Legea nr. 202/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală

18 sept. 2020
Vizualizari: 1368

Art. 113

Vechea reglementare

„(1) Ministerul Afacerilor Interne, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, asigură hârtia necesară pentru imprimarea buletinelor de vot.

(2) Ministerul Afacerilor Interne repartizează, pe bază de proces-verbal, instituțiilor prefectului cantitățile de hârtie necesare imprimării buletinelor de vot.

(3) Cantitatea de hârtie aflată în ambalaje originale intacte, rămasă neutilizată, se restituie de către instituțiile prefectului unităților teritoriale ale Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale de unde a fost ridicată, în termen de 10 zile de la publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe bază de proces-verbal de predare- preluare.

(4) Plata hârtiei efectiv consumate, după restituirea prevăzută la alin. (3), facturată la preț de înregistrare în contabilitate, se face de către Ministerul Afacerilor Interne, în termen de 30 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(5) Instituțiile prefectului asigură imprimarea buletinelor de vot, în vederea garantării securității acestor documente”.

Noua reglementare

Articolul 113 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale asigură hârtia necesară pentru imprimarea buletinelor de vot, precum și transportul acesteia la Regia Autonomă «Monitorul Oficial».

(2) Cantitatea de hârtie aflată în ambalaje originale intacte, rămasă neutilizată, se restituie Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale de unde a fost ridicată, în termen de 10 zile de la publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe bază de proces-verbal de predare-preluare.

(3) Plata hârtiei efectiv consumate, după restituirea prevăzută la alin. (2), facturată la preț de înregistrare în contabilitate, precum și a transportului hârtiei restituite conform alin. (2) se face de către Ministerul Afacerilor Interne, în termen de 30 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

 

Art. 118 ind. 1

Noua reglementare

După articolul 118 se introduce un nou articol, articolul 1181, cu următorul cuprins:

„(1) În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înțelege partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care, la ultimele alegeri pentru Senat și Camera Deputaților, au întrunit, individual sau într-o alianță, pragul electoral și au obținut mandate de deputat sau de senator sau care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare, dar la data declanșării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membri 7 senatori sau 10 deputați.

(2) Alianțele politice și alianțele electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar sunt asimilate partidelor politice parlamentare”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Anexa 2

Noua reglementare

Anexa nr. 2 se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezenta lege.

 

Legea nr. 288/2015

Art. 4 alin. (4)

Vechea reglementare

„(4) Perioada de înscriere în Registrul electoral al alegătorului cu opțiunea pentru votul prin corespondență la alegerile generale pentru Senat și Camera Deputaților este cea prevăzută la art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015”.

Noua reglementare

„(4) Termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență începe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile și expiră cu 45 de zile înainte de data votării”.

 

Art. 10 alin. (1) lit. d)

Vechea reglementare

„(1) Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență care sunt transmise alegătorului sunt următoarele:(…) d) instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică și termenul în care alegătorul trebuie să depună în cutia poștală sau la oficiul poștal documentele prevăzute la art. 14 alin. (5), astfel încât acestea să fie livrate biroului electoral competent, în termenul prevăzut de lege”.

Noua reglementare

Conform noii reglementări, lit. d) se modifică și va avea următorul cuprins:

„d) instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică datele de utilizator pentru accesarea site-ului de unde alegătorul își poate descărca buletinele de vot și termenul în care alegătorul trebuie să depună în cutia poștală sau la oficiul poștal documentele prevăzute la art. 14 alin. (5), astfel încât acestea să fie livrate biroului electoral competent în termenul prevăzut de lege”.

 

Art. 10 alin. (1) lit. e)

Vechea reglementare

„(1) Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență care sunt transmise alegătorului sunt următoarele:(…) e) buletinul de vot prin corespondență”.

Noua reglementare

Conform noii reglementări, art. 10 alin. (1) lit. e) se abrogă.

