Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 și Legea fondului funciar nr. 18/1991 – modificări (Legea nr. 264/2021)

9 nov. 2021
7.278 views

Actele modificate

Actul modificatorSumar
 

Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996

(rep. M. Of. nr. 720 din 24 septembrie 2015)

 

Legea fondului funciar nr. 18/1991

(rep. M. Of. nr. 1 din 5 ianuarie 1998)

Legea nr. 264/2021 pentru modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, precum și pentru modificarea art. 121 din Legea fondului funciar nr. 18/1991

(M. Of. nr. 1065 din 8 noiembrie 2021)

– modifică: art. 9 alin. (34^5), art. 24 alin. (5) și (6), art. 28^1 alin. (1) și (2) și art. 121;

– introduce: art. 28^1 alin. (6)-(8), art. 41 alin. (8^1), art. 41^1.

 

În M. Of. nr. 1065 din 8 noiembrie 2021 s-a publicat Legea nr. 264/2021 pentru modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, precum și pentru modificarea art. 121 din Legea fondului funciar nr. 18/1991.

Redăm, în continuare, principalele modificări și completări aduse respectivelor acte normative.

 

Art. 9 alin. (34^5) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 9, alin. (34^5) se modifică și va avea următorul cuprins:

(34^5) Agenția Națională finanțează lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale în condițiile alin. (341) și (342) într-un cuantum de maximum 84 lei + TVA/carte funciară, care se majorează pentru terenurile situate în extravilan cu coeficienții aferenți categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcție de relief prevăzuți în anexele la Normele de timp pentru operațiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Național de Cartografie, aprobate prin ordin al directorului general al Agenției Naționale. Cuantumul de maximum 84 lei + TVA/carte funciară se majorează pentru terenurile situate în intravilanul comunelor cu un coeficient de 2,6, pentru terenurile situate în intravilanul orașelor, municipiilor și reședințelor de județ se majorează cu un coeficient de 3,1, iar pentru terenurile situate în intravilanul localităților din județul Ilfov și București se majorează cu un coeficient de 3,5. Pentru imobilele situate în zonele de aplicare a Decretului-lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispozițiilor privitoare la cărțile funciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 95 din 27 aprilie 1938, sumele rezultate ca urmare a majorării cuantumului de maximum 84 lei + TVA/carte funciară cu coeficienții aferenți categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcție de relief în cazul imobilelor situate în extravilan sau cu coeficienții aferenți în cazul imobilelor situate în intravilan se majorează cu un coeficient de 1,4.

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 24 alin. (5) și (6) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 24, alin. (5) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(5) Intabularea în cartea funciară a transmisiunii drepturilor reale imobiliare ce operează prin efectul fuziunii/divizării se efectuează pe baza unei documentații cuprinzând:

a) hotărârea instanței de judecată care se pronunță asupra legalității fuziunii/divizării;

b) dovada de înregistrare în registrul comerțului;

c) certificatul de înmatriculare în registrul comerțului;

d) proiectul de fuziune/divizare încheiat în formă autentică.

(6) Pentru autentificarea proiectului de fuziune/divizare, notarul public va solicita extras de carte funciară pentru autentificare.

 

Art. 28^1 alin. (1) și (2) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 28^1, alin. (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

Art. 28^1

(1) Cererea de înscriere, recepție sau avizare va putea fi depusă și online, însoțită de înscrisul prin care se constată actul sau faptul juridic a cărui înscriere se cere sau, după caz, de înscrisul pentru care se solicită recepția sau avizarea.

(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de redarea pe suport informatic a înscrisurilor emise în formă materială, semnate de deponent cu semnătura electronică calificată, prin care certifică că redarea pe suport informatic s-a făcut după originalul sau copia legalizată a înscrisului și că nu a fost alterat conținutul acestuia, sub sancțiunea nulității absolute a înscrierii, recepției sau avizării. Pentru efectuarea înscrierii în cartea funciară, înscrisul pe suport informatic astfel depus are efect juridic echivalent înscrisului original și va sta la baza soluționării cererii.

