Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie – modificată (Legea nr. 14/2015)

10 mart. 2015
Vizualizari: 1878

Despre

  • M. Of. nr. 144 din 26 februarie 2015
  • Legea nr. 14/2015
  • O.U.G. nr. 38/2014
  • Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie

În M. Of. nr. 144 din 26 februarie 2015, s-a publicat Legea nr. 14/2015 pentru aprobarea O.U.G. nr. 38/2014  pentru modificarea și completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție (rep. M. Of. nr. 143 din 26 februarie 2014; cu modif. ult.).

Legea nr. 14/2015 aprobă și modifică O.U.G. nr. 38 din 18 iunie 2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție.

Vom prezenta, în continuare, modificările aduse Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție prin Legea nr. 14/2015.

Art. 4 alin. (5) Legea nr. 289/2002 (modificată prin Legea nr. 14/2015)

Art. 4 alin. (5) reglementează instituțiile care duc la îndeplinire obiectivele de investiții aferente Programului.

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 4 alin. (5) lit. a) prevedea ca instituție care realizează obiectivele de investiții, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în calitate de autoritate contractantă pentru obiectivele de investiții aferente Programului pentru terenurile din domeniul public sau privat al statului și pentru toate terenurile incluse într-un obiectiv de investiții, indiferent de forma de proprietate, în situația în care în obiectivul de investiții sunt incluse terenuri din domeniul public sau privat al statului. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva organizează procedurile de atribuire a contractelor de servicii având ca obiect întocmirea documentațiilor cadastrale în sistem stereografic de proiecție 1970 și asigură derularea contractelor de servicii pentru toate imobilele din cuprinsul obiectivului de investiții; planul topografic cu amplasamentul obiectivului de investiții cuprinde atât imobilele care se expropriază, cât și cele care rămân în proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice sau proprietatea publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale, identificate cu număr cadastral/număr carte funciară.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 alin. (5) lit. a) prevede ca instituție care realizează obiectivele de investiții: ƒ„Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în calitate de autoritate contractantă pentru obiectivele de investiții aferente Programului pentru terenurile din domeniul public sau privat al statului și pentru toate terenurile incluse într-un obiectiv de investiții, indiferent de forma de proprietate, în situația în care în obiectivul de investiții sunt incluse terenuri din domeniul public sau privat al statului. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva organizează procedurile de atribuire a contractelor de servicii având ca obiect întocmirea documentațiilor cadastrale în sistem stereografic de proiecție 1970 și asigură derularea contractelor de servicii pentru toate terenurile din cuprinsul obiectivului de investiții; planul topografic cu amplasamentul obiectivului de investiții cuprinde atât terenurile care se expropriază, cât și pe cele care rămân în proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice sau proprietatea publică ori privată a unităților administrativ-teritoriale, identificate cu număr cadastral/număr carte funciarăˮ.

 
Art. 9 alin. (4) Legea nr. 289/2002 (modificată prin Legea nr. 14/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 alin. (4) prevedea faptul că exprimarea în scris a acordului de către titularii dreptului de proprietate se făcea în termen de 45 de zile de la data notificării acestora, prin procedura prevăzută la alin. (2) [În situația prevăzută la alin. (1), titularii dreptului de proprietate vor fi notificați de către structurile teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de silvicultură cu privire la: a) necesitatea, utilitatea publică și amplasamentul perdelelor forestiere de protecție; b) posibilitatea de a-și exprima acordul pentru înființarea perdelei forestiere de protecție, urmând să rămână în continuare proprietari și să beneficieze de compensația prevăzută la art. 101 din Legea nr. 46/2008, cu modificările și completările ulterioare; c) posibilitatea declanșării procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică, în cazul în care nu își exprimă acordul].

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 alin. (4) prevede: „Exprimarea în scris a acordului de către titularii dreptului de proprietate se face în termen de 20 de zile de la data notificării acestora, prin procedura prevăzută la alin. (2) [În situația prevăzută la alin. (1), titularii dreptului de proprietate vor fi notificați de către structurile teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de silvicultură cu privire la: a) necesitatea, utilitatea publică și amplasamentul perdelelor forestiere de protecție; b) posibilitatea de a-și exprima acordul pentru înființarea perdelei forestiere de protecție, urmând să rămână în continuare proprietari și să beneficieze de compensația prevăzută la art. 101 din Legea nr. 46/2008, cu modificările și completările ulterioare; c) posibilitatea declanșării procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică, în cazul în care nu își exprimă acordul]ˮ.

Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție – modificată (Legea nr. 14/2015) was last modified: martie 10th, 2015 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.