea nonconsensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima”.

 

Art. 8 alin. (3^3) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice (introdus prin Legea nr. 106/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 8, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^3), cu următorul conținut:

„(3^3) Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați asigură coordonarea împreună cu alte ministere în raport cu integrarea unei perspective de egalitate între femei și bărbați în toate politicile, programele și cercetarea în domeniul inteligenței artificiale, pentru a evita potențialele riscuri ale tehnologiei care perpetuează sexismul, stereotipurile de gen și violența cibernetică”.

 

Art. 9 alin. (1) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice (modificat prin Legea nr. 106/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 9, alin. (1) prevedea:

„(1) Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății elaborează și difuzează materiale documentare privind prevenirea, cauzele și consecințele violenței domestice”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 9, alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor elaborează și difuzează materiale documentare privind prevenirea, cauzele și consecințele violenței domestice”.

 

Art. 9 alin. (3) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice (introdus prin Legea nr. 106/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 9, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul conținut:

„(3) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin organismele aflate în coordonare responsabile de prevenirea, analiza, identificarea și reacția la incidente în cadrul infrastructurilor cibernetice, are obligația de a efectua demersurile necesare pentru a dezvolta campanii de sensibilizare publică privind violența cibernetică și să ofere asistență practică autorităților centrale și locale în prevenirea și răspunsul la violența cibernetică. Împreună cu instituțiile prevăzute la art. 8, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor stabilește, promovează și bugetează programe destinate unei game largi de utilizatori, pentru alfabetizare digital”.

Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice – modificări (Legea nr. 106/2020) was last modified: iulie 7th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.