 

Art. 28^1 alin. (6)-(8) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 28^1, după alin. (5) se introduc trei noi alineate, alin. (6)-(8), cu următorul cuprins:

(6) Arhivarea cererii și a înscrisurilor depuse online, precum și a documentelor emise online de oficiile teritoriale se efectuează prin sistemul integrat de cadastru și carte funciară administrat de către Agenția Națională prin direcția de specialitate. La cererea persoanelor interesate, oficiile teritoriale eliberează copii după aceste înscrisuri, cu mențiunea conform cu exemplarul din sistemul informatic integrat. Originalul sau copia legalizată a înscrisurilor certificate în condițiile alin. (2) se păstrează permanent de către solicitant sau deponent, conform celor precizate pe cererea de recepție și/sau înscriere, în lipsa acestei mențiuni cererea urmând a fi respinsă.

(7) În vederea soluționării cererilor de înscriere, recepție sau avizare depuse online, personalul poate fi detașat de la un oficiu teritorial la altul, urmând ca acesta să își desfășoare activitatea în regim de telemuncă în sediul instituției cu care are încheiat contract individual de muncă.

(8) Detașările prevăzute la alin. (7) se dispun cu acordul prealabil al Agenției Naționale.

 

Art. 41 alin. (8^1) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 41, după alin. (8) se introduce un nou alineat, alin. (8^1), cu următorul cuprins:

(8^1) Pentru cazurile prevăzute la alin. (8), notarea posesiei se efectuează în baza următoarelor documente:

a) documentația cadastrală recepționată de oficiul de cadastru și publicitate imobiliară;

b) adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că:

(i)posesorul a plătit taxele și impozitele locale ca un adevărat proprietar;

(ii)imobilul nu face parte din domeniul public al statului sau al unităților administrativ-teritoriale;

c) proces-verbal de vecinătate, cu semnăturile tuturor proprietarilor imobilelor învecinate;

d) declarația pe propria răspundere a posesorului, dată în formă autentică, prin care acesta declară că:

(i)posedă imobilul ca un adevărat proprietar;

(ii)este sau nu căsătorit; în cazul în care este căsătorit, va preciza și regimul matrimonial;

(iii)nu a înstrăinat sau grevat imobilul;

(iv)imobilul nu a fost scos din circuitul juridic;

(v)imobilul nu face obiectul vreunui litigiu;

(vi)imobilul este deținut sau nu pe cote-părți; în cazul în care imobilul este deținut pe cote-părți, toți posesorii vor declara întinderea cotelor;

e) înscrisul doveditor al posesiei, indiferent de forma în care este întocmit, atunci când acesta există;

f) copia de pe actele de identitate și stare civilă;

g) extrasul de carte funciară pentru informare, după caz.

 

Art. 41^1 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 41 se introduce un nou articol, art. 41^1, cu următorul cuprins:

Art. 41^1

În cazul imobilelor pentru care este necesară exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în vederea realizării unor obiective de interes național, județean și local, la solicitarea expropriatorului, persoana autorizată întocmește documentațiile cadastrale individuale, iar în situația în care aceasta nu poate identifica proprietarii, posesorii sau alți deținători legali ori în lipsa actelor de proprietate sau a documentelor care atestă calitatea de posesor, dreptul de proprietate se înscrie provizoriu în favoarea unității administrativ-teritoriale, urmând ca intabularea dreptului de proprietate să se facă ulterior cu respectarea dispozițiilor art. 13 alin. (15).

 

Art. 121 din Legea fondului funciar nr. 18/1991

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 121 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 121

Finanțarea activității de cadastru funciar, precum și a băncilor de date aferente acestora, la nivel județean și național, se va realiza de la buget, iar în cazul planurilor parcelare realizate și recepționate potrivit legislației specifice a cadastrului sunt aplicabile dispozițiile referitoare la cofinanțare prevăzute la art. 9 alin. (29)-(34) din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 și Legea fondului funciar nr. 18/1991 – modificări (Legea nr. 264/2021) was last modified: noiembrie 9th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.