[Rectificare] Legea nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor – (republicare)

28 nov. 2023
Vizualizari: 1199

Update: Rectificare

În M. Of. nr. 1068 din data de 27 noiembrie 2023 a fost publicată Rectificarea din 27 noiembrie 2023 în cuprinsul Legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 920 din 12 octombrie 2023.

Astfel, în cuprinsul Legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 920 din 12 octombrie 2023, se fac următoarele rectificări:

– la art. 15, în loc de: „…activităților de salubrizare prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) și c)-i) …” se va citi: „…activităților de salubrizare prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) și c)-j) …”

– la art. 43 alin. (2), în loc de: „…activitățile de salubrizare prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) și c)-i)… ” se va citi: „…activitățile de salubrizare prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) și c)-j) …”

– la art. 43 alin. (3), în loc de: „…activitățile de salubrizare prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. b) și j)-l)… ” se va citi: „…activitățile de salubrizare prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. b) și k)-m) …”

– la art. 43 alin. (7), în loc de: „…activitățile de salubrizare prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. j)-l) … ” se va citi: „…activitățile de salubrizare prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. k)-m) …”.


Actul publicat în Monitorul Oficial Sumar
Legea nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților

(M. Of. nr. 920 din 12 octombrie 2023)

Se republică Legea nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților.

 

În M. Of. nr. 920 din data de 12 octombrie 2023 s-a republicat Legea nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților.

Redăm, în cele ce urmează, principalele prevederi ale actului normativ.

Structură

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Autorități și competențe

CAPITOLUL III: Organizarea și funcționarea serviciului de salubrizare

CAPITOLUL IV: Operatori și utilizatori

SECȚIUNEA 1: Operatorii serviciului de salubrizare

SECȚIUNEA 2: Utilizatorii serviciului de salubrizare

CAPITOLUL V: Finanțarea serviciilor de salubrizare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

CAPITOLUL VI: Politica tarifară în domeniul gestionării deșeurilor municipale

SECȚIUNEA 1: Operaționalizarea instrumentelor economice și modalitatea de stabilire a tarifelor și taxelor de salubrizare plătite de utilizatori pe baza instrumentelor economice

SECȚIUNEA 2: Modul de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitățile de salubrizare

SECȚIUNEA 3: Aprobarea tarifelor pentru activitățile de salubrizare

SECȚIUNEA 4: Aprobarea tarifelor distincte de gestionare a fracțiunilor de deșeuri municipale colectate separat în modalitatea de plată a contravalorii serviciului prin tarif

SECȚIUNEA 5: Aprobarea tarifelor/taxelor distincte de gestionare a fracțiunilor de deșeuri municipale colectate separat și a taxei de salubrizare în modalitatea de plată a contravalorii serviciului prin taxă sau prin taxă și tarif

SECȚIUNEA 6: Rolul A.N.R.S.C. în implementarea politicii tarifare în domeniul gestionării deșeurilor

CAPITOLUL VII: Răspunderi și sancțiuni

CAPITOLUL VIII: Dispoziții tranzitorii și finale

 

Art. 12

(1) Gestiunea serviciului de salubrizare se realizează în condițiile Legii nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin următoarele modalități:

a) gestiune directă;

b) gestiune delegată.

(2) Alegerea modalității de gestiune a serviciului de salubrizare se face prin hotărâri ale autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale, în conformitate cu strategiile și programele de salubrizare adoptate la nivelul fiecărei localități, precum și în conformitate cu prevederile Legii nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Indiferent de modalitatea de gestiune adoptată, activitățile specifice serviciului de salubrizare se organizează și se desfășoară pe baza unui regulament al serviciului și a unui caiet de sarcini, aprobate prin hotărâri ale autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale sau ale asociației de dezvoltare intercomunitară, după caz, întocmite în conformitate cu regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare și caietul de sarcini-cadru, elaborate și aprobate de A.N.R.S.C., prin ordin al președintelui acesteia.

Art. 13

Raporturile juridice dintre unitățile administrativ-teritoriale/sectoarele municipiului București sau, după caz, asociațiile de dezvoltare intercomunitară și operatorii serviciului de salubrizare sunt reglementate prin hotărârile de dare în administrare a activității/activităților de salubrizare sau prin contractele de delegare a gestiunii, după caz.

(…)

Art. 36

(1) Aplicarea de către operatori de tarife neaprobate sau mai mari decât cele aprobate este interzisă, iar sumele încasate necuvenit se restituie către bugetele locale sau către utilizatorii de la care au fost încasate.

(2) Tarifele aprobate trebuie să conducă la atingerea următoarelor obiective:

a) asigurarea prestării serviciului de salubrizare la nivelurile de calitate și indicatorii de performanță stabiliți de către autoritățile administrației publice locale sau, după caz, de asociațiile de dezvoltare intercomunitară prin caietul de sarcini, regulamentul serviciului și prin contractele de delegare a gestiunii;

b) realizarea unui raport calitate-cost cât mai bun pentru serviciul de salubrizare prestat pe perioada angajată și asigurarea unui echilibru între riscurile și beneficiile asumate de părțile contractante;

c) asigurarea funcționării eficiente a serviciului de salubrizare și a exploatării bunurilor aparținând domeniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale, afectate serviciului de salubrizare, precum și asigurarea protecției mediului.

(…)

Art. 51

(1) În modalitatea de plată a contravalorii serviciului de salubrizare prin tarif, autoritatea deliberativă a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale are obligația să instituie și să aprobe o taxă de salubrizare pentru utilizatorii care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare fără contract încheiat cu operatorul, de până la de 3 ori mai mare decât nivelul rezultat din tarifele cumulate pentru gestionarea deșeurilor municipale aplicat utilizatorilor cu contract.

