Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 – modificări (O.U.G. nr. 128/2022)

27 sept. 2022
Vizualizari: 1133

Actele modificate

Actul modificatorSumar

Legea educației naționale nr. 1/2011

(M. Of. nr. 18 din 10 ianuarie 2011)

 

O.U.G. nr. 128/2022 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011

(M. Of. nr. 941 din 26 septembrie 2022)

 

 

  • modifică: art. 129 alin. (1);
  •  introduce: art. 27 alin. (1^7) și (1^8), art. 116 alin. (5) și (6), art. 129 alin. (2^1)-(2^5), art. 137 alin. (2^1) și (2^2), alin. (4^1); art. 141 alin. (2).

În M. Of. nr. 941 din 26 septembrie 2022 s-a publicat O.U.G. nr. 128/2022 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.

Redăm, în cele ce urmează, modificările și completările aduse respectivelor acte normative.

Art. 27 alin. (1^7) și (1^8)

 

Noua reglementare

La articolul 27, după alineatul (1^6) se introduc două noi alineate, alin. (1^7) și (1^8), cu următorul cuprins:
„(1^7) În localitățile în care nu există suficiente creșe și grădinițe se pot dezvolta servicii de educație timpurie complementare de tip ludotecă, grup de joacă, grădiniță comunitară, care vor putea funcționa ca structuri ale unităților de învățământ.
(1^8) Ministerul Educației inițiază hotărârea de Guvern privind organizarea și funcționarea serviciilor de educație timpurie complementare.”

Art. 116 alin. (5) și (6)

 

Noua reglementare
La articolul 116, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin. (5) și (6), cu următorul cuprins:

„(5) Instituțiile de învățământ superior acreditate pot organiza, împreună cu operatori economici, învățământ superior dual, formă de învățământ în care responsabilitățile cu privire la desfășurarea activităților de învățare, predare și evaluare sunt partajate între instituția de învățământ superior acreditată și operatori economici. Instituția de învățământ superior organizează și desfășoară activități de învățare, predare și evaluare, iar operatorii economici organizează activități de învățare prin muncă și participă la evaluare.

(6) Prevederile din prezenta lege referitoare la organizarea, asigurarea calității, admiterea, evaluarea pe parcurs, finalizarea studiilor, precum și întocmirea și eliberarea actelor de studii din învățământul superior se aplică în mod similar și pentru învățământul superior dual.”

Art. 129 alin. (1)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Noua reglementareLa articolul 129, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 129

(1) Instituțiile de învățământ superior pot înființa, singure sau prin asociere, societăți comerciale, fundații, asociații, unități de învățământ preuniversitar, consorții pentru învățământ dual, cu aprobarea senatului universitar, conform prevederilor legale. Condiția ca acestea să se înființeze este aceea ca ele să contribuie la creșterea performanțelor instituției.”

Art. 129 alin. (2^1)-(2^5)

 

Noua reglementare

La articolul129, după alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (21)-(25), cu următorul cuprins:
(2^1) Instituția de învățământ superior încheie cu operatorii economici contractul de parteneriat care stabilește condițiile de colaborare, drepturile și obligațiile părților, precum și costurile asumate de parteneri.

(2^2) La organizarea formei de învățământ superior dual pot contribui și autoritățile administrației publice locale, structurile asociative interesate, respectiv camere de comerț și asociații patronale de ramură, precum și parteneri relevanți la nivel național sau internațional.

(2^3) Pentru derularea activităților, în cazul instituțiilor de învățământ superior de stat, finanțarea se realizează conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației.

(2^4) Operatorii economici acordă burse, cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învățământul universitar, precum și din alte fonduri, pentru învățarea în condiții de calitate.

(2^5) Operatorii economici care încheie contract de parteneriat cu instituțiile de învățământ superior pentru organizarea și desfășurarea formei de învățământ superior dual beneficiază de facilități la plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale, după cum urmează:

a) valoarea cumulată a burselor plătite de către operatorii economici studenților înmatriculați la forma de învățământ superior dual se deduce la plata impozitului pe profit al acestora;

b) valoarea cumulată a investițiilor dedicate activităților de învățare prin muncă se deduce din impozitul pe profit al operatorilor economici.”

art. 137 alin. (2^1) și (2^2)

 

Noua reglementare

La articolul 137, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (21) și (22), cu următorul cuprins:

„(2^1) Curriculumul pentru învățământul superior dual conține activități de învățare, de predare și de învățare prin muncă, precum și de evaluare. Volumul de muncă specific activităților de învățare, de predare și de învățare prin muncă este partajat în mod egal. Volumul de muncă este estimat în concordanță cu ECTS/SECT, exprimându-se în termenii creditelor de studii.

(2^2) După absolvirea studiilor, instituția de învățământ superior eliberează o adeverință care atestă perioada în care studentul a desfășurat activități de învățare prin muncă.”

Art. 137 alin. (4^1)

Noua reglementare

La articolul 137, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (41), cu următorul cuprins:

„(4^1) Învățământul superior dual se organizează:

a) pentru ciclul I – programe de studii universitare de licență, care corespund unui număr de credite cuprins între minimum 180 și maximum 240 de credite;

b) pentru ciclul II – programe de studii universitare de masterat profesional, care corespund unui număr de credite cuprins între minimum 60 și maximum 120 de credite;

c) pentru ciclul III – doctorat profesional.”

Art. 141 alin. (2)

Noua reglementare

La articolul 141, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:<

„(2) În cadrul învățământului superior dual, studentul/studentul doctorand încheie cu instituția de învățământ superior și operatorul economic un contract individual de studii și pregătire practică prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților.”

Legea educației naționale nr. 1/2011 – modificări (O.U.G. nr. 128/2022) was last modified: septembrie 27th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.