Legea farmaciei nr. 266/2008 – modificări (Legea nr. 160/2018)

13 iul. 2018
Vizualizari: 1536

 

Actul modificat

Actul modificator

Sumar

Legea farmaciei nr. 266/2008 

(rep. M. Of. nr. 85 din 2 februarie 2015; cu modif. ult.)

Legea nr. 160/2018 pentru modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/2008 

(M. Of. nr. 586 din 11 iulie 2018)

  modifică: art. 2 alin. (3);

  introduce: art. 2 alin. (4^1), art. 2^1-2^2, art. 31 alin. (5), art. 38 lit. e)-f).

 

În M. Of. nr. 586 din 11 iulie 2018, s-a publicat Legea nr. 160/2018 pentru modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/2008.

Legea nr. 160/2018 (M. Of. nr. 586 din 11 iulie 2018) aduce modificări, dar și completări Legii farmaciei nr. 266/2008  (rep. M. Of. nr. 85 din 2 februarie 2015; cu modif. ult.).

Noua reglementare prevede posibilitatea de a vinde și elibera online medicamente care se acordă fără prescripție medicală numai de către farmaciile comunitare și drogheriile autorizate potrivit legii și care notifică Ministerului Sănătății intenția de a desfășura această activitate, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.

De asemenea, este precizat și faptul că farmaciile nu au voie să vândă medicamente în regim de autoservire.

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse respectivei legi:

 

Art. 2 alin. (3) din Legea farmaciei nr. 266/2008  (modificat prin Legea nr. 160/2018)

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 2, alin. (3) prevedea:

„(3) În farmaciile comunitare, oficinele locale de distribuție, farmaciile din unitățile medicale aflate în structura ministerelor cu rețea medicală proprie, drogheriile, farmaciile și oficinele locale de distribuție din sistemul penitenciar este interzisă utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2, alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) În incinta farmaciilor comunitare, a oficinelor locale de distribuție, a farmaciilor din unitățile medicale aflate în structura ministerelor cu rețea medicală proprie, a drogheriilor, a farmaciilor și a oficinelor locale de distribuție din sistemul penitenciar este interzisă utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar”.

 

Art. 2 alin. (4^1) din Legea farmaciei nr. 266/2008  (introdus prin Legea nr. 160/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu conținut:

„(4^1) Vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se acordă fără prescripție medicală sunt permise numai în cazul farmaciilor comunitare și drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății”.

 

Art. 2^1-2^2 din Legea farmaciei nr. 266/2008  (introdus prin Legea nr. 160/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 2) se introduc două noi articole, art. 2^1-2^2, cu următorul conținut:

„Art. 2^1

(1) Vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se acordă fără prescripție medicală sunt permise numai în cazul farmaciilor comunitare și drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi și care notifică Ministerului Sănătății intenția de a desfășura această activitate, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății. 

(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) trebuie să conțină denumirea societății, adresa unității farmaceutice de unde sunt livrate medicamentele, adresa site-ului unității farmaceutice prin intermediului căruia se face vânzarea, numele farmacistului responsabil de vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se acordă fără prescripție medicală, data începerii activității. Datele vor fi înscrise ca mențiune pe autorizația de funcționare a unității farmaceutice. 

(3) Orice modificare ulterioară a informațiilor prevăzute la alin. (1) și (2) se comunică Ministerului Sănătății. 

(4) Livrările de medicamente în alte state membre ale Uniunii Europene se realizează cu respectarea legislațiilornaționale ale statelor de destinație. 

(5) Site-ul de internet al unității farmaceutice oferă medicamente prin intermediul serviciilor societățiiinformaționale în conformitate cu prevederile legislației în vigoare privind comerțul electronic șiconține următoarele informații: 

a) datele de contact ale Ministerului Sănătății;

b) o legătură hyperlink la site-ul de internet al Ministerului Sănătății prevăzut la art. 2^2;

c) logoul comun european pentru vânzarea și eliberarea medicamentelor prin intermediul serviciilor societății informaționale, afișat clar pe fiecare pagină a site-ului de internet care are legătură cu oferta de vânzare de medicamente la distanță către populație. Logoul comun trebuie să conțină o legătură hyperlink către poziția în care este înscrisă societatea pe lista prevăzută la art. 2^2 alin. (1) lit. c).

Art. 2^2

(1) Ministerul Sănătății afișează pe pagina proprie de internet următoarele informații: 

a) informații privind legislația națională aplicabilă oferirii de medicamente spre vânzare la distanță către populație prin intermediul serviciilor societății informaționale, inclusiv informații referitoare la faptul că pot exista diferențe între statele membre în ceea ce privește clasificarea medicamentelor și condițiile de furnizare a acestora;

b )informații privind scopul logoului comun european pentru vânzarea și eliberarea medicamentelor prin intermediul serviciilor societății informaționale; 

c) lista unităților farmaceutice care oferă medicamente spre vânzare la distanță către populație prin intermediul serviciilor societății informaționale în conformitate cu prevederile art. 2^1, precum și adresele site-urilor de internet ale acestora;

d) informații generale privind riscurile legate de medicamentele furnizate ilegal populației prin intermediul serviciilor societății informaționale.

(2) Site-ul de internet prevăzut la alin. (1) conține o legătură hyperlink către site-ul de internet creat de Agenția Europeană a Medicamentului”.

 

Art. 31 alin. (5) din Legea farmaciei nr. 266/2008  (introdus prin Legea nr. 160/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 31, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu conținut:

„(5) Controlul și supravegherea privind vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală se exercită de către Ministerul Sănătății”.

 

Art. 38 alin. e)-f) din Legea farmaciei nr. 266/2008  (introdus prin Legea nr. 160/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 38, după lit. d) se introduc două noi litere, lit. e)-f), cu conținut:

e) vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală de către unități farmaceutice cu nerespectarea prevederilor prezentei legi;

f) desfășurarea de activități de distribuție angro de către unitățile farmaceutice autorizate conform prevederilor prezentei legi, cu excepțiasituațiilor prevăzute la art. 2 alin. (7)”.

Legea farmaciei nr. 266/2008 – modificări (Legea nr. 160/2018) was last modified: iulie 13th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.