Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995 – modificări (Legea nr. 301/2024)
Actul modificat |
Actul modificator | Sumar |
Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995
(rep. M. Of. nr. 237 din 19 martie 2018, cu modif. și compl. ult.) |
Legea nr. 301/2024 privind modificarea și completarea Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995
(M. Of. nr. 1212 din 3 decembrie 2024) |
– modifică: art. 4 alin. (2) și (3), art. 15 lit. a) și b), art. 36 alin. (1), art. 42 alin. (1) lit. d), art. 103 alin. (3); – introduce: art. 20 alin. (1^1), art. 42 alin. (1) lit. d^1), art. 58 alin. (6) lit. ș); – abrogă: art. 74 lit. i). Legea nr. 36/1995 va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare. |
În M. Of. nr. 1212 din data de 3 decembrie 2024 s-a publicat Legea nr. 301/2024 privind modificarea și completarea Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995.
În cele ce urmează, vă prezentăm principalele modificări aduse respectivului act normativ.
Art. 4 alin. (2) și (3)
Vechea reglementare
„(2) În cadrul biroului individual își exercită funcția un notar public, angajați cu studii superioare și personal auxiliar.
(3) Societatea profesională se constituie din 2 sau mai mulți notari publici asociați. În cadrul societății profesionale, notarii publici asociați pot angaja personal cu studii superioare și personal auxiliar”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 4, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(2) În cadrul biroului individual își exercită funcția un notar public, angajați cu studii superioare și personal auxiliar, cărora notarul public le poate delega anumite atribuții de natură administrativă, în condițiile stabilite prin regulament.
(3) Societatea profesională se constituie din 2 sau mai mulți notari publici asociați. În cadrul societății profesionale, notarii publici asociați pot angaja personal cu studii superioare și personal auxiliar, cărora notarii publici le pot delega anumite atribuții de natură administrativă, în condițiile stabilite prin regulament”.
Art. 15 lit. a) și b)
Vechea reglementare
„În îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, notarul public are competență generală, cu excepțiile prevăzute în situațiile următoare:
a) procedura succesorală notarială este de competența notarului public din biroul notarial situat în circumscripția teritorială a judecătoriei în care defunctul și-a avut ultimul domiciliu;
b) în cazul moștenirilor succesive, moștenitorii pot alege competența oricăruia dintre notarii publici care își desfășoară activitatea într-un birou individual sau într-o societate profesională din circumscripția teritorială a judecătoriei în care și-a avut ultimul domiciliu acela dintre autori care a decedat cel din urmă;”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 15, literele a) și b) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„a) procedura succesorală notarială este de competența notarului public din biroul notarial situat în circumscripția teritorială a tribunalului în care defunctul și-a avut ultimul domiciliu și se soluționează numai la sediul biroului notarial;
b) în cazul moștenirilor succesive, moștenitorii pot alege competența oricăruia dintre notarii publici care își desfășoară activitatea într-un birou notarial din circumscripția teritorială a tribunalului în care și-a avut ultimul domiciliu acela dintre autori care a decedat cel din urmă;”.
Art. 20 alin. (1^1)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 20, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
„(1^1) Se pot înscrie la concursul de schimbări de sedii notarii publici în funcție la data depunerii cererii de înscriere la concurs”.
Art. 42 alin. (1) lit. d^1)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 42 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, lit. d^1), cu următorul cuprins:
„d^1) pentru neachitarea integrală, la scadență, a impozitelor, tarifelor și a oricăror alte obligații bănești datorate bugetului de stat sau bugetului local, în legătură cu exercitarea profesiei, până la achitarea integrală a debitului și, după caz, a penalităților aferente acestuia;”.
Art. 58 alin. (6) lit. ș)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la articolul 58 alineatul (6), după litera s) se introduce o nouă literă, lit. ș), cu următorul cuprins:
„ș) furnizează, la cererea notarilor publici sau a altor persoane care justifică un interes, date și informații din activitatea Uniunii, cu excepția celor care aduc atingere protecției datelor cu caracter personal, a obligației păstrării confidențialității și a secretului profesional, potrivit statutului”.