 

Art. 13

Vechea reglementare

„Buletinele de vot prin corespondență prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. e) vor avea același format cu buletinele de vot utilizate în cadrul secțiilor de votare organizate în străinătate și vor avea imprimat pe prima pagină mențiunea «Buletin de vot prin corespondență». Imprimarea buletinelor de vot prin corespondență este asigurată prin grija prefectului municipiului București, de către Regia Autonomă «Monitorul Oficial», în termen de 3 zile de data stabilirii machetelor buletinelor de vot”.

Noua reglementare

Articolul 13 va avea următorul cuprins:

„Autoritatea Electorală Permanentă asigură postarea machetelor electronice ale buletinelor de vot prin corespondență pentru Senat și Camera Deputaților sau pentru Președintele României, după caz, pe site-ul prevăzut la art. 10 alin. (1) lit. d), până cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor”.

 

Art. 14 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Alegătorul introduce buletinul de vot ce conține opțiunea sa de vot în plicul interior, pe care îl sigilează”.

Noua reglementare

La articolul 14, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

„(1) Alegătorul descarcă buletinele de vot pentru Senat și Camera Deputaților sau pentru Președintele României, după caz, de pe site-ul prevăzut la art. 10 alin. (1) lit. d), le imprimă, aplică pe opțiunile sale din cadrul acestora timbrele autocolante prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. b) și introduce ambele buletine de vot în plicul interior prevăzut la art. 10 alin. (1) lit. b)”.

 

Legea nr. 334/2006

Art. 30 alin. (3)

Vechea reglementare

„(3) Contribuțiile pentru campania electorală care pot fi depuse de către partidul politic pot
proveni numai din transferuri ale fondurilor provenite din afara campaniei electorale”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 30 alin. (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Prin excepție de la prevederile art. 25 alin. (1) și (2), contribuțiile prevăzute de alin. (1) și (2) pot proveni din veniturile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. d), în acest caz, prin excepție de la prevederile art. 28 alin. (3)-(5), fiind utilizat un cont bancar distinct”.

 

Art. IV din Legea nr. 202/2020

„(1) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegații acreditați, operatorii de calculator, personalul de pază și alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

(2) Achiziția materialelor de protecție sanitară prevăzute la alin. (1) se face de Ministerul Afacerilor Interne, iar transportul și distribuirea acestora se asigură prin grija Ministerului Afacerilor Interne și a instituțiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

(3) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, primarii asigură, cu sprijinul prefecților, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, igiena și dezinfecția localurilor de vot”.

 

Art. V din Legea nr. 202/2020

„Prevederile art. 102 alin. (11)-(13) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 553 din 24 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, nu se aplică funcționarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al Autorității Electorale Permanente care la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt numiți definitiv în funcțiile publice ocupate”.

 

Art. VI din Legea nr. 202/2020

„În termen de 5 zile, Guvernul va modifica în mod corespunzător Hotărârea Guvernului nr. 745/2020 pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020”.

 

Art. VII din Legea nr. 202/2020

„(1) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, înființarea de secții de votare atât în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, cât și în afara acestora, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(2) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cadrul secțiilor de votare în cauză.

(3) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag pe parcursul procesului de votare, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind desfășurarea operațiunilor de votare în secțiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cauză. În acest caz, prevederile Legii nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

(4) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care nu pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(5) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care în sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular nu pot fi asigurate măsurile de protecție sanitară în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 impuse de autoritățile competente din România sau țara de reședință pentru funcționarea secției de votare, aceasta poate fi organizată în orice altă locație din aceeași localitate.

(6) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care materialele necesare desfășurării votării nu pot fi transmise în termen util înaintea zilei votării, acestea vor fi tipărite, respectiv confecționate pe plan local, prin grija misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, conform procedurii stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.

(7) Biroul electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă aduc la cunoștință publică, de îndată, situațiile apărute ca urmare a aplicării alin. (1)-(5)”.

 

Art. VIII din Legea nr. 202/2020

„Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 553 din 24 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, și Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 866 din 19 noiembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se vor republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare”.

Legea nr. 202/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală was last modified: septembrie 18th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.