Legea nr. 174/2019 privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România

15 oct. 2019
Vizualizari: 598

Actul publicat în Monitor

Sumar
Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România

(M. Of. nr. 820 din 9 octombrie 2019)

 

Se înființează Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

 

În M. Of. nr. 820 din 9 octombrie 2019 s-a publicat Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

Astfel, prin respectivul act normativ se înființează Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Legii nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

 

Prezentare generală

 

Potrivit  art. 1, se înființează Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, acesta fiind instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Astfel, Muzeul va fi localizat în municipiul București, Calea Victoriei nr. 218, sectorul 1.

Scopul Muzeului este acela de a prezenta și promova istoria, cultura și tradițiile comunităților evreiești din România, cunoașterea în plan intern și internațional a contribuției acestei minorități naționale la evoluția și modernizarea societății românești de-a lungul timpului, protejarea memoriei victimelor Holocaustului, precum și promovarea combaterii antisemitismului.

Prin urmare, patrimoniul Muzeului va include colecții de piese și documente, constituite de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic și/sau alte instituții publice sau private, din țară și din străinătate, precumși din piese provenind din transferuri, donații și achiziții.

Confrom art. 4, finanțarea funcționării și activității Muzeului se asigură din subvenții de la bugetul de stat, prin bugetul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și din venituri proprii provenite din activități specifice, precumși din donații și sponsorizări.

De asemenea, potrivit art. 7, se aprobă transmiterea unui imobil, aflat în domeniul public al statului, din administrarea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România was last modified: octombrie 15th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.