Legea insolvenţei persoanelor fizice, în vigoare de la 1 ianuarie

9 ian. 2018
Vizualizari: 1117

Prima pagină a tabloidelor a fost ținută în ultimele zile de un caz de pedofilie. În cele din urmă, suspectul a fost identificat. Din păcate, pentru Poliția Română, persoana reținută lucra în cadrul Poliției Rutiere a Capitalei.

„Eugen Stan, polițistul acuzat că ar fi agresat doi copii într-un lift din Capitală, a fost adus, marți, la Judecătoria Sectorului 6, unde se va judeca cererea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia. (…) Eugen Stan a fost reținut luni de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, el fiind acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de agresiune sexuală asupra unor minori. (…) Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, inclusiv cu privire la eventuala implicare a polițistului în fapte similare”, scrie Agerpres.

În urma acestui caz, care aduce prejudicii de imagine Poliției, ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut schimbarea din funcție a șefului IGPR, Bogdan Despescu.

„«Am cerut clarificări de la conducerea Poliției Române. Am constatat că a făcut o informare prin purtătorul de cuvânt. (…) Până acum, nimeni dintre șefii acestui polițist nu a înțeles să-și asume o responsabilitate. (…) Superficialitatea testărilor a făcut să existe în sistem oameni cu devieri comportamentale. (…) Mă declar total nemulțumită de explicațiile primite. Nu am văzut pe nimeni dintre cei care ocupă funcții să iasă public. (…) A lipsit răspunsul la întrebarea cum de nimeni dintre cei care aveau atribuții nu a știut de aceste devieri comportamentale. (…) Probabil este un caz izolat, dar cu repetiții. (…) Informația primară a fost raportată cu întârziere ministrului. Să avem curajul de a ne asuma că avem probleme în sistem. (…) Explicațiile de aseară le apreciez lacunare. (…) Am cerut schimbarea din funcție a lui Bogdan Despescu», a anunțat ministrul, într-o declarație de presă”, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, continuă seria de întâlniri cu ambasadorii europeni acreditați la București. Luni, ministrul Toader s-a întâlnit cu ambasadoarea Suediei, Anneli Lindahl Kenny.

News.ro relatează că discuțiile vizează „dezvoltarea cadrului juridic bilateral, transferul persoanelor private de libertate, precum și condițiile din penitenciarele din România. De asemenea, ministrul Justiției a discutat cu diplomatul suedez despre raportul Comisiei Europene cu privire la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), potrivit Ministerului Justiției”.

News.ro mai notează că: „Ambasada Suediei se află printre cei șapte semnatari ai comunicatului comun transmis în luna decembrie de șapte reprezentanțe diplomatice în România, care au atras atenția că modificarea în Parlament a legilor justiției, precum și amendamentele depuse la Codurile penale riscă să pună în pericol progresele făcute de țara noastră în domeniul reformelor din justiție. Cele șapte ambasade au avertizat coaliția PSD – ALDE să evite orice acțiune care ar putea slăbi independența justiției și să ceară avizul Comisiei de la Veneția pe legile justiției”.

Legea privind recursul compensatoriu este una dintre soluțiile găsite de Executiv pentru scăderea numărului deținuților din penitenciare și îmbunătățirea condițiilor din închisori, așa cum s-a cerut României prin Raportul MCV.

Potrivit unui comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), citat de Agerpres, „un număr de 941 de persoane au fost puse în libertate, până duminică, urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin Legea privind recursul compensatoriu, iar în cazul a 2.767 de deținuți instanțele au admis liberarea condiționată”.

Așa cum aminteam ieri, formațiunile politice maghiare din România și-au stabilit, printr-o rezoluție, obiective comune.

„Rezoluția semnată luni, la Cluj-Napoca, de cele trei formațiuni politice maghiare (UDMR, PPMT și PCM) arată că se dorește obținerea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc, care ar trebui să devină «o regiune autonomă în limitele sale istorice», cu organism de decizie, cu competențe legislative și executive regionale în domeniile educației, culturii, informării, economiei, dar și în domeniul funcționării propriului aparat de administrație publică”, notează News.ro.

Față de această rezoluție, europarlamentarul Norica Nicolai a avut o primă reacție.

„Președintele Consiliului Național ALDE, Norica Nicolai, a declarat la RFI că rezoluția formațiunilor maghiare din România privind autonomia Ținutului Secuiesc este un act de ostilitate la adresa statului român, care este unul dintre cele mai prietenoase state europene cu minoritățile naționale”, arată News.ro.

Legea insolvenței persoanelor fizice, amânată deja de trei ori, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar nu poate fi aplicată din cauza unor blocaje procedurale. Pe această temă, scrie azi News.ro.

„Teoretic, de la începutul acestui an, românii aflați în incapacitate de plată s-ar putea proteja de executarea silită, însă nu au cui să adreseze dosarul de insolvență. Cele mai importante probleme sunt, în opinia CITR, faptul că nu s-au constituit comisiile de insolvență la nivel local, unde ar trebui să fie depuse dosarele de insolvență, și că nu s-a publicat Lista administratorilor procedurii și lichidatorilor pentru procedura insolvenței persoanelor fizice, adică specialiștii autorizați să se ocupe de acest tip de procedură”, arată News.ro.

Seară frumoasă!

 

Legea insolvenței persoanelor fizice, în vigoare de la 1 ianuarie was last modified: ianuarie 9th, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: