Legea nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale – modificări (O.U.G. nr. 9/2021)

22 feb. 2021
Vizualizari: 437

Actul modificat

Actul modificatorModificări
Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale

(M. Of. nr. 453 din 25 mai 2006; cu modif. ult.)

 

 

O.U.G. nr. 9/2021 pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale

(M. Of. nr. 174 din 19 februarie 2021)

– modifică: art. 2, art. 15 alin. (2), art. 17, art. 19 alin. (3), art. 22 alin. (1):

 

 

În M. Of. nr. 174 din 19 februarie 2021 s-a publicat O.U.G. nr. 9/2021 pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Astfel, prin respectivul act normativ se aduc unele modificări Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările aduse Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

 

Art. 2 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (modificat prin O.U.G. nr. 9/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 2 prevedea:

„Art. 2

Din Fondul de garantare se asigură plata creanțelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă și din contractele colective de muncă încheiate de salariați cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive de deschidere a procedurii insolvenței și față de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parțiale a dreptului de administrare, denumiți în continuare angajatori în stare de insolvență”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 2 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 2

Din Fondul de garantare se asigură plata creanțelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă și din contractele colective de muncă încheiate de salariați cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive de deschidere a procedurii insolvenței, denumiți în continuare angajatori în stare de insolvență”.

 

Art. 15 alin. (2) din Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (modificat prin O.U.G. nr. 9/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 15, alin. (2) prevedea:

„(2) Perioada prevăzută la alin. (1) este perioada anterioară datei la care se solicită acordarea drepturilor și precedă sau succedă datei deschiderii procedurii insolvenței”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 15, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) Perioada prevăzută la alin. (1) este perioada anterioară datei la care se solicită acordarea drepturilor”.

 

Art. 17 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (modificat prin O.U.G. nr. 9/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 17 prevedea:

„Art. 17

În situația în care se pronunță închiderea procedurii de insolvență, ca urmare a redresării angajatorilor, aceștia sunt obligați să restituie sumele suportate din Fondul de garantare, în termen de 6 luni de la pronunțarea hotărârii de închidere a procedurii”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 17 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 17

(1) În situația în care se pronunță închiderea procedurii de insolvență, ca urmare a redresării angajatorilor, inclusiv în perioada de observație, definită la art. 5 alin. (1) pct. 42 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, aceștia sunt obligați să restituie sumele suportate din Fondul de garantare, în termen de 6 luni de la pronunțarea hotărârii de închidere a procedurii.

(2) Angajatorii prevăzuți la alin. (1) au totodată obligația de a plăti dobândă la nivelul ratei dobânzii de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data efectuării plății creanțelor salariale cuvenite salariaților, pentru sumele suportate în plus din Fondul de garantare, în raport cu contribuțiile plătite de aceștia la Fondul de garantare, restituite în condițiile prevăzute la alin. (1)”.

 

Art. 19 alin. (3) din Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (modificat prin O.U.G. nr. 9/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 19, alin. (3) prevedea:

„(3) Cererile prevăzute la alin. (1) și (2) vor fi însoțite de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunțată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii insolvenței și a fost dispusă măsura ridicării totale sau parțiale a dreptului de administrare”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 19, alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) Cererile prevăzute la alin. (1) și (2) sunt însoțite de documente care atestă că împotriva angajatorului a fost pronunțată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii insolvenței”.

 

Art. 22 alin. (1) din Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale (modificat prin O.U.G. nr. 9/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 22, alin. (1) prevedea:

„(1) În cazul în care angajatorii aflați în situația prevăzută la art. 17 nu restituie de bunăvoie sumele suportate din Fondul de garantare, agențiile teritoriale vor proceda la acțiuni de executare silită”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 22, alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) În cazul în care angajatorii aflați în situațiile prevăzute la art. 17 nu restituie de bunăvoie sumele suportate din Fondul de garantare, agențiile teritoriale vor proceda la acțiuni de executare silit”.

 

Alte dispoziții

Conform art. II, cererile prevăzute la art. 19 alin. (1)-(2) din Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, depuse anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se soluționează potrivit prevederilor legale în vigoare la momentul depunerii acestora.

Potrivit art. III, în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, Guvernul va modifica, în mod corespunzător, Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale – modificări (O.U.G. nr. 9/2021) was last modified: februarie 22nd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.