Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României – modificări (Legea nr. 290/2018)

17 dec. 2018
Vizualizari: 3099

Actul modificat

Actul modificator

Sumar

Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României

(M. Of. nr. 54 – 55 din 27 iulie 1981; cu modif. ult.)

Legea nr. 290/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României

(M. Of. nr. 1052 din 12 decembrie 2018)

– modifică: art. 2-5, anexă – lit. „â”, anexă –  denumirea și componența unităților administrativ-teritoriale pe județe;

introduce: art. 9 alin. (2), art. 10, anexa – tabelul „Documentar –Situație statistic privind organizarea administrativă a teritoriului României”;

abrogă: art. 6-8.

 

În M. Of. nr. 1052 din 12 decembrie 2018, s-a publicat Legea nr. 290/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.

Astfel, prin respectivul act normative aduce unele modificări, dar și completări Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României (M. Of. nr. 54 – 55 din 27 iulie 1981; cu modif. ult.).

 

Una dintre cele mai importante completări aduse respectivei legi este reprezentată de art. 10. Astfel, se interzice orice modificare a limitelor teritoriale ale județelor, orașelor, comunelor și satelor care are ca scop sau efect schimbarea ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale în unitatea administrativ-teritorială în cauză, precum și afectarea drepturilor și libertăților acestora de curgând din Constituție, tratatele și convențiile internaționale la care România este parte.

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările aduse Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.

 

Art. 2-5 din Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României (modificat prin Legea nr. 290/2018)

 

Vechea reglementare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În vechea reglementare, art. 2-5 prevedeau:

„Art. 2

Capitala

Republicii Socialiste România este municipiul București.

Art. 3

Județul este alcătuit din orașe și comune – unități de bază ale organizării administrativ-teritoriale a țării – în funcție de condițiile geografice, economice și social-politice, etnice și de legăturile culturale și tradiționale ale populației.

Art. 4

Orașul este centrul de populație mai dezvoltat din punct de vedere economic, social-cultural și edilitar-gospodăresc.

Orașele care au un număr mai mare de locuitori, o însemnatate deosebită în viața economică, social-politică și cultural-științifică a țării sau care au condiții de dezvoltare în aceste direcții pot fi organizate ca municipii.

Orașele în care își au sediul organele de conducere ale județului sînt orașe-reședință.

Art. 5

Comuna este unitatea administrativ-teritorială care cuprinde populația rurală unită prin comunitate de interese și tradiții, fiind alcătuită din unu sau mai multe sate, în funcție de condițiile economice, social-culturale, geografice și demografice. Prin organizarea comunei se asigură dezvoltarea economică, social-culturală și gospodarească a localităților rurale.

Satul în care își au sediul organele de conducere ale comunei sînt sate-reședință”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2-5 se modifică și vor avea următorul conținut:

„Art. 2

(1) Capitala României este municipiul București.

(2) Municipiul București este organizat în subdiviziuni administrativ-teritoriale numerotate, denumite sectoare.

Art. 3

Județul este alcătuit din orașe și comune – unități de bază ale organizării administrativ-teritoriale a țării – în funcție de condițiile geografice, economice, sociale, entice și de legăturile cultural și tradiționale ale populației.

Art. 4

(1) Orașul este unitatea administrativ-teritorială urbană, caracterizată de o densitate mare a populației și care concentrează activități socio-culturale și activităție conomice predominant neagricole.

(2) Orașele care au un număr mai mare de locuitori, o însemnătate deosebită economică, social și culturală la nivel județean sau național pot fi declarate municipii, în condițiile Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – secțiunea a IV-a – Rețeaua de localități, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 iulie 2001, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Orașele și municipiile sunt alcătuite din localități component sau din localități component și sate ce aparțin orașului, respectiv municipiului, după caz.

(4) Localitatea în care își au sediul autoritățile administrației publice ale orașului sau municipiului este localitate-reședință de oraș, respectiv de municipiu, după caz.

(5) Orașele, respectiv municipiile în care își au sediul autoritățile administrației publice ale județului sunt orașe-reședință de județ, respectiv municipii-reședință de județ.

Art. 5

(1) Comuna este unitate aadministrativ-teritorială rurală, caracterizată de o densitate mai mică a populației, unită prin comunitate de interese și tradiții, în cadrul căreia se desfășoară activități predominant agricole.

(2) Comunele cuprind unul sau mai multe sate.

(3) Satul în care își au sediul autoritățile administrației publice ale commune este sat-reședință de comună”.

 

Art. 6-8 din Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României (abrogat prin Legea nr. 290/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6-8 se abrogă.

 

Art. 9 alin. (2) din Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României (introdus prin Legea nr. 290/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 9, după alin. (1), se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul conținut:

„(2) Pentru fiecare județ, localitățile reședințe de municipii și orașe sunt înscrise la punctul «A. Municipii», respective punctul «B. Orașe», la prima poziție de la coloana «Localități componente ale municipiului» sau la coloana «Localități componente ale orașului», după caz, iar satele-reședință de commune sunt înscrise la punctul «C. Comune», la prima poziție de la rubrica «Satele componente»”.

 

Art. 10 din Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României (introdus prin Legea nr. 290/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 9 se introduce un nou articol, art. 10, cu următorul conținut:

Se interzice orice modificare a limitelor teritoriale ale județelor, orașelor, comunelor și satelor care are ca scop sau efect schimbarea ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale în unitatea administrativ-teritorială în cauză, precum și afectarea drepturilor și libertăților acestora de curgând din Constituție, tratatele și convențiile internaționale la care România este parte”.

 

Anexa – lit. „î” se înlocuiește cu lit „â” din Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României (modificat prin Legea nr. 290/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în anexă, în cazul unităților administrativ-teritoriale care conțin în denumirea acestora litera „î”, aceasta se va înlocui cu litera „â”.

 

Anexa – denumirea și componența unităților administrativ-teritoriale pe județe din Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României (modificat prin Legea nr. 290/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în anexă, denumirea și componența unităților administrativ-teritoriale se vor înlocui cu denumirea și componența unităților administrativ-teritoriale pe județe.

 

Anexa – denumirea și componența unităților administrativ-teritoriale pe județe din Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României (introdus prin Legea nr. 290/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în anexă, se introduce tabelul „Documentar – Situație statistic privind organizarea administrativă a teritoriului României”.

 

Alte dispoziții

Potrivit art. III, înscrierea noii denumiri a unității administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu eliberarea acestora la cerere sau la expirarea termenului de valabilitate. Astfel, înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a prezentei legi în care denumirile unităților administrativ-teritoriale și ale localităților component sunt înscrise cu litera „î” își păstrează valabilitatea.

Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României – modificări (Legea nr. 290/2018) was last modified: decembrie 17th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.