(2) Taxa de salubrizare pentru utilizatorii fără contract se stabilește de către autoritățile administrației publice locale ale unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale la un nivel care să fie motivant pentru încheierea contractului de prestări servicii cu operatorul și nu se fundamentează pe elemente de cheltuieli.

(3) Sumele încasate din taxa de salubrizare se utilizează de către autoritățile administrației publice locale ale unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale la plata facturilor lunare emise de operator, la tariful în lei/tonă, pentru acoperirea costurilor de gestionare a cantităților de deșeuri provenite de la utilizatorii fără contract.

(4) Factura pentru acoperirea costurilor de gestionare a cantităților de deșeuri provenite de la utilizatorii fără contract se emite de operator până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestația a fost efectuată și se achită de către autoritățile administrației publice locale în termenul de scadență de 15 zile de la data emiterii facturii. Neachitarea facturii în termenul de scadență atrage penalități de întârziere stabilite conform prevederilor art. 42 alin. (10) din Legea nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(5) Autoritatea deliberativă a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau, după caz, adunarea generală a asociației de dezvoltare intercomunitară are obligația să aprobe, în aplicarea dispozițiilor art. 17 alin. (5) lit. i) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 17/2023, un tarif pentru separarea incorectă a deșeurilor municipale la un nivel de până la 2 ori mai mare decât nivelul rezultat din tarifele cumulate pentru gestionarea deșeurilor municipale.

(…)

Art. 62

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei următoarele fapte, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare:

a) prestarea de către operator a uneia dintre activitățile reglementate de prezenta lege fără aprobarea autorităților administrației publice locale prin hotărârea de dare în administrare, respectiv hotărârea de atribuire a contractului de delegare a gestiunii;

b) atribuirea de către autoritatea administrației publice locale/asociația de dezvoltare intercomunitară a contractelor de delegare a gestiunii pentru activitățile de salubrizare a localităților prevăzute la art. 2 alin. (3), fără respectarea procedurilor legale în vigoare specifice fiecărui tip de contract;

c) încheierea de către primar a contractelor de delegare a gestiunii pentru una dintre activitățile de salubrizare a localităților prevăzute la art. 2 alin. (3) cu un operator care nu deține licență;

d) nerespectarea strategiei locale cu privire la dezvoltarea și funcționarea pe termen mediu și lung a serviciului de salubrizare, aprobată de Consiliul General al Municipiului București, de către autoritățile executive ale sectoarelor municipiului București;

e) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (1).

(2) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei neurmărirea de către primar a întocmirii proiectului de regulament și a caietului de sarcini propriu al serviciului.

(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei nerespectarea de către autoritățile administrației publice locale a obligației de a institui taxe de salubrizare pentru utilizatorii care refuză încheierea contractelor de prestări servicii cu operatorii de salubrizare.

(4) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei fapta de aprindere și/sau ardere a deșeurilor din recipientele de precolectare/colectare sau de ardere a deșeurilor vegetale rezultate de la operațiunile de curățare a spațiilor verzi, arbuștilor, arborilor etc.

(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei refuzul utilizatorului de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorul de salubrizare licențiat în aria de delegare respectivă.

(6) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 300 lei încălcarea dispozițiilor art. 33 alin. (6) lit. d).

(7) Autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale pot stabili, potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, și alte fapte decât cele prevăzute la alin. (1)-(6) care constituie contravenții în domeniul serviciilor de salubrizare.

(…)

Art. 66

Prezenta lege intră în vigoare la un an de la data publicării*) în Monitorul Oficial al României, Partea I.

_______

*) Legea serviciului de salubrizare a localităților a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 8 mai 2006.

Art. 67

Prevederile prezentei legi se completează cu dispozițiile Legii nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele ale Legii privind regimul deșeurilor nr. 211/2011**), republicată.

_______

**) Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 220 din 28 martie 2014, a fost abrogată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 26 august 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 17/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 21 din 9 ianuarie 2023.

Art. 68

Măsurile de natura ajutorului de stat prevăzute în prezenta lege vor fi acordate cu respectarea prevederilor naționale și europene în domeniul ajutorului de stat.

Art. 69

(1) Soluționarea litigiilor dintre unitățile administrativ-teritoriale sau, după caz, dintre asociațiile de dezvoltare intercomunitară și operatori în legătură cu atribuirea, încheierea, executarea, modificarea și încetarea contractelor de delegare a gestiunii, precum și a celor privind acordarea de despăgubiri se realizează potrivit dispozițiilor art. 51 alin. (4) și (41) din Legea nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar cele izvorâte din neplata contravalorii serviciilor furnizate/prestate se soluționează de instanțele competente potrivit legii.

(2) Soluționarea litigiilor civile și de muncă izvorâte din aplicarea prevederilor prezentei legi se face de instanțele de judecată competente, în condițiile legii.

Art. 70

La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă: Ordonanța Guvernului nr. 87/2001 privind serviciile publice de salubrizare a localităților, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 543 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 139/2002, cu modificările și completările ulterioare; art. 3 alin. (1) lit. d) și art. 5 pct. 1 lit. d) din Ordonanța Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 648 din 31 august 2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 3/2003; art. 42 lit. a) și d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deșeurilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 283 din 22 iunie 2000, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 426/2001.

 

[Rectificare] Legea nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților – (republicare) was last modified: noiembrie 28